Страх тресе ГЕРБ и ДПС! Вижте как се гаврят с избора на КПКОНПИ

6 3 152

ГЕРБ и ДПС подложиха на недопустима гавра парламента днес. В пленарната зала бяха разгледани и одобрени процедурните правила, с които трябва да бъде избран следващият председател на държавната антикорупционна комисия КПКОНПИ. По време на продължилото около 4 часа обсъждане обаче двете формации, които често си партнират, се фокусираха изцяло върху вътрешния министър в оставка Бойко Рашков, пише в. Сега.

Причината е, че от „Продължаваме промяната“ неведнъж заявяват, че искат шефа на МВР да оглави ключовата комисия. В стремежа си да опорочат процедурата, ГЕРБ-СДС и ДПС накрая обърнаха всичко на пълна пародия.

Атаката стартира Александър Несторов от ДПС. Той пробва да прокара редица нови изисквания към кандидатите за председател, които очевидно бяха насочени срещу Рашков: претендентите да бъдат до 65 години (а вътрешният министър е на 67 години – бел.а.); да не са обект на проверки от КПКОНПИ (срещу него беше назначена такава в началото на годината по сигнали за недекларирано имущество) и др. При гласуването накрая нито едно от тях не беше прието.

Изказването на Несторов вдъхнови Маноил Манев от ГЕРБ-СДС. Той поиска да се запише изискване, че кандидатите не трябва никога да са били подлагани на процедура за отнемане на достъпа до класифицирана информация – успешно или неуспешно. А през 2021 г. стана ясно, че достъпът на Рашков до тайни е прекратен. Манев насмешливо се обоснова, че такова изискване се налага, когато се избира „Велик инквизитор“. „Важното е, когато правите инквизиция, да знаете, че инквизиторът, като се самозабрави, не подбира“, предупреди той управляващите. И неговото предложение беше отхвърлено – с подигравки от БСП, което така възмути Манев, че той отиде в лявата половина на залата, за да се разправя със социалистите.

Соцдепутатът Емил Георгиев опроверга опозицията. По въпроса за възрастта на кандидатите за КПКОНПИ, той направи сравнение с президента на Съединените щати, който оглавява страната, въпреки че е в доста по-напреднала възраст. „Не е ли инквизиция вашият вожд Бойко Методиев Борисов на среща с избиратели да казва, че ние сме охранени шкембаци“, ядосано попита той герберите и на свой ред ги предупреди: „Сеете ветрове и ще продължавате да жънете бури.“

Тома Биков от ГЕРБ-СДС сравни Рашков с бившия румънски диктатор Николае Чаушеску. „Не мисля, че г-н Рашков ще се обиди от това сравнение. И г-н Чаушеску е бил доста строг – нещо, към което г-н Рашков се стреми“, допълни депутатът, след като водещият заседанието Мирослав Иванов го скастри за езика му. След това саркастично предложи парламентът да избере Рашков в КПКОНПИ още днес, а също да му даде и енергийния регулатор КЕВР. „Вие сте си написали в програмата г-н Рашков като национален приоритет“, възкликна Биков.

Искрен Митев от „Промяната“ обяви, че критиките и заплахите на ГЕРБ са накарали управляващите да разберат колко удачна е номинацията на шефа на МВР. „Г-н Рашков е най-добрата кандидатура, именно поради факта, че обявяваме война на това, което представлява ГЕРБ“, смята Митев.

Реклама

На това реагира водачът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той подигравателно заяви от трибуната, че веднага след приемането на процедурните правила, движението ще номинира Рашков. И тук вече всичко се обърна на пародия, както доказаха следващите изказвания.

Джейхан Ибрямов от ДПС настоя да се заложи абсурдното изискване кандидатите „да не са водили тенденциозно следствие спрямо изявени демократи“. Очевидно виждаше собствените си съпартийци в тази категория. А водачът на групата на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова предложи парламентът да приеме решение, с което да направи Рашков, освен шеф на КПКОНПИ, и министър-председател, и член на Конституционния съд, и на Висшия съдебен съвет, и какво ли не още. „Ако това предложение бъде прието, вие ще изпълните вашия слоган за нулева толерантност към корупцията“, насмешливо добави тя. А накрая поиска Рашков да бъде направен и учредител на „Българско лято“ – партията на пребиваващия в Дубай бизнесмен Васил Божков.

Настимир Ананиев от ПП обвини враговете на Рашков, че от изказванията им „лъха на страх“, защото вътрешният министър, по думите му, е подтиснал търговията с гласове, от което двете формации са пострадали. „В един момент няма да има кой да ви пази“, обърна се той към герберите и депесарите.

Хамид Хамид нарече „долни лъжи на една политическа пеперудка“ твърденията на Ананиев, че шефът на МВР е нанесъл щети на ДПС. Той се похвали, че движението постоянно увеличавало броя на депутатите си по времето на Рашков.

Отново се намеси колегата му Искрен Митев, който се поинтересува какво поражда страха от Рашков. „Много настояваме да го изберем сега и веднага. За нас Бойко Рашков е радост!“, възкликна в отговор Десислава Атанасова. Тя напомни за ареста на водача на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов, обявен от съда за незаконен. „Имаше ли по-големи всенародни тържества на „Промяната“, че този арест се случи, и имаше ли по-голямо консолидиране на партия ГЕРБ“, запита реторично Атанасова.

Въртенето на дискусията около Рашков принуди Мирослав Иванов многократно напомни, че днес не се обсъждат номинации, а само се приемат правилата, по които да се направи изборът на председател. Нямаше полза – обсъждането продължава в същия дух.

Единственият съществен въпрос, който опозицията повдигна, беше защо управляващите чакаха 4 месеца, за да започнат процедурата, тъй като бившият председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров беше принуден да напусне предсрочно поста си от 1 март т.г. Отговор от страна на „Промяната“ нямаше. Герберите обявиха, че целта е антикорупционната комисия да бъде използвана за политически натиск при евентуални предсрочни избори. Предположение направи и Хамид Хамид от ДПС. „Тези олигарси, които го бутат там, явно имат някакви запори. Един има над 200 милиона причини да го вкара там“, коментира той за Рашков.

Михал Камбарев от „Промяната“, който оглавява парламентарната комисия срещу корупцията, предложи срокът за внасяне на кандидатури да бъде съкратен от 14 дни на 5 дни. Това означава, че до края на следващата седмица номинациите трябва да са ясни. Засега, освен Рашков, е известно само предложението на „Възраждане“. Националистите обявиха, че възнамеряват да издигнат бившия следовател Бойко Атанасов. Искането на Камбарев обаче беше отхвърлено. От „Възраждане“, които влязоха в тона на ГЕРБ-СДС и ДПС, настояха срокът да се намали до абсурдните 5 часа. Това също не беше прието.

6 Коментара
 1. ИСТИНАТА казва

  Ама разбира се, в ПАРЛАМЕНТА, трябва да бъде КАЗАНА ЦЯЛАТА ИСТИНА за:КТБ, ПЪТНАТА КАРТА, НОЩНОТО ШКАФЧЕ, Мата Хари, гласът от ЗАПИСИТЕ, Барселона,…………………, за МИЛИОНИТЕ, МИЛИАРДИТЕ ОТКРАДНАТИ от ОПГ „герб“, и тогава НОВИ ИЗБОРИ!!! Нека НАРОДА САМ ПРЕЦЕНИ за КОГО да даде своя ГЛАС!!! Нали така БЪЛГАРИ?! НАРОДЕ????

 2. ОТВРАТЕНА казва

  Но пък са създатели на отегчителният фашистки жанр, който продуцира Мата Хари.

 3. ОТВРАТЕНА казва

  И не само …..

 4. ЛОНДО казва

  НА КАРАДЪЙЪ ИЗКАЗВАНИЯТА И ОБРАТНО ДА ГИ ПУСНАТ ВСЕ СЪЩОТО ЩЕ РАЗБЕРЕШ – ТОЯ КАПУТ Е ПЪЛЕН ТАШАК,А МFЖЕ И ДА СЕ ПЛЮЩИ ,КАЗВА ЛИ ТИ НЯКОЙ

 5. ОТВРАТЕНА казва

  Противно на очакванията. първи еничарски полк не получава особено одобрение…… Дерзайте !

 6. Lucid & Ferrous казва

  За това пък на дрогирания и проскубан дърт шебек му се разбира всичко. Имаме обръчи от фирми и пазим властта на циганите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.