Кмет-борец от БСП отиде на прокурор

1 2 673

Областният управител на Велико Търново Людмила Илиева от ДБ поиска от Окръжната прокуратура да извърши проверка на действията на БСП кмета на община Златарица – бореца Михаил Ганев, „относно полагането на достатъчно грижи във връзка с възложената му работа по укрепване на свлачище в село Калайджии“.

Недовършена подпорна стена и наново активирало се свлачище останаха след като изпълнителят спря работа

За свлачището в с. Калайджии в края на 2019 г. държавата отпусна 320 хил. лв. Работата по действителното му укрепване започна година по-късно и вече трябваше да е приключила, тъй като срокът на договора е изтекъл, информират от областната управа във Велико Търново. Вместо укрепено свлачище обаче, днес има разрастващо се свлачище, а комуникацията с фирмата изпълнител е прекъсната и с него няма връзка, пише „За истината“.

Предприемани ли са някакви действия за изтеклите 7 месеца, какви и от кого? Извършвани ли са действия по обезопасяване на свлачището и за чия сметка? Налице ли са доклади относно състоянието му?

Какви действия са предприети, респ. бездействие на длъжностното лице (кмета на община Златарица) от октомври 2021 г. до месец май т. г., когато се приема, че е налице значително увеличение на стойностите по оставащите строително-монтажни работи и актуална стойностна сметка предвид предстоящата нова обществена поръчка за продължаване на проекта?, пише до прокуратурата Людмила Илиева.

В същото време свлачището е активно, уточнява тя и има реален риск от неговото разрастване, които би откъснало цели населени места от връзка с останалите.

Договорът, който Община Златарица сключва за укрепване на свлачището край с. Калайджии е с дружество „Дайв инженеринг“ от Добрич. Срокът за изпълнение на дейностите е 60 календарни дни.

Реклама

Работата обаче върви трудно, на няколко пъти е спирана заради лоши метеорологични условия. През това време срокът на договора изтича и фирмата спира работа. Обектът обаче не е завършен.

Затова община Златарица признава частичното укрепване на свлачището за 187 хил. лв., които още не са преведени на дружеството. От тази сума е прихваната глоба в размер на 99 208 лв. и така фирмата ще получи малко над 88 хил. лв. с ДДС, но само след като бъде представена оригинална фактура съгласно клаузите по договора, информират от областната администрация в старопрестолния град.

На 14 януари тази година областният управител Людмила Илиева отправя писмено искане до община Златарица да бъде предоставена информация за всички правни и фактически действия, които Общината е предприела за продължаване изпълнението на наполовина изпълнения обект, какво е предприел кметът Михаил Ганев по обезопасяване на свлачището и създадена ли е организация за периодичен оглед и наблюдение на извършеното до момента строителство.

В сигнала до Окръжната прокуратура Людмила Илиева уточнява, че отговор на тези въпроси не е получен. Това налага изпращането на второ запитване, чийто отговор е определен от областния управител като силно смущаващ, незадоволителен и основание за искане на проверка от прокуратурата.

Според Людмила Илиева липсват данни на какво основание и по чия инициатива е прекратен договора за обществена поръчка за свлачището в село Калайджии. Не е ясно какви действия в изпълнение на обществената поръчка за предприемани от първи октомври 2021 г. и какво е наложило свикването на комисия през април 2022 г.

„Прави впечатление, че срокът на изпълнението е 60 календарни дни, а действията са предприети когато срокът за изпълнение е преполовен“, пише още в сигнала. Не е ясно дали въобще са предприети мерки по изпълнение на поръчката, предвид факта, че едва през месец април тази година в община Златарица е предоставено актуализирано проектно решение, касаещо Стена 2 в района на свлачището.

„Предприемани ли са някакви действия за изтеклите седем месеца, какви и от кого, извършвани ли са действия по обезопасяване на свлачището и за чия сметка, както и има ли доклади за действителното състояние на свлачището към днешна дата, са въпросите, за чиито отговори Людмила Илиева търси съдействие от държавното обвинение.

1 Коментар
  1. ОТВРАТЕНА казва

    Е„ ДА„ АМА НЕ МОЖЕТЕ ДА УБИЕТЕ ВСИЧКИ СВИДЕТЕЛИ ……

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.