ЧУЖДИ МЕДИИ: Русия хвърли България в хаос – Борисов го поддържа

5 1 925

Две немскоезични издания обръщат тези дни внимание на България. Швейцарският „Нойе Цюрхер Цайтунг“ (НЦЦ) публикува статия под заглавие „България не може да се отърве от своята клиентелистка система“.

А публикация на германския „Офенбах Пост“ (ОП) е озаглавена „Русия провокира правителствен хаос в България: заплашен ли е ЕС в разгара на войната в Украйна от следваща проблемна страна?“. Тук представяме по-важните моменти от тях, пише „Дойче веле”

Как надеждите се изпариха

„Напредничава България гледа с опасения към бъдещето. Надеждите, които гражданите свързваха с реформаторското правителство на Кирил Петков, пропаднаха само след половин година – когато той бе зарязан от своя несериозен коалиционен партньор.

За тези шест месеца от плана на предприемача и абсолвент на „Харвард“ да се пребори с корупцията и със сенчестата икономика в страната не излезе особено много. Това, че Петков бе готов да тръгне по рисковани пътища, се вижда в неговата политика спрямо Русия.

Той смени военния министър, който определи инвазията в Украйна в съответствие с путиновите разпоредби като „специална операция“. Той безпрекословно приложи санкционната политика на ЕС (поради което Русия спря газа на България) и изгони 70 руски дипломати по обвинения в шпионаж“, пише НЦЦ. По-нататък швейцарското издание хвърля поглед върху зависимостите на България от Русия.

„Подобни стъпки не минават без политически последствия в страна, чието приятелство с Русия датира от 19-и век (…)

Но освен историческия план, отношенията имат и друго измерение: зависимостта от руската енергия. Някои не крият страховете си, че сега България би могла да се откаже от проевропейския си курс и отново да се сближи с Русия – което част от политическия елит би подкрепила. Това обаче би било фатално – и от европолитическа гледна точка. Единството на ЕС спрямо Русия ще бъде подложено на сериозни изпитания в следващите месеци.

Инфлацията, енергийната криза и страховете от рецесия ще доведат дотам, че много европейци ще поискат да се откажат от икономическата война с Русия. Както предполагат скептиците, и България би могла наред с Унгария да подкопае консенсуса, без който външната политика на ЕС ще е невъзможна“, подчертава НЦЦ.

Изданието обаче смята, че „тези страхове са прекомерни“ и обяснява защо: „През последните години държавата до голяма степен се отдалечи от Русия в структурен план, а след нападението срещу Русия – и ментално. В геополитическо отношение тя е надежден член на Общността.“

Лошата новина: при Борисов клиентелизмът ще остане

Реклама

Зависимостта на България от руската енергия постепенно намалява, посочва изданието и добавя, че и образът на Русия и най-вече този на Путин са се сдобили с дълбоки пукнатини. „Разбира се, тези настроения се менят и зависят от развоя на войната и от нейните последици. Но дори икономическите нужди да са по-големи от отвращението от войната, преобръщане на позицията на София не е вероятно.

Основната причина за това е опортюнизмът на вероятните победители в изборите през септември.“ НЦЦ прогнозира, че тогава Бойко Борисов ще се завърне. „Още навремето той се прояви като добър европеец, възприемайки линията на ЕС за освобождаване от руските енергийни доставки. За разлика от Орбан, той никога не е недоволствал от Брюксел.

Борисов и неговите хора със сигурност ще продължат този проевропейски курс“, пише швейцарското издание. „Лошата новина е, че те без проблеми ще продължат да прилагат и своята клиентелистка система. В която ще потънат много европейски средства, от които населението няма да види нищо“, пише на финала „Нойе Цюрхер Цайтунг“.

„Като членка на ЕС и НАТО България е твърдо интегрирана в западните структури, българското общество обаче изглежда все още не се е решило окончателно към коя страна да се ориентира – към Запада или към Изтока“, подчертава в самото начало на публикацията си „Офенбах Пост“.

„Сега обаче войната в Украйна задължава страната да заеме позиция. На този фон през последните дни фронтовете между Русия и България се втърдиха. А досега страната традиционно бе част от приятелски настроените към Русия източноевропейски страни.“

По-нататък в статията се припомня за призива на руското посолство в България за набиране на помощи за Русия във войната в Украйна, за изгонените руски дипломати, за реакцията на Москва и намесата на Митрофанова в българската политика.

„Русия ще провокира допълнителен хаос в България“

„Едно е ясно: политиката спрямо Украйна и влиянието на Русия ще определят и занапред българската политика. Според проучвания, близо половината българи не са сигурни кой носи вината за войната в Украйна“, посочва изданието.

То цитира експерта по балканските въпроси Якуб Биеламович, който казва, че България е изправена пред важно решение за нейната ориентация. Ако при евентуални нови предсорчин избори на власт дойдат проруски сили, ЕС ще е заплашен от нов разрив във външната и санкционна политика спрямо Русия – подобно на сигуацията с Унгария, посочва Биеламович.

„За Русия е важно да задържи влиянието си в България. Продължението на българския западен курс за Русия би било всичко друго, но не и оптимално. Москва ще заложи на допълнителна ескалация в спора с дипломатите, за да провокира политически хаос в България.

Така Русия се надява да осигури повече подкрепа за проруските партии в страната“, пише „Офенбах Пост“ и добавя: „От няколко години насам България подхожда по-твърдо спрямо активностите на руските тайни служби на българска територия“.

5 Коментара
 1. БЛОНДИ казва

  ПУТИН ГОВОРИТ :’ ВОТ ТАКОЙ МАЛЕНьКИЙ ПЪРШИНГ ВАМ НУЖЕН И ВСЕ БУДЕТ ХОРОШО. „

 2. НЯМА ВЕЧЕ ШОКОЛАДИ„ БОНБОНИ казва
 3. БАБА ГИЦКА ТРЪГВА: казва
 4. !!! казва

  Не се чувствам интегриран с еврогейовете.

 5. Мариана Сумистката казва

  ОТ ВРЕМЕТО НА ЗАХАРИЕВА„ ДИПЛОМАЦИЯТА ИЗВЪНРЕДНО МНОГО ВИ КУЦА. ФАКТ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.