НЕНАСИТНИ: Юристка от ГЕРБ краде камъни от яз. „Тича“, изчегъртаха я от ОбС-Шумен

12 4 551

Общинска съветничка от ГЕРБ в Шумен е уволнена дисциплинарно от местния клон на „Напоителни системи“, където през последните 7 години е била щатен юрисконсулт срещу 2 147 лв. месечно.

Десислава Димитрова е отстранена от работа, след като се разбрало, че е прибрала в дома си каменни плочи от яз. „Тича“, собственост на държавното предприятие. Освен че откраднала камъните, за да декорира двора си, юристката използвала безплатно служебен автомобил за транспорта им, като и работници на дружеството в ролята на хамали.

Съдът определя случилото се като „преднамерени действия /от страна на Димитрова, б.р/ с цел извличане на имотна облага и то, възползвайки се от служебното си положение“. Според Димитрова обаче, става въпрос за „4-5 камъка“ и според нея „дори е смешно да се коментира“.

За случая с Десислава Димитрова се разбра от решение на шуменския Районен съд от 7 юли, с което магистратите отхвърлят като неоснователна нейната жалба срещу дисциплинарното й уволнение от „Напоителни системи“. Съдът отказва да възстанови Димитрова на работа и я осъжда да заплати деловодни разноски в размер на 1320 лв.

Съдът: Димитрова извлича имотна облага, възползвайки се от служебното си положение

Димитрова е уволнена дисциплинарно на 24 март 2022 г. Няколко дни по-рано работодателят й получил официални сведения от четирима служители, които заявили, че миналата година са били принудени да изваждат от стената на яз. Тича каменни плочи и със служебен автомобил са ги закарали до дома на юрисконсулта.

За транспортирането на камъните има и пътен лист, с дата 28.05.2021 г., изд. от „Напоителни системи“, в който е отразено пътуване на автомобил УАЗ по маршрута яз. Тича – Шумен – яз. Тича, пише „За истината“.

Според сведенията на четирима работници, на 28 май 2021 г. те натоварили в служебния автомобил неопределено количество каменни плочи, които превозили до дома на юристката в гр. Шумен. По техни твърдения, плочите се съхранявали в базата край яз. Тича, но са били свалени от язовирната стена. По случая е образувана проверка на Районната прокуратура за евентуална кражба на каменни плочи от стратегически обект – язовирната стена на язовир „Тича“.

След като управителят на „Напоителни системи“ Дамян Гашпаров разбрал за разследването, той официално уведомил Димитрова, че започва дисциплинарно производство за нарушение и поискал от юристката обяснения за докараните в дома й каменни плочи от яз. Тича. Димитрова обаче отказала да даде обяснения и получила заповед за дисциплинарно уволнение заради злоупотреба с доверието на работадателя.

Съдът постановява, че заповедта за уволнение е законна и отхвърля жалбата на Димитрова като неоснователна. Освен това съдът изтъква, че в случая е установено безспорно, че Димитрова, изпълнявайки служебните си задължения като юрисконсулт, на 28.05.2021 г. е накарала служители на предприятието да превозят каменни плочи от базата на яз. „Тича“ до дома й в гр. Шумен.

„Описаните действия на ищцата несъмнено представляват извършване на преднамерени действия с цел извличане на имотна облага и то, възползвайки се от служебното си положение“, посочват магистратите в своето решение.

Реклама

Според съда е без значение дали каменните плочи са декоративни или не. „Съдът намира за установено, че тези каменни плочи са извадени от работници на дружеството от стратегически обект – стената на яз. „Тича“, обект, до който достъп имат ограничен брой лица, вкл. служители на „Напоителни системи“, единствено поради това им качество.

Същите са представлявали част от съоръжение към язовирната стена на язовир с национално значение – държавна собственост. Действията на Димитрова са преднамерени, тоест умишлени, тъй като същата е съзнавала, че в качеството си на юрисконсулт нарежда на друг служител да предприеме определени действия. Извличането на имотна облага се състои освен в присвояване на каменни плочи, но и в пропускане извършването на нейни лични разходи за транспортирането им, възползвайки се от труда на работници и превоз за сметка на работодателя“, пише в съдебното решение.

Поради тези причини това съдът отхвърля жалбата на Димитрова срещу дисциплинарното й уволнение и отказва да я възстанови на заеманата длъжност. Решението не е окончателно и може да се обжалва в двуседмичен срок.

Десислава Димитрова е общински съветник от ПП ГЕРБ от април 2021 г. Тя беше 17-та в листата на ГЕРБ – Шумен и влезе в местния парламент на мястото на тогавашния председател Красимир Минчев, който беше свален от поста си и по свое желание напусна Общинския съвет. По време на парламентарните избори на 4 април 2021 г. Димитрова беше говорител на Районната избирателна комисия.

Десислава Димитрова е член е на постоянната комисия „Правна и опазване на обществения ред“ в общинския съвет. През 2021 г. тя е избрана и за член на националния съвет на Жени ГЕРБ.

Дамян Гашпаров: Не знам какво е работила!

Не знам какво точно е работила г-жа Димитрова в дружеството, защото преди да си тръгне, тя изтри цялата информация от компютъра си. Така управителят на Напоителни системи Дамян Гашпаров отговори на въпроса с какво се е занимавал юрисконсултът на държавното дружество срещу месечната си заплата от 2 147 лв. В същото време обаче предприятието има около 60 000 лв. щети от безсмислени дела, които е загубило, обясни новият шеф.

Десислава Димитрова е била назначена за юрисконсулт през 2015 г. от предишния управител Христо Николов, посочи Гашпаров. Самият той зае директорския пост през февруари тази година и още в първите дни поискал да се раздели с юристката. „Предложих й да я освободя по взаимно съгласие и с 4 заплати обезщетение, но тя поиска 10 заплати. Нямаме възможност да платим толкова.

В това време дойде информацията за прокурорската проверка срещу нея, викаха ме и мен да давам обяснения за изчезналите каменни плочи“, каза Гашпаров.

Той съобщи, че Димитрова е била назначена в същото предприятие и на втори трудов договор за над 600 лв., като финансов контрольор. Така само от държавното дружество „Напоителни системи“ общинската съветничка от ГЕРБ е получавала почти 3 000 лв. месечно.

В момента в „Напоителни системи“ няма щатен юрисконсулт. „Ако е необходимо, ползваме външни услуги, главно за трудово-правни въпроси и така ни излиза по-евтино“, заяви новият шеф на дружеството.

12 Коментара
 1. Мариана Сумистката казва

  НЯМА КАК ДА СЪДЯТ УБИЙЦИ ЗА КРАЖБА„ МЪРШИ….. НЕЛЕПО Е.

 2. Мариана Сумистката казва

  ОТКАЧЕНИ СМРАДЛИВИ ПСИХОПАТИ ! ОСЪДЕНИ СТЕ ЗА РАЗВРАТ И ВЕЩЕРСТВО !!!

 3. Мариана Сумистката казва

  МНОГО ЛЕСНО – ЩЕ МЕ ПОЗЛАТЯТ КАТО ИМ КАЖА КЪДЕ СА УРОДЛИВИТЕ ТЕРОРИСТИ НА ЕВРОПА…

 4. Мариана Сумистката казва

  МНОГО БЪРЗО ЩЕ ИМ СКИЦИРАМ СХЕМИТЕ ВИ ..

 5. Lucid & Ferrous казва

  Безобразията в Чингинестан са на всяка крачка. И Херкулес би се уплашил от тази кочина.

 6. Мариана Сумистката казва

  ПОЧИВНАТА СТАНЦИЯ НА БЕЛЕНЕ ГИ ЧАКА. СЛАДКА„ УЮТНА ПРАВИТЕЛСТВЕНА ПСИХИАТРИЯ…..

 7. Мариана Сумистката казва

  НАЙ–МНОГО ЩЕ ПОСТРАДА КОМИСИЯТА ЗА ФИНАНСОВ НАДЗОР. ….

 8. Мариана Сумистката казва

  СТРАДАМ ОТ ЧУВСТВО ЗА ПРЕВЪЗХОДСТВО И САМОУВЕРЕНОСТ. МНОГО СКОРО ЩЕ ОТКРИЯ ВСИЧКИ БЪГОВЕ В СИСТЕМИТЕ ВИ…..

 9. Мариана Сумистката Казва казва

  ЕВТИНА КРАВА , КАМЪНИ КРАЛА – ЛАКОМ ГЪЗ – КРЪВ СЕРЕ

 10. Мариана Сумистката казва

  КРАЛА КРАДЛА И КРАДЕ ОТ “ ГЕРБ „, ИЛИ КАТО “ ГЕРБ „. ТОКУ- ЩО ИЗЛИЗАМ ОТ ЗАТВОРА„ УРОД, ЗА ТВОЯ ИНФОРМАЦИЯ“ НО ВСЕ ОЩЕ ПЪРДЯ В ТВОЯТА УСТА….. ФАКТ.

 11. Мариана Сумистката казва

  ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ИЗХОЖДАНИЯТ ПО Г. НУЖДА – БЕЗБРОЙНИ СА…… ТОВА„ КОЕТО ТИ КРАДЕШ ОТ МЕН СА ЗНАНИЯ, И СИ ГО ЗНАЕШ , КОПЕЛЕ ТЪПО УРОДЛИВО.

 12. Lucid & Ferrous казва

  Мислите, че почиствате ушите си правилно, но притежавате ли този инструмент за отстраняване на ушна кал?

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.