Европа обяви тревога! Задава се люта зима без газ и с мижаво парно

7 2 068

Кремъл рекетира Германия, шок в Унгария и Гърция, България е сред най-застрашените

Европа обяви тревога заради спрения руския газ и се готви за люта зима с мижаво парно. В офисите и моловете температурата ще е до 19 градуса. Домакинствата, които ползват топло, са призовани да го намалят с един градус, но най-вероятно за страни като България ще трябва да поставят вентилите на радиаторите в позиция три, ако изобщо има газ, пише в. „Уикенд“.

На ръба сме на газова война, напрежението ескалира, заявиха източници от Еврокомисията пред „Уикенд“. Те поясниха, че регламентът на ЕС за сигурност на доставките определя три национални кризисни нива: „Ранно предупреждение“, „Тревога“ и „Спешна ситуация“. От 21 юли вече сме в състояние „Тревога“,  алармират източници на медията.

Причината е, че най-големият тръбопровод за доставки на руски газ в ЕС „Северен поток-1“ е спрян до 21 юли заради техническо обслужване, а главната турбина е пратена на ремонт в Канада. В Брюксел и в Берлин обаче се опасяват, че след сакралната дата Москва ще забрави да отвори кранчето. С всеки изминал ден Кремъл затвърждава поведението си на газов рекетьор. Руският държавен монополист „Газпром” обяви тези дни, че не можел да гарантира безопасното функциониране на „Северен поток-1”, тъй като не бил в състояние да потвърди и нямал документ, че проблемната турбина може да бъде инсталирана и да заработи. Въпросната машина, произведена от „Сименс”, беше пратена на ремонт в канадското му подразделение и властите в Отава отначало искаха да я конфискуват заради санкциите. След извънредната намеса на Германия и ЕС беше направено изключениe за съоръжението. Планирано е то да пристигне в компресорната станция „Портовая” на 24 юли.

През последните месеци доставките на газ от Русия драстично намаляха. Европа обвини Кремъл в „умишлен опит да го използва като политическо оръжие“, което повиши цените и опасенията дали Старият континент ще има достатъчно гориво тази зима. Доставките за Прибалтика, Полша, България и Финландия вече са спрени. В момента Германия също не получава руско синьо гориво, както Дания и Нидерландия. Италия алармира, че е с намалени количества. „Няма причина да вярваме, че този модел ще се промени. По-скоро има редица сигнали, включително и последното решение за Италия, които сочат към вероятно влошаване на перспективите за доставките на газ“, каза Европейската комисията в нов политически документ, публикуван тази сряда с ясното заглавие: „Пестете газ за безопасна зима“.

Предложенията на ЕК ще бъдат основна тема на срещата на министрите на енергетиката на ЕС на 26 юли в Брюксел. От спирането на кранчето „Газпром“ ще изгуби до декември между 36 и 40 млрд. евро. На теория потоците може да се разпределят към други потребители, но технически това е невъзможно. Например по газопровода за Китай „Силата на Сибир“ може да се пренасят 38 млрд. куб. м., докато само по „Северен поток-1“ за миналата година е транспортиран газ за 59 млрд. куб м.

Дванайсет седмици преди старта на отоплителния сезон в Германия цари паника. Дори частният доставчик „Унипер“ иска 9 млрд. евро помощ от правителството, за да не фалира. Компанията беше една от първите, които се подчиниха на Москва и откриха втора сметка в рубли, но тази отстъпчивост не й помогна особено.

Сега нещата излизат извън контрол – експерти дори апелират да се намали температурата на водата за къпане, а електроуредите да се изключват напълно. Най-голям потенциал за икономии обаче има в отоплението – защото там отиват около 70% от цялата енергия, ползвана от домакинствата. Ако всички домакинства в Европа намалят температурата в жилището с 1 градус, годишното потребление на газ на Стария континент ще спадне с 2,5%. На някои места обмислят и далеч по-драстични мерки, например в двумилионния Хамбург – вторият по големина германски град, в който се намира самолетният завод на „Ербъс”.

Реклама

Сенаторът по околната среда Йенс Керстан не изключва възможността в случай на нужда да бъде въведен режим на топлата вода за домакинствата в града и тя да се пуска само в определени часове на денонощието.

Освен режим на топлата вода, Германия предвижда повече работещи да са в хоумофис, заяви Клаус Мюлер, президент на Федералната мрежова агенция. Мюлер посъветва семействата да помислят дали не могат да намалят температурата в някои от помещенията през следващия сезон. „Хенкел” е първата компания, която обяви мерки, за да пести газ. От концерна заявиха, че започват да въвеждат отново засилено хоумофис. „Така можем да намалим сериозно температурата в офисите, а нашите служители да се отопляват нормално вкъщи, заяви изпълнителният директор на компанията Карстен Кнобел.

Германските фирми могат да загубят над 200 млрд. евро, а увеличението на цените за потребителите ще е неизбежно. „Ако сметките за парно скочат със стотици евро, тогава много хора просто няма да се справят. Това е социален взрив”, предупреди германският канцлер Олаф Шолц.
Южната ни съседка Гърция стартира „Операция термостат”. Температурите в офисите в обществените сгради трябва да не са по-висока от 19 градуса през зимата съгласно новите цели за намаляване на потреблението на енергия в обществения сектор с 10%. Решението, подписано от четирима министри, разпорежда всички системи за отопление и охлаждане на въздуха да се изключват, когато в сградите няма работници и през нощта.

Междувременно правителството на Виктор Орбан обяви извънредно положение в сферата на енергетиката, за да гарантира сигурността на Унгария за предстоящата зима. От август Будапеща въвежда забрана върху износа на енергийни ресурси. Освен това се премахва дългогодишният таван на цените на комуналните услуги за домакинствата, които използват повече енергия от средното потребление за страната. По силата на дългосрочно споразумение с „Газпром”, Унгария получава 3,5 млрд. куб. м газ годишно през България и Сърбия, както и още 1 млрд. куб. м по газопровод от Австрия. Срокът на споразумението е 15 години. Унгария е зависима от вноса на руски газ на около 85%,.

ЕС е  успял да компенсира 25-те милиарда кубични метра намален внос на руски газ с 35 млрд. кубични метра  допълнителен втечнен природен и тръбопроводен газ, внесен от другаде. Европейската комисия в опит да ограничи руския рекет подписа с Азербайджан меморандум, за доставка на 20 млрд. куб. м до 2027 г. през Южния газов коридор.  От 2020 г. доставките се извършват през Тарансадриатическия газопровод през България, Гърция и Италия. Въпреки това, според симулации на европейските оператори на газопреносни системи, пълното прекъсване на доставките на руски газ „вероятно ще доведе“ до невъзможност за достигане на целта на ЕС за запълване на хранилищата на 80%. Страните ще постигнат едва 65% до 71% , което води до празнина от 20 млрд. кубични метра през зимата. Това означава, че няколко държави от ЕС рискуват да „паднат на много на ниски нива до края на зимата“.

Брюксел иска поне 15% икономии и предвижда доставките на газ да са на изчерпване. Заради това амнистира тецовете на въглища и те ще работят на пълна пара през зимата. Същото важи и за ядрените централи, като Еврокомисията призовава да не бъдат засега затваряни. Частните домакинства, основни социални услуги и малки предприятия, които са защитени потребители от правото на ЕС, също са призовани да пестят. Ще има и по-екстремни мерки за ограничаване, ако ситуацията стане критична, като най-ужилена ще е индустрията. В тази сфера ще има „прекъсваеми договори“, мярка за гъвкавост с предварително определена финансова компенсация за намаляване на обема на газ по време на прекъсване и призив към компаниите да използват договорни суапове, за да преместят производството в региони, изложени по-малко на недостиг на доставки. След изчерпване на мерките държавите„може да се наложи да започнат да ограничават частично или напълно специфични потребителски групи“. Мерките няма да засегнат детски гради, училища, болници и предприятия за производство на храни.

България, която годишно потребява 3 млрд. куб. м газ, в момента е на аварийно ниво. Газохранилището в Чирен е най-слабо запълненото в Европа – само 38%, докато средно за Стария континент този процент е 62. Само три месеца преди старта на отоплителния сезон природен газ за страната ни не е осигурен, а цената му е абсолютно неясна, алармира с писмо до кабинета в оставка Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори. КЕВР очаква криза без руски газ.

Шефът на регулатора Станислав Тодоров заяви, че проблемът вече не е в цената. „Проблемът е ще има ли газ въобще и готова ли е Европа да поеме спирането на доставките от газ, ако Русия реши да спре изцяло доставките”, поясни Тодоров. Наредба предвижда топлофикациите да имат запаси от мазут за аварийни ситуации през зимата за период от 10 дни.

Според експерти, ако има известни количества газ, тецовете могат да сменят горивото, за да закърпят ситуацията месец по месец. Най-крутата мярка е да има режим на парното и топлата вода от 9 до 18 ч. всеки ден. Европейската комисия вече спря топлата вода в сградите си в Брюксел. У нас вариантът с отопление само на ток е невъзможен, тъй като енергийната система в столицата няма да издържи и цели квартали ще останат без електроенергия за по 2-3 дни.

7 Коментара
 1. ОТВРАТЕНА казва

  НАЙ- ТЕЖКА ЗА УРОДЛИВИ ФАШИСТИ БЕЗ СЕМЕЙСТВА.

 2. ОТВРАТЕНА казва

  НО ПЪК СА ПСИХОПАТИ……

 3. Мариана Сумистката казва

  ЕВРОПА СЕ СТРАХУВА„ ЧЕ ЩЕ ПСИХЯСАТ СЪВСЕМ……

 4. !!! казва

  Тъй, тъй, ама ше ни топли това, че станахме предани еврогейове.

 5. ОТВРАТЕНА казва

  ПРИНЦИПНО, ОТВСЯКЪДЕ СЕ ДАВАТ ДАННИ ЗА ИКОНОМИЧЕСКОТО СЪСТОЯНИЕ НА СТРАНАТА„ КАКТО И ЗА ПСИХИЧЕСКОТО СЪСТОЯНИЕ НА ГРАЖДАНИТЕ„ С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА ВАШАТА УРОДЛИВА КЛОАКА……

 6. Lucid & Ferrous казва

  Това да не е поръчкова статия на дървената мафия на ДеПеСе и АйБето на Гоце Седефчов, бе народняци?

 7. Пешо казва

  А, ако видите ли, ПРЕЖИВЕЕМ зимата БЕЗ РУСКИЯ ГАЗ, какво ще стане?!?!?!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.