МЪЛНИЯ: Даниел Вълчев става служебен премиер

2 3 115

Настоящият декан на Юридическия факултет и бивш вицепремиер и министър на образованието в периода 2005-2009 година Даниел Вълчев най-вероятно ще оглави служебния кабинет, който става все пo-неизбежен.

Преговорите с юриста са в напреднал етап и най-вероятно той ще склони да застане начело на правителството в кризисния за страната момент, твърдят запознати с разговорите на „Дондуков“ 2 пред „Филтър“. Другият евентуален служебен премиер би могъл да бъде Гълъб Донев, който също е бил поканен да заеме поста.

Везните силно клонят към Даниел Вълчев заради неговата уравновесеност, отлични комуникативни качества и безспорен опит в политиката. Самият той открива пътя си към нея през 2001 година, когато Симеон Сакскобургготски се връща в България и за-почва организацията по създаването на Национално движение „Симеон Втори“.

Вълчев не познава царя, но е повикан за юридически съвети от колегите си Пламен Панайотов, Огнян Герджиков и Георги Петканов. Причината е, че тогава движението получава отказ да бъде регистрирано. Днешният декан на Юридическия факултет тогава е на 38 години. Още през 1991 г. заедно със свои колеги пишат проект за конституция, който дори се обсъжда в Народното събрание.

„Тогава гледахме идеалистично на политическите процеси с очите на хора, възпитани в духа на Просвещението. Вярвахме, подобно на Русо, че ако се премахнат тираните и свещениците, човечеството бързо ще тръгне напред.

Нещата се оказаха доста по-сложни“, призна през февруари в интервю пред „Филтър“ Даниел Вълчев.

Реклама

Самият той не съжалява, че е бил част от властта, защото смята, че и двете правителства на НДСВ, в които е участвал, може би са имали недостатъци, но са били направени с добри намерения и с уважение към правилата и приличието.

Неслучайно в онзи период дори между управляващите и опозицията е съществувало уважение, което пък е толкова дефицитно днес.

Заради качествата си, а и тъй като е сред малкото политици, които не предизвикват гняв у хората, Даниел Вълчев и преди е бил канен да заеме различни постове и дори да се кандидатира за президент.

Досега е отказвал, тъй като през последните години се отдава на преподавателска дейност в Софийския университет, а и отделя доста време за писане. В началото на годината на пазара излезе дебютният му роман. Четивото е своеобразно обяснение в любов към книгите и поглед към личната библиотека на всеки човек.

През август Даниел Вълчев ще навърши 60 години. Не крие, че най-добрите уроци по мъдрост получил от царя, който и до днес твърди, че обществото ни страда от липса на единение.

В президентството били убедени, че тъкмо юристът със слабост към писането, а напоследък и към кайтсърфа, може да възстанови счупената комуникация между разнообразните играчи в политическия живот.

Нещо повече, мнозина наблюдатели дават на Вълчев много по-дълъг управленски хоризонт и след изборите, когато почти сигурно ще се наложи създаването на правителство на съгласието или експертен кабинет.

2 Коментара
  1. Мариана Сумистката казва

    ЗНАЧИ ИМАТЕ ДЪРЖАВА И МОГА ДА ВИ ОСЪДЯ„ УРОДИ….

  2. Мариана Сумистката казва

    СМЯТАМ ДА ВИ СЕКНА РЯЗКО “ ЗАБАВЛЕНИЯТА“ …….

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.