Гешев сърдит, че го разпитват за пачките на голия Бойко, избяга от НС

10 2 461

Главният прокурор Иван Гешев бе на изслушване в парламента заради скандала с експертизата на снимките от спалнята на голия вече бивш премиер Бойко Борисов. Заседанието е на антикорупционната комисия. Гешев се яви, но сърдито отбеляза, че депутатите нямали право да го викат в тази комисия, а само в ресорната по правните въпроси. Въпреки това обясни, че се е дошъл от уважение.

Скандалът със снимките започна след като евродепутатът от ЕНП Томаш Здеховски обяви, че е получил писмо от българската прокуратура, според което снимките са били обект на манипулация. Държавното обвинение не даде никакви изявления по темата, а ГЕРБ се възползваха и обявиха, че кадрите, на които се виждат пачки евро и златни кюлчета, са фалшиви.

Според писмото до Здеховски при петорна експертиза е установено, наличие на несъответствия в цвета на водните знаци, холограмните стикери, светлосенките на предметите, разликата в резолюциите на отделните банкноти на различните снимки.

„За мен е изненада, че някой се изненадва“, заяви Гешев.

Според него прокуратурата не е мълчала по въпроса с разследването на снимките. Той цитира четири прессъобщения на прокуратурата през последните две години, чрез които същата информация била дадена и на българското общество.

В нито едно от тях обаче не става дума за манипулация на снимките. Две от тях са самосезиране на разследващите, едно е по темата „Барселонагейт“, а в четвъртото се обяснява, че снимките не „отговарят на обективната действителност“.

Донесъл съм ви книжки да четете

Верен на стила си главният прокурор се измъква от въпроси, на които не иска да отговори, с правомощията си. Той многократно обясни, че не е запознат с всички производства. Гешев обясни на депутатите, че им е донесъл книжка, в която били описани неговите функции и го посъветва да я прочетат. На няколко пъти шефът на държавното обвинение се връщаше към книжката и я препоръчваше.

„Няма как да отговоря юридически на политически въпроси“, заяви многократно Гешев.

Реклама

На това депутатът от „Демократична България“ Атанас Славов му заяви, че се държи като директор на неправителствена организация и му посочи, че според закона той има право да прекрати всяко производство и пряко ръководи всеки един прокурор.

Гешев припомни старата си теза, че е само ръководител на административните ръководители и бил такъв заради съдебната реформа, предложена от Христо Иванов. Той призова депутати да променят закона, за да има други правомощия и каза, че прокурорите работели с Наказателен кодекс от времето на Тодор Живков. И си тръгна, без да даде нито един конкретен отговор.

Ето какво написа по повода участникът в цирка – журналистът Иван Бакалов:

В комисията по корупцията съм в парламента. Поканен е главният прокурор да обясни защо разпространява досъдебни експертизи до европарламента. И за снимките. Гешев прави дълги изказвания, за конституция , за закриване на спецправосъдие, но избягва темата. Отговаря с дълги обяснения за правомощия. Депутати от ГЕРБ с дълги процедурни изказвания обявиха заседанието за нелегитимно. Биков обяви, че е по-важно да се събере заседание за записа на Кирил Петков и Лена Бориславова.

Така мина един час.

Гешев продължава с назидателен тон към депутати да избягва отговори на конкретни въпроси.

Не познавал в дълбочина 200 хил. досъдебни производства и не бил наблюдаващ това дело.

Не било най-важното производство.

Нямало как да отговори на политически въпроси. Не пожела да отговори на нито един конкретен въпрос, вкл. на какъв етап е досъдебното производство. Можело да се прочете на сайта на прокуратурата.

10 Коментара
 1. Мариана Сумистката казва

  ХИПОТЕТИЧНО, СТЕ КАРИКАТУРИТЕ НА ЕВРОПА, И ВИЖДАМ ПРАЗНИ ХРАНИТЕЛНИ МАГАЗИНИ, КОИТО ЩЕ ВИ ОПРЕСНЯТ ПАМЕТТА КОЛКО СТЕ ЖАЛКИ…..

 2. ЦВЯТ МАГЕНТА казва
 3. Мариана Сумистката казва

  РЕАЛНО, ЩЕ ИМА НАМЕСА ОТ ПСИХАТЪР ЗА ЛЕКУВАНЕ НА ДВОЙСТВЕНОСТ НА ЛИЧНОСТТА, ИЛИ ТАКА НАРЕЧЕНАТА “ БИПОЛЯРНОСТ “

  https://fakti.bg/bulgaria/696365-daniel-mitov-imeto-boiko-borisov-otvara-vrati-kogato-trabva-da-se-reshava-vajen-problem-

 4. Мариана Сумистката казва

  ОСВЕН ТОВА: КАКВИ ИЗБОРИ„ КАКВИ ПЕТ ЛЕВА„ МИТОВ !!! ВЛАСТТА Е ВАША !!!!!!!!!

 5. Мариана Сумистката казва

  САМО ДА ПОПИТАМ„ КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ВИДЕОТО И СНИМКИТЕ В БОЯНА„ ЧЕ НЕ РАЗБРАХ?

  ПРАВЕНО ОТ ПРЕСТЪПНИК„ КОЙТО Е НАХЛУЛ„ СЪС СИГУРНОСТ МЪЖ„ С ЦЕЛ ДА БЪДЕ ОПРОПАСТЕН НЕЧИЙ ЖИВОТ.

  „ГЕРБ“ СА ФАШИСТИ, СТРАДАЩИ ОТ РАЗДВОЕНИЕ НА ЛИЧНОСТТА, ОТГОВОРНИ ЗА МНОГО ПОДМОЛНИ ЗЛИНИ И ПРЕСТЪПЛЕНИЯ.

 6. Мариана Сумистката казва

  МОЖЕ ДА ОБЯВИТЕ НА УРОДА МИТОВ И НА ОСТАНАЛИТЕ УРОДИ„ ЧЕ “ МАТА ХАРИ “ Е ПРИ МЕН И ГИ ОЧАКВАТ СЪДИЛИЩА !!!

 7. Мариана Сумистката казва

  НА ТАЯ “ МАТА“ УРОДИТЕ ОТ “ ГЕРБ“ СА И ДАЛИ ВСЯКАКВИ ВИДОВЕ ДОСТЪП. ПАРОДИЯТА СВЪРШИ„ МЪРШИ….

 8. Мариана Сумистката казва

  А КРУМ СЛАВОВ В РОЛЯТЯ НА “ ИСТИНАТА“? ПАРОДИЯТА Е, ЧЕ ВИЕ СТЕ НЕОБЕЗПЕЧЕН КРЕДИТ ЗА ЕВРОПЕЙЦИТЕ. ФАКТ. А СТЕ УДАВНИЦИ……

 9. Мариана Сумистката казва
 10. Египетска пирамида казва

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.