Ето тайните приятели, които въртят бизнеса на Киро и Асен (УНИКАЛНИ СНИМКИ)

1 7 108

Мартин Драгулев и Марио Сотиров, с чийто снимки Narod.bg се сдоби, са двамата мистериозни мъже, които движат бизнеса на Кирил Петков и Асен Василев, докато двамата лидери на „Продължаваме промяната“ ръководят държавата.

Вече година и два месеца, откакто влязоха в изпълнителната власт със служебните кабинети на Румен Радев, фирмите на Киро и Асен се управляват формално от неизвестните за широката публика мъже. Като министри Петков и Василев имат право на собственост, но не могат да движат оперативните дела в дружествата си, пише „Филтър“.

Кирил Петков е известен като собственик на „Провиотик“, която произвежда и продава хранителна добавка със спорни качества с екстракт от кокичета.

Фирмата, регистрирана в България, е собственост на американеца и близък приятел на Кирил Петков Майкъл Карш. Премиерът в оставка само е управлявал фирмата.

Драгулев и Петков са заедно от години

В средата на май 2021 г., когато Петков стана служебен министър на икономиката, той е прехвърлил тези си задължения на Мартин Драгулев. И не само в „Провиотик“. Драгулев сменя новия политик и във фирмите „Майкъл Кирил“, „Скиноа“, „Верита“, както и във фондацията „Център за приложни изследвания и иновации“.

Драгулев няма общо с Харвард, но е приятел на Кирил Петков от 20 години. Двамата си имат голямо доверие. Вместо на съпругата Линда, Кирил Петков предпочита да повери целия си бизнес в ръцете на Драгулев.

Всъщност, историята на Мартин Драгулев като бизнесмен е свързана с министър-председателя. Битието му е обвито в мистерия, а той избягва публичността също като мъжа, който управлява бизнеса на Асен Василев. Драгулев е запален по покера и се е явявал на състезания.

Възпитаник е на Софийския университет, с който Кирил Петков работи дълго време чрез центъра си за икономически стратегии и конкурентоспособност. Тази фондация също минава в ръцете на Драгулев след влизането на Петков в политиката.

Реклама

Асен Василев също е поверил управлението на бизнеса си на мъж, също толкова мистериозен, както Мартин Драгулев. Казва се Марио Сотиров. За разлика от довереника на Петков, този на Василев поне има фейсбук профил, където е написал, че живее в Ню Йорк.

До април миналата година е гласувал за „Демократична България“. За последните избори през ноември ребрандира профилната си снимка с логото на „Продължаваме промяната“. Марио Сотиров също е дългогодишен приятел на Асен Василев.

Още през 2013 г., когато сегашният неуспял министър-председател стана министър на финансите в кабинета на Марин Райков, той прехвърля управлението и собствеността на дружеството си „СТВ консълтинг“ на Сотиров. След 5 месеца си връща компанията обратно, а през май 2021 г., при повторното му влизане във властта, рулетката пак се завърта и Марио Сотиров отново става шеф на фирмата.

„СТВ консълтинг“ е собственик на голяма сграда на ул. „Чаталджа“ №3 в престижния столичен район „Оборище“, намиращ се в центъра на София. Дружеството купува там стара постройка и я събаря още когато Асен Василев е негов собственик и управител.

След това изниква нова сграда на 5 етажа. Инвестицията се изчислява на няколко милиона лева. Преустроена е в офис сграда с 20 работни места на три етажа, зони за хранене, отдих и фитнес.

Асен Василев и днес често отскачал там с приятели и подчинени от Министерството на финансите за дискретни срещи, твърдят запознати с движението в района.

Вицепремиерът се появявал в бизнес сградата дори по-често, отколкото формалният управител Марио Сотиров. А според живеещи в съседните кооперации в сградата имало и апартамент, в който отсядал Василев.

Имотът обаче не е вписан в декларацията му като министър, където присъства само малко жилище в София. Причината е, че сградата на „Чаталджа“ е фирмена, а и вече е прехвърлена на Марио Сотиров.

Асен Василев е поверил и „СТВ Холдинг“ на Марио Сотиров, но само управлението. Собственик остава офшорката „Акселберт“, регистрирана на Британските Вирджински острови. Другите фирми, които Василев поверява на стария си приятел, са „СТВ България“ и „Пробитас“. Всички са прехвърлени в един ден – 13 май 2021 г., с документи в Агенцията по вписванията.

1 Коментар
  1. Чарлз Дарвин казва

    Birds of a feather fly together.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.