„Промяната“ и ДБ убиват коалицията в зародиш

7 3 258

Коалицията на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ за следващите избори става все по-невъзможна, опасяват се и от двете формации. Въпреки разговорите от месеци насам някои от най-важните фигури били против, пише „Филтър“. Въпреки това опцията остава възможна, но с много уговорки.

ПП и ДБ вече са поръчали изследвания на две различни социологически агенции. Анкетьорите им звънят и се срещат с хора, за да проучат дали от коалицията ще има смисъл, както и нагласите на твърдите ядра. След резултатите и изводите от тях ще се вземе окончателното решение – самостоятелно или в коалиция ще се явят „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“.

Десните са по-настоятелни за коалиция, докато сред хората на Кирил Петков има колебания, показа проучване на „Филтър“ сред приближените на лидерите.

Въпросът е дали 2 плюс 2 е равно на 5 или на 3, обясняват най-просто казуса запознатите с преговорите.

Реклама

С общо явяване ПП и ДБ ще са първа политическа сила, показват данните на „Алфа Рисърч“ от края на юни. Петков, Василев и сие имат около 20%, а десните около 7%. Първи са ГЕРБ-СДС с 22%.

През май резултатите на „Тренд“ бяха малко по-различни. Според тях механично събраната подкрепа за ПП и ДБ е едва 24% – колкото е и резултатът на ГЕРБ. Точно заради това хората около Кирил Петков се разколебали за коалиция. Причината е, че има голяма вероятност отново да са втори въпреки обединените усилия.

Другият проблем пред бъдещата коалиция е с разпределението на избираемите места в листите. В ДБ има опасения, че техните хора ще бъдат изтикани назад и в крайна сметка ще вкарат по-малко депутати. Според структурите на трите партии Кирил Петков и Асен Василев ще направят всичко възможно, за да уредят в Народното събрание повече от своите, и това ясно личало в пренебрежителното им отношение към коалиционните партньори, които са представени само с 16 депутатски банки в този парламент.

Според участниците в разговорите третият проблем за общите листи са многото партии и формации, които ще участват в тях. ПП още не е регистрирана в съда и се очаква това да се случи до месец. При тях на ВОЛТ на Настимир Ананиев и „Средна европейска класа“ на Константин Бачийски, които също се борят за избираеми места в листите. От друга страна ДБ също е коалиция между три партии – „Да, България“ на Христо Иванов, ДСБ на Атанас Атанасов и „Зелено движение“ на Владислав Панев. Между тях също има спорове колко от членовете си да вкарат на избираеми места, а при коалиция с ПП и техните партньори задачата става още по-сложна.

7 Коментара
 1. External казва

  Долнопробна фашистка сволоч

 2. Египетската казва
 3. Мариана Сумистката казва

  СВИНЕФЕРМАТА ГОРИ ….

 4. Маркиза дьо Сад казва

  “Telling an introvert to go to a party is like telling a saint to go to Hell.”

  Criss Jami, “ Killosophy „

 5. Мариана Сумистката казва

  УРОДЛИВА ДОЛНОПРОБНА СВОЛОЧ

 6. КОЙ ? казва

  “ Кой тогава е истинският повелител – онзи, който държи кълбото с връвчици? Онова кълбо, откоето тръгват всички нишки – към президент, премиери, едно – и разноцветни политическилидери… При тоталитаризма беше ясно – Тодор Живков. В пре- хода безспорно се наложипобедителят Луканов. „

 7. АЗ !!! казва

  МЪРШИ, ОХРАНИТЕЛЯТ СИ ИМА ОХРАНИТЕЛ……

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.