ИЗНЕНАДА: Крум Зарков спънал кабинета на Асен Василев

6 3 919

Какво се случи, та считаното за сигурно второ правителство на „Продължаваме промяната” с премиер Асен Василев не успя да събере нужните гласове миналата седмица? Буквално до миналия четвъртък вечерта е било сигурно, че 122 депутати ще подкрепят кабинета, но в последния момент се оказва, че сметките не излизат, научи „Уикенд”.

Оказва се, че омерзението срещу Корнелия Нинова на вътрешната опозиция в БСП и парламента в лицето на Крум Зарков остави „Продължаваме промяната” без кабинет №2 с премиер Асен Василев.

Това разказаха депутати от ПП, които научили миналия четвъртък буквално в 12 без 5, че правителство няма да има и мандатът се връща веднага след връчването му от президента Румен Радев.

Миналата сряда от ПП бяха категорични, че вече имат нужната бройка депутати, които да осигурят втория мандат на „промяната” и Кирил Петков с премиер Василев, а нужните избраници били осигурени. Трима отцепници от „Възраждане” и кадри на „Има такъв народ” вече се виждали в новата власт заедно с благодетелите си от ПП, докато изведнъж от управлението научили, че заради партийни дрязги в БСП, губят трима депутати от левицата.

Предвождани от най-върлия враг на лидера Корнелия Нинова в парламента – Крум Зарков, избраници от „Позитано” 20 обявили, че няма да подкрепят новото правителство на Асен Василев, тъй като в него отново щяла да „бесува” Нинова. Опозорените социалисти не можели да простят на шефката си, че води БСП към крах и срам, отивайки на протест с ПП, на който БСП е безжалостно освиркана.

Опитите на Нинова да се задържи във властта на всяка цена и същевременно по този начин да остане и лидер на Столетницата пък никак не се харесвали на отцепниците.

Затова и вътрешният преврат на Зарков, присламчил към кликата си депутати от БСП, постигнал своето – Кирил Петков и компания установили, че вместо със 122 депутата, разполагат със 119 души заради разкола в БСП и няма как да преодолеят опозицията и да получат втори шанс да управляват.

Крум Зарков пък все повече се отдръпва от БСП – вместо да разчита на партийната централа да прокламира изказванията му, той е наел собствен пиар и група експерти, които го свързват с медиите за изяви и проявления срещу омразната вече Нинова. Самата тя наложила остра цензура върху депутата и не давала от централата на „Позитано” 20 да излиза и една дума от Зарков в медиите.

Заради омразата си към Нинова и опитите си да я свали от власт, Зарков на практика провалил и кабинета „Василев”. Според запознати, това било координирано с президента Румен Радев, който също не желаел второ правителство на ПП.

Реклама

Друг проблем се появил от алчността на много от поканените да „заложат на съвестта, а не на лидерите си”. Много от избраниците от други партии се опитвали да извиват ръце, да агитират за назначения и постове, и да коментират парични отговори на новата си лоялност към ПП, научи още „Уикенд”.

„Кирил Петков видя, че такава група не си заслужава усилията за половин година напред и реши да се откаже и да се отиде на избори. Проблемът е, че сега ПП искаме да се явим сами, хората са плътно зад нас и ни харесват, но колегите от дясно имат намерение да отиваме заедно на вота в коалиция. Ние пък тях не ги искаме”, разказа за вестника депутат от управляващата доскоро партия.

По думите му премиерът в оставка „си е въобразил направо, че ще получим 30% на изборите” и не искал да чуе за други формации, размиващи успеха му в личен план като водач на „недоволството срещу мафията”.

Десните от ДБ в лицето на Христо Иванов пък се надявали, че прикрепени към ПП ще имат повече шанс да увеличат броя си депутати, тъй като сама на избори партията им трудно ще прескочи бариерата от 4%.

Най-много 6% дават социолозите на „умните и красивите”, които и до днес не са успели да развият структури и влияние извън жълтите павета в столицата. Манията на маломерни десни партии да клинчат от обединение през годините и да се явяват сами на избори и до днес е бич за успехите им на избори.

„Мислехме и върху друга стратегия за след вота, тъй като поне нашето влизане в парламента е сигурно. Обмисляше се да работим с партията на Стефан Янев, на когото социолозите дават мястото на Слави Трифонов в новия парламент.

Трудно ще стане, предвид, че Трифонов може да има своя група в парламента, макар и маломерна, а при Янев нещата не са съвсем сигурни, но Петков призна, че би вървял по пътя на анти-Радев коалиция с Янев. Досега не сме чули оттам да коментират нещо по темата за бъдещи партньори”, разказаха още депутати от ПП.

Те обаче не само са скептични, че подобен съюз би издържал единствено заради омерзението срещу държавния глава и машинациите му да разцепи кабинета на Петков, а и заради факта, че новата партия „Български възход” няма да получи нужния брой депутати в парламента, ако изобщо успее да се класира.

Десницата пък е притеснена, че може да се озове в позицията на Янев, тъй като за разлика от БСП и разочарования й електорат, тя не разполага дори с твърд такъв, за да успее да покаже стабилен резултат, с който да аргументира бъдещи претенции в коалицията наесен.

Досущ като Бойко Борисов в началото му на изборен играч обаче, Кирил Петков не искал и да чуе да се явява с друга политическа сила на избори, тъй като това носело и негативи, а хората на Христо Иванов впрягат усилия да убедят доскорошните си съюзници да отиват заедно на вота.

6 Коментара
 1. еха казва

  Ой, какой красавчики!

 2. Мариана Сумистката казва

  ИМАТЕ СИ И АДВОКАТ? ДА ВИДИМ КОЙ КОГО….?

 3. AMENO казва

  ЦЕЛТА ОПРАВДАВА СРЕДСТВАТА.

 4. AMENO казва

  В СМИСЪЛ „ ДОСЕГА НЕ СЪМ ПЕЧЕЛИЛА ОСКАР ЗА РОЛЯТА НА АКУЛА……

 5. Мариана Сумистката казва

  БОКЛУЦИ

 6. Мариана Сумистката казва

  ПАЧАВРИ

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.