Токсичното ДПС се готви за властта с „експертно“ правителство по формулата „Мултигруп“

3 2 040

Експертно, технократско, програмно правителство. Това са идеите, които влизат в обращение в периоди на политическа нестабилност.

Зад всяка една от думите теоретично стоят различни концепции за управление, но общото е едно – трудно може да се търси отговорност на тези, които участват в него.

В България има една партия, която е особено последователна в говоренето за експертно правителство. Това е ДПС, която от години лансира формули за такъв кабинет.

Два примера от историята

България има два опита с т.нар. експертни правителства. И в двата случая това става с активното участие на ДПС.

Кабинетът с премиер Любен Беров е съставен през 1992 г. с мандата на ДПС и с подкрепата на БСП. Това правителство остава в историята като “кабинетът на Мултигруп”.

Става дума за бизнес групировка начело с Илия Павлов и свързана с руските интереси на влияние в страната. Това е времето, в което започва безконтролното издаване на лицензи за създаване на частни банки с държавни пари. Групировките, създадени от бивши спортисти, навлизат агресивно в бизнеса.

21 години по-късно, пак с активното участие на ДПС, е назначен кабинетът на Пламен Орешарски. Това е правителството, което издигна момчето от снимката с Илия Павлов за шеф на ДАНС.

Именно по време на управлението на кабинета “Орешарски” се случва фалитът на четвъртата по големина банка в България- КТБ.

В състава на правителството „Орешарски“ като транспортен министър е и Данаил Папазов, от квотата на БСП. Години по-късно той ще стане официлен съдружник на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в ТЕЦ “Варна”.

Рестарт

В годините ДПС се превърна в токсична партия, твърдят основните й опоненти. Всички бягат от нея, но тя неизменно присъства в политическия живот.

Независимо от натрупаните негативи ДПС никога не са спирали да искат да са част от изпълнителната власт. „Нашата цел е да сме част от едно ценностно мнозинство в бъдещия парламент на страната и да сме част от изпълнителната власт“, казва Мустафа Карадайъ през 2016 г.

Реклама

През 2020 г. той декларира същото: „Най-важната цел на ДПС е да се утвърди като един от реалните политически субекти у нас със значимо участие както в парламента и в местната власт, така също и в централната изпълнителна власт“.

През 2018 г. ДПС се връща към идеята за експертен, програмен кабинет. Тя е лансирана от почетния председател на ДПС Ахмед Доган в традиционното му слово по случай настъпването на новата 2019 г. Мотивите му отново звучат евроатлантически – България изостава от темповете на развитие на ЕС и догонващото развитие трябва да се превърне в стратегически приоритет.

През 2020 г. ДПС пак се обявява за съставянето на експертно правителство като алтернатива на предсрочни избори. Тогава движението очертава и структурата, която си представя – премиерът да бъде излъчен от най-голямата политическа партия (тогава това е ГЕРБ), а вицепремиерът да е от втората политическа сила (тогава БСП). „ДПС четири години повтаря това, което днес виждаме като факт. Призовавахме основните политически сили да седнат на масата и да определят основните приоритети на държавата“, каза тогава лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

И кой каза…

Идеята за експертно или програмно отново влезе в дневния ред след решението на лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов да се изтегли от управляващата коалиция.

От „Продължаваме промяната“ (ПП) обявиха, че ще преговарят за съставяне на правителство с програма за 6 месеца, но върнаха мандата с аргумента, че не могат да си осигурят подкрепата на 121 депутати.

Позицията на ГЕРБ е труднопроследима в последните дни. От партията твърдят, че е важно България да има управление, защото нови избори трудно могат да доведат до различен резултат. Но също твърдят и това, че правителство начело с ПП е вредно.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов първо каза, че е могъл да осигури липсващите депутати за подкрепа на кабинет на ПП. След това обясни, че това е било шега. Последната му заявка е за „бързи избори“

Още в началото на юни БСП съобщи, че иска програмно правителство. За експертен кабинет в рамките на този парламент заговори и Ива Митева от „Има такъв народ“ (ИТН).

За съставяне на експертно правителство, ако получи третият мандат, заговори и лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов, макар че го нарече „технократско“.

„Какъвто и вариант да се търси на ново правителство в рамките на този парламент, това трябва да бъде по същество програмно правителство“, каза председателят на Стратегическия съвет към президента проф. Александър Маринов.

От ДПС обаче този път са за избори. Още през май лидерът на движението Мустафа Карадайъ обяви курс към предсрочни избори, а Йордан Цонев определи възможността за съставяне на ново правителство в рамките на този парламент като „почти утопия“.

Публикация на „Свободна Европа“, заглавието е на Narod.bg

3 Коментара
  1. Мариана Сумистката казва

    КАТИНАТА ОНАГЛЕДЯВА ФАШИСТКИЯТ ИДЕАЛ ЗА ВЛАСТ И ПОЛИТИЧЕСКАТА ИМ ИМПОТЕНТНОСТ. ФАКТ.

  2. Мариана Сумистката казва

    ПАЧАВРИ ?

  3. Со керез казва

    Хе-хе!Тази територия гъмжи от експерти. В чорибето. За друго не стават.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.