НА СЪД! АПИ пръснала незаконно 118 милиона по схемата на ГЕРБ

3 2 153

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) е изхарчила незаконно 118 млн. лева, показва проверка на Сметната палата. Според одитната институция, пътното ведомство е избрало процедура „догаваряне без предварително обявление“, за да изхарчи крупната сума – точно по схемата на ГЕРБ.

Предметът на поръчката е „Проактивен мониторинг, експлоатационна поддръжка за взаимодействието между програмните и апаратните ресурси и надграждане с нови функционалности на електронната система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние за превозни средства с обща технически допустима максимална маса над 3,5 т (тол) и на база време за леки автомобили с обща технически допустима максимална маса до 3,5 т. (електронна винетка)“.

От Сметната палата са констатирали, че избраната процедура изключва на практика конкуренцията при избор на фирма в разрез с възможностите. Според АПИ поръчката е възложена чрез договаряне, защото друга компания освен избраната не може да я изпълни. Това обаче не е било съвсем така.

Реклама

В доклада на държавния одитор пише, че „тол системата е проектирана и създадена като софтуер с отворен код и на възложителя АПИ са предадени изходният програмен код и техническата документация“. Така на практика всяка фирма с подобен опит може да изпълни поръчката, а не само една.

Освен неправилната процедура има и второ нарушение при изчисляване на стойността на поръчката, казват от Сметната палата.

„Не може да бъде установен с достатъчна степен на сигурност и начинът на изчисляване на прогнозната стойност – близо 118 млн. лв., и определянето на прогнозните единични цени и количества дейности“, пишат одиторите.

Проверката за тол таксите беше възложена на Сметната палата от Народното събрание в края на 2020 година. При одита са били проверени общо пет процедури за възлагане на обществени поръчки.

3 Коментара
  1. ОТВРАТЕНА казва

    МНОГО МИЛИАРДИ ОТИДОХА ЗА ПРОИЗВОДСТВЕНО ПРОГРАМИРАНЕ„ НАЛИ ТАКА?

  2. ОТВРАТЕНА казва

    ТАЗИ ГОДИНА НАТАЛКА ЩЕ ПРАЗНУВА ДЕНЯ НА УДАВНИКА. ФАКТ.

  3. ОТВРАТЕНА казва

    ИЗМЕТ

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.