Депутат от „Промяната“ напусна със скандал парламента

1 2 359

Сериозен скандал предизвика решението на депутата от „Продължаваме промяната“ Георги Гвоздейков да напусне Народното събрание. Опозицията го обвини, че се подготвя да оглави току-що сформираното държавно дружество „Държавен медицински въздухоплавателен оператор“.

Интересно е, че създаването на въпросното дружество беше заложено точно днес в програмата на Министерския съвет. За това съобщи лично премиерът в оставка Кирил Петков. Идеята е да осигурява своевременна медицинска помощ по въздуха във всяка точка на страната. Предвижда се да бъдат закупени 6 медицински вертолета, за които здравното министерство вече обяви обществена поръчка.

От опозицията съзряха в решението на Гвоздейков конфликт на интереси. Александър Несторов от ДПС припомни, че до днес депутатът от ПП заемаше поста на зам.-председател на парламентарната комисия по транспорт, пише в. Сега. Това според него означава, че предстоящото назначение на Гвоздейков цели да прокара решения, които вече са били взети в комисията. Зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов пък се закани, че партията му ще следи внимателно каква работа ще свърши Гвоздейков в дружеството. Тома Биков от ГЕРБ-СДС призова бившия вече депутат да обясни от трибуната защо напуска парламента. „Съвсем нормално е и той да си каже думата. Ако прецени, това разбира се не е задължително, но е редно, когато става въпрос за спекулации“, каза Биков. До края на дебата обаче Гвоздейков запази мълчание.

Реклама

Най-големите противници на бившия депутат обаче се оказаха народните представители от „Възраждане“. В началото на месеца те обявиха, че депутатът от „Промяната“ е спечелил конкурс за директор на дирекция „Летателни стандарти“, бил е назначен, въпреки че е станал депутат, и за да запази мястото си в дирекцията, е излязъл в неплатен отпуск. От ПП защитиха Гвоздейков и обвиниха „Възраждане“ в разпространяване на клевети. 

Дебатът в пленарната зала излезе от рамките на добрия тон и премина в обвинения в корупция, а Тома Биков обяви, че става въпрос за „технократско назначение на политическа фигура“. За да „върнат добрия вкус“, от БСП поискаха 15-минутна почивка. „Дебатът за Гвоздейков се превърна в гвоздея на програмата!“, обобщи иронично Любен Дилов от ГЕРБ-СДС.

Накрая оставката на Георги Гвоздейков бе приета със 111 гласа „за“, 29 „против“ и 6 „въздържали се“.

1 Коментар
  1. […] Депутат от „Промяната“ напусна със скандал парламент… […]

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.