ЗАГОВОР: Политиците с пари и имоти зад граница остават тайна

4 2 037

Кои политици и магистрати имат недекларирани имоти и сметки в чужбина остава тайна. Това следва от решение на Административен съд – София-град (АССГ), с което се потвърждава като законосъобразен отказа на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) да предостави имената на политиците и магистратите, за които е установила, че не са декларирали свои недвижими имоти и банкови сметки в чужбина.

Делото беше водено от неправителствената организация „Антикорупционен фонд“, които през март 2022 подадоха заявление за достъп до обществена информация до председателя на ДАНС с искане да бъдат предоставени данните на агенцията за лица на висши публични длъжности с недекларирани имоти и сметки в чужбина. От ДАНС постановиха отказ от предоставяне на информация, който сега е потвърден от АССГ, с което казусът приключва, съобщават от организацията.

За списък с магистрати и съдии с недекларирани имоти и сметки в чужбина се разбра през 2019 година, когато изненадващо прокуратурата съобщи, че има данни за 27 магистрати – съдии, прокурори и следователи и 11 представители на изпълнителната и законодателна власт.

Проверката на ДАНС беше извършена по разпореждане на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров (който впоследствие оглави антикорупционната комисия). Резултатите от проверката никога не са били публично обявени, а им е поставен гриф за сигурност.

Наскоро Националната агенция за приходите (НАП) обяви също, че не е открила данни за притежание на укрити сметки в чужбина на магистрати и политици. От думите на изпълнителния директор на агенцията Румен Спецов са били проверявани 38 души.

Реклама

„Антикорупционният фонд“ припомня, че през 2021 г. вътрешният министър Бойко Рашков също споменава нееднократно в свои медийни изяви такъв списък от лица в политиката и магистратурата, като обещава да го обяви, но това така и не се случва.

Така се стига до началото на 2022 г., когато ДАНС отказва да предостави събраната от нея информация дори на парламентарната антикорупционна комисия с мотива, че данните били част от проверка на прокуратурата и било недопустимо да бъдат разгласявани без нейното разрешение.

„Отказът от прозрачност на всички замесени институции – прокуратура, МВР, ДАНС – по въпросната тема от изключителен обществен интерес ни накара да поискаме данните по единствения възможен за нас ред – този на ЗДОИ“, казва Андрей Янкулов, старши правен съветник в АКФ, цитиран в прессъобщението на организацията.

Той пояснява, че основният мотив за искане на информацията е бил, че лицата на висши публични длъжности са задължени от закона да обявяват публично имуществото си както в страната, така и в чужбина. Респективно, онези от тях, които не са го направили, са нарушили закона и институциите, които са установили това, (в случая ДАНС) не могат да ги крият, а напротив – длъжни са публично да обявят подлежащите на деклариране данни, коментира още Янкулов.

Според решението на съдия Андриян Янев ДАНС не е задължен от ЗДОИ субект да предостави тази информация, тъй като тя следвало да се обяви от друг орган – Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на противозаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

„И преди обаче да питаме задължения според АССГ субект – КПКОНПИ, знаем, че тъй като не тя е органът, установил несъответствието, а някой друг – ДАНС, тя ще отговори, че няма как да обяви нещо, с което не разполага. Успоредно с това очевидно няма и кой да задължи институциите, притежаващи информацията – прокуратурата, ДАНС, МВР, да я направят публична – такава, каквато в крайна сметка е по силата на закона“, казва още Янкулов.

4 Коментара
 1. куцата Сийка казва

  А , Цаци,топваш ли чушлето в бобецо Цаци ,докарваш ли я до лудост,финансов красавецо

 2. ОТВРАТЕНА казва

  ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА ИМ СА БЕЗГРАНИЧНИ.

 3. ОТВРАТЕНА казва

  Познавам някои разследващи журналисти с имоти, купени от просия……

 4. КО РЕЧЕ ? казва

  КПКОНПИ – впечатлих са от съкращението, и особено от включването на съюза “ на “ в съкращението…..
  Тая комисия от уволнени корумпирани магистрати ли е ?

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.