Отлюспеният от ИТН Георги Георгиев спасил бивш министър от КПКОНПИ (РАЗСЛЕДВАНЕ)

0 2 943

Топ специалистът по укриване на доходи – Георги Георгиев, който избяга от ИТН, за да стане „независим” депутат, е човекът, помогнал на бившия земеделски министър Мирослав Найденов да се справи с образуваната срещу него проверка в КПКОНПИ, докладва информатор на Narod.bg от антикорупционната комисия.

По това време се водели множество дела срещу бившия съветник в ДАНС Алексей Петров, чието имущество също беше обект на проверки от страна на КПКОНПИ, които приключиха безуспешно. 

Георгиев дори използвал казуса с изпълнителния директор на Съюза за стопанска инициатива Алексей Петров като своя визитка за успех в борбата с КПКОНПИ.

Истината е, че бившият министър и депутатът Георгиев са от един град – Враца, близки са от години, а приятелството им продължават и до днес. 

Бившият земеделски министър често се хвали, че има свои хора в редиците на ИТН. Кандидатът за регионален министър Георги Георгиев не пропускал пък да изтъква своя принос при връщането на ССИ на Алексей Петров в Националния съвет за тристранно сътрудничество. 

Той често обяснявал, че открил вратичка в закона, през която успял да върне близката до Алексей Петров работодателска организация обратно в съвета, въпреки публичния отпор на останалите членове. 

Но връзката с бившата барета не се изчерпва с това. Справка в търговския регистър и Сиела показва, че бащата на Георгиев – Станчо Георгиев, е учредил заедно с Димитър Стефанов Цветанов и Мая Антова-Червеняшка на сдружение с нестопанска цел, но в частна полза, с името „Национална асоциация на фирмите за консултантски услуги” (НАФКУ). 

Реклама

Според публичните регистри НПО-то, което е от май 2016 г., продължава да функционира и до днес. Пак справката в търговския регистър показва, че роденият през 1973 г. Димитър Цветанов не е случаен човек, а е сред близкото обкръжение на Алексей Петров. 

Същият до юли 2018 г. бил в управителния съвет на „ЛЕВ КОРПОРАЦИЯ“ АД. Димитър Цветанов заедно с други членове на управителния и надзорния съвет на „ЛЕВ КОРПОРАЦИЯ“ АД са били в ръководството на няколко други свързани фирми.

При извършеното проучване и разговорите с хора, познаващи Георги Георгиев, се зададе риторичният въпрос как може да бъде предложен именно Георги Георгиев за министър на регионалното развитие и благоустройството, който да отговаря за обществените поръчки, както и да се разплаща с фирми?

Не е нормално врачанинът да яхне толкова важно министерство, след като е известен, че си изкарва хонорарите със съвети към „съмнително богати хора“ как да избегнат контрола на държавната институция КПКОНПИ, отговорни за конфискация на незаконно придобито имущество.

При извършеното проучване се установи още, че Георгиев направил няколко опита да се сдобие с информация за списък с имената на висши представители на властта за техни сметки и имоти зад граница, които не са декларирани.

Факт е, обаче, че на Георгиев му е отказана искана информация от ДАНС в качеството му като член на комисията по ревизията на 46-ото Народно събрание.

Наскоро Георгиев отново задал същия въпрос, като в случая не става дума за временна комисия, като тази в предходното 46-о Народно събрание, а за парламентарна комисия с постоянен статут.

Въпросът е дали ще му я дадат сега, когато поставя въпроса в парламентарната комисия по Антикорупция, на която е…. зам.-председател, пита източникът на Narod.bg.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.