ЗАВИСИМОСТИ: Братът на „човека на Бойко“ във ВСС стана голям шеф в Темида

0 3 854

Точно на ръба – с 8 гласа и с Вероника Имова от политическата квота на ГЕРБ, която буквално „дотича“, за да е осмият глас, Съдийската колегия на ВСС избра Петър Узунов за нов шеф на Окръжен съд-Благоевград.

Братът Димитър Узунов докладваше всичко случващо се във ВСС директно на Баце

Така братът на Димитър Узунов – представляващ предишния състав на ВСС и сочен за „човека на Бойко“*, ще управлява конфликтния съд, в чийто район са най-горещите  точки от Югозапада – Банско, границите с Гърция и РСМ, туристически центрове като Сандански и пр.

За самия съдия Петър Узунов са изписани – на жаргон казано – кофи с мастило. Включително и в последните дни.

В съда в Благоевград постоянно има сблъсъци – той се управлява 2 мандата от Катя Бельова, сега тя отново управлява като и.д., но пък на две процедури за избор на нов шеф се появиха… 0 желащи. Това не пречи на общото събрание, което е трябвало да излъчи Узунов, да го похвалят и Бельова, и двете й заместнички, като едната дори казала, че се очаква съдия Петър Узунов умело „да разрешава всички препятствия пред нас“…

По време на дискусията вчера стана ясно още, че там има съдия командирован от 7 години, както и има командирован в ОС-Благоевград да правораздава съдия от… съвсем друг съдебен окръг – от Дупница (Кюстендилско). При положение, че към момента имало 5 молби на желаещи от техния регион да ги командироват в окръжния съд, пише КрубЗ.

Това обаче не смути Узунов, който на въпросите на двете опозиционерки от съвета – Атанаска Дишева и Олга Керелска, каза, че това в Софийския апелативен район се решава от… шефката на апелативния съд в София Даниела Дончева. Което си е така – а дали е морално и правилно е съвсем друга тема.

Във вторник само Керелска и Дишева настояха, че Узунов е повече от доверено лице на съдебната номенклатура в лицето на досегашното ръководство и се е ползвал с фактическа и неясно голяма власт.

Членовете на монолитното мнозинство упорито се съпротивяваха дали може да се нарече, че съдията е „доверен човек“, нищо че на него е връчено да „джурка“ случайното разпределение на делата, шеф е на етичната комисия на съдиите в Пиринско, дори обучава младшите съдии и стажантите…

Реклама

Факти около съда в Пиринско

Освен с небезизвестния брат – който навремето бе заподозрян от Лозан Панов, че е пратил на Бойко Борисов прословутото съобщение с ne go priehme**, регионът е известен и с това, че в Окръжния съд правораздават Петър Узунов и жена му. На въпрос по повода той се зарече, че „ако стана председател, кариерното развитие на жена ми спира!“

На уточнение поискано от Дишева – в качеството на мъж ли ще постъпи така и как точно гарантира, че тя няма да желае да се издига, той доуточни, че имал предвид, че няма да я прави свой зам.-председател.

Интересно е и общото събрание, което е подкрепило Узунов – за да се спази промененият закон, който даде по-голяма власт на общите събрания. Според протокола е продължило точно 49 минути.

От 20 съдии по щат в ОС-Благоевград в общото събрание са участвали точно на ръба – 11. От тях двама са Узунов и жена му Надя Узунова. Така за него са гласували всичките 9 без тях двамата.

Самият съдия спокойно обясни, че сред отсъстващите имало командировки, отпуски, болнични и „само 4-5 човека“ не дошли без извинителни причини.

Както обикновено, към единомислените пратеници в Съвета от ГЕРБ (Боян Магдалинчев, Вероника Имова) и от БСП (Даниела Марчева) се присъединиха тези от „Атака“ (Боян Новански) и ДПС (Стефан Гроздев).

Боян Магдалинчев закова пирон в дискусията с думите, че ще го подкрепи, защото е с дългогодишен стаж и му направил впечатление „начинът, по който вижда проблемите“.

* – в публикуваните от „Биволъ“ аудиозаписи на разговори на т.нар. „Две каки“ или „Яневагейт“ тогавашната председателка на СГС Владимира Янева обяснява, че „нали знаеш, че Митко Узунов е неговият човек (на Борисов, б.р.) в съвета и с който комуникира и за всичко той му отговаря“. Оттогава етикетът „човекът на Бойко“ за Узунов е използван десетки пъти – като, разбира се, някои не виждат нищо позорящо или обидно да си „човек на Бойко“.

** – скандалът, при който навремето Лозан Панов показа явно погрешка препратено му съобщение до тогавашния премиер Борисов – че някой от ВСС информира лидера на ГЕРБ в реално време какво се случва в Съвета. Авторът на съобщенията така и не бе установен, тъй като Димитър Узунов показа справка само от СМС-ите си – не и от чатовете чрез различните приложения.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.