Европа бие страшна тревога, че няма газ, само българските власти бодро се мотаят

10 2 598

Предсрочните парламентарни избори в България през октомври вече са неизбежни, а намирането на допълнителни количества газ – „безотлагателно“. „Търсим газ по целия свят, от Щатите до Туркменистан и това става на правителствено ниво“, заяви тази седмица по БНТ председателят на КЕВР Станислав Тодоров, чийто избор начело на регулатора беше обявен за противоконституционен.

Почти всички в ЕС търсят газ преди настъпването на зимния сезон поради заплахата от спиране на руските доставки. Италианският премиер Марио Драги пътува до Алжир броени дни преди да си подаде оставката и сключи сделка за допълнителни 4 млрд. куб. м газ на година. Така Алжир измества Русия, осигурявала досега 29 млрд. куб. м като най-голям доставчик за Италия. Българският премиер в оставка Кирил Петков летя до Азербайджан в опит да осигури още азерски газ на срещата си с президента Илхам Алиев – 500 млн. куб. м по информация на EURACTIV. Но до протоколна снимка и заглавие за конкретни количества не се стигна. От правителствената пресслужба съобщиха, че министрите на енергетиката на двете страни щели да обсъдят този въпрос, макар да е добре известно, че тези решения се вземат на най-високо ниво. Броени дни преди Петков в Баку беше председателят на Европейската комисия (EК) Урсула фон дер Лайен, която подписа меморандум с Алиев за удвояване до 2027 г. на количествата газ, който Азербайджан доставя на Европа до 20 млрд. куб. м.

Проблемът

Единствените сигурни количества, на които България може да разчита, са доставките на азерски газ по дългосрочния 25-годишен договор – 1 млрд. куб. м годишно, които покриват ⅓ от потреблението. Наесен ще се извършват по интерконектора с Гърция, а сега влизат през Неа Месемврия – временната точка за доставка. България има и дългосрочен договор с „Газпром“, който изтича в края на 2022 г., но руската държавна компания едностранно го наруши през април, след като правителството на Кирил Петков отказа да плаща за суровината в рубли и доставките на руски газ спряха. През лятото бяха осигурени два танкера втечнен газ от САЩ – след визита на премиера във Вашингтон, а през юли в парламента изпълнителният директор на „Булгаргаз“ ЕАД Людмил Йоцов съобщи, че „синьо горивo ще бъде доставено поне от още три танкера“.

Но дори и така, тези количества са крайно недостатъчни – газохранилището в Чирен е запълнено на 42%, а до 30 октомври, когато е периодът на нагнетяване, трябва да е поне 80% или близо 420 млн. куб. м. По обяснението на Станислав Тодоров „пълни се около 1% на всеки два дни с газ на миксирана цена от всички източници, които са налични в момента“.

Песимистичен вариант обяви през юли изпълнителният директор на „Булгартрансгаз” Владимир Малинов – да бъде запълнено на 60%. Но няма отговор на въпроса откъде ще се намери газ за Чирен. А в случай че бъде осигурен LNG например, ще се налагат допълнителни преговори с терминалите за регазификация в Гърция и Турция, които да поемат тези извънредни количества.

Европейски държави като Нидерландия и Дания задействаха кризисни енергийни планове заради несигурните руски доставки, намалиха потреблението и предупредиха за рискове тази зима. В България е точно обратното – въпреки видимия проблем, управляващите бодро уверяват, че няма да студуваме заради липсата на газ. Никой от тях още не бие енергийна тревога.

Извиване на ръце

Очертаващият се дефицит на газ превръща правителството в оставка в мишена на парламентарната опозиция в лицето на ГЕРБ и ДПС и работодателски организации. Общият рефрен е, че не е трябвало да се прекъсват руските доставки. Един от партньорите в коалицията – БСП, която се опитва да съчлени правителство с третия мандат, неизменно защитава позицията, че преговорите с „Газпром“ трябва да бъдат подновени.

Реклама

Наред с това Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) е изпратила на Върховната касационна прокуратура материали от проверката си за извършени от „Булгаргаз“ доставки на природен газ. Според публично оповестени от депутата Делян Добрев (ГЕРБ) документи, проверката на ДАНС е на „конкретни факти и обстоятелства, свързани с диверсификацията на доставките на природен газ“ от обществения доставчик. Самият Добрев и колегата му от ГЕРБ Радомир Чолаков подадоха сигнал, че „Булгаргаз“ отново купува руски газ, но през посредник на „Газпром“ – „Винтерсхал“.

Наред с проверката на ДАНС, се завихри поредният газов спор около столичната топлофикация. „Булгаргаз“ предупреди, че ако дружеството не изплати дължимите 328 милиона лева до 20 август, ще спре доставките на природен газ за най-големия си потребител. От своя страна столичният кмет Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) обвини управляващите, че не може да осигурят необходимото количество газ за столицата и това е причината за заплахата.

„Немислимо е да се каже, че спира топлоподаването за над 1 милион софиянци, за да отклонят тези количества към газохранилище „Чирен“ (допуснато от Станислав Тодоров, б.а.). Това е откровено признание, че няма достатъчно договорени количества газ, което „Булгаргаз“ призна преди няколко дни. И понеже няма, се взимат от най-голямата топлофикация“. Немислимо е да бъде спряно топлоподаването в столицата. Ще последва взрив от недоволство и срив на енергийната мрежа – достатъчно основателни причини да не се е случвало досега, въпреки натрупаните огромни дългове от столична топлофикация, изкупувани досега от БЕХ – за (пред)последно през октомври м.г.

Изходът

Икономии в консумацията на газ, две тарифи, разширение на газохранилището, международен инвеститор за столичната топлофикация – това са някои от обявените предложения, които да намалят напрежението на българския газов пазар. ЕК призова страните-членки доброволно да свият потреблението между 1 август 2022 г. и 31 март 2023 г. с най-малко 15% спрямо средните нива през последните 5 години.

В своя публична позиция обаче Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) заяви, че не може да намали с такъв обем консумацията без да намали производството и да не изпълни поръчките, което означава нарушени договори. Организацията предупреди, че ще бъдат загубени работни места, ще се свие индустриалното производство и генерираната добавена стойност, съответно – приходите в бюджета ще се понижат. „Намаляване с 15% на потреблението в България означава ограничаване на потреблението с около 450 млн. куб. м на годишна база. Това са около 45% от консумацията на „Топлофикация – София“ или 82% от количествата, които могат да се съхранят в „Чирен“, се посочва в декларацията.

Въвеждане на две тарифи при ниска и висока консумация за за газа и парно предлага депутатът Мартин Димитров („Демократична България“). Мярката беше записана в програмата за управление с неуспешния първи мандат на „Продължаваме промяната“. Ако 47-ият парламент скоро се разпусне обаче тази мярка, наред с други, едва ли ще бъде приета. Междувременно Столичният общински съвет подготвя избор на международен консултант и външен мениджър за топлофикационното дружество за срок от 35 години.

За разширение на газохранилището в Чирен се говори поне от 15 години, повече отколкото за интерконектора с Гърция. Но през юни се оказа, че „Булгартрансгаз“ е прекратила и трите поръчки, които ще удвоят капацитета му до 1 млрд. куб. м, и ще обяви нови. Догодина обаче ще е готов терминалът за втечнен газ в Александруполис, в който България притежава дял от 20%. В следващите няколко години се очаква и реализацията на проекти за доставки на газ от Източното Средиземноморие и удвояване на годишния капацитет на Трансатлантическия газопровод (TAP), доставящ газ от Азербайджан за Европа.

Либерализацията на газовия пазар в България още не се е случила – по време на преговорите за коалиционно споразумение се чуха идеи в тази посока, вкл. да бъде отнет лицензът за обществен доставчик на „Булгаргаз“, но реални стъпки не бяха предприети. Остават за следващото редовно правителство. Но газ все пак трябва да бъде осигурен, преди да бъде конституирано новото парламентарно мнозинство.

Автор: Емилия Милчева, euractiv.bg
Заглавието е на Narod.bg.

10 Коментара
 1. ОТВРАТЕНА казва

  А от снощния купон няма и следа ……

 2. Мариана Сумистката казва

  Гениално заглавие, както винаги…. По- нантатъшен прочит нт е необходим……

 3. Мариана Сумистката казва

  Но са добитък ……

 4. ПЕШО казва

  ОТВРАТЕН КАЗВА:
  А сега, Кирчо ходи да се молиш и плачеш на арменския поп за газ.

 5. ИЛАРИОНОВА казва

  ПО ДЯВОЛИТЕ ГАЗЪТ„ РУСНАЦИТЕ СА НИЩОЖЕСТВА…..

 6. ОТВРАТЕНА казва

  ПОЖИВЕМ, УВИДИМ… ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА Е НАЙ– ВРЕДНИЯ ВЪНШЕН МИНИСТЪР В МОЕТО ПОЛЕЗРЕНИЕ.

 7. Со керез казва

  Е, поне заведе курвето Лена на безплатна екс-кУр-зия.

 8. OUTSIDER PROJECT казва

  Кирето ще даде наставления на следващите отрепаняци.

 9. !!! казва

  Какво им пука, сега е топло, а като застудее и без това няма да са на власт.

 10. Lucid & Ferrous казва

  Като няма газ яжте боб – сероводорода също топли.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.