ИЗВЪНРЕДНО: Сравнителен анализ разби лъжите на ПП за по-добър контрол на „Капитан Андреево“! Ето истината (ДОКУМЕНТ)

4 2 535

ГКПП „Капитан Андреево“ се тресе от пореден скандал. След като на граничния пункт пристигнаха одитори от ЕК, които установиха хаос и невъзможност БАБХ да изпълнява задълженията си, днес беше разпространен и сравнителен анализ, който уличава в нови лъжи шефа на БАБХ Христо Даскалов и зам.-министъра на земеделието Иван Христанов.

Анализът показва установените пратки с пестициди на ГКПП „Капитан Андреево“. От става ясно, че набедената без никакви доказателства лаборатория „Евролаб“ всъщност е вършила много по-добра работа от държавата в лицето на Централна лаборатория за химични изпитвания и контрол (ЦХЛИК).

Разкритията от сравнителния анализ идват на фона на непрестанните твърдения на представителите на „Продължаваме промяната“, че са борци с мафията и че се справят по-добре в контрола на границата. Както и на фона на опитите на Даскалов и Христанов да изкарат, че са били сплашвани, въпреки че няма такива данни в МВР и прокуратурата.

Според разпространения анализ продуктите, които подлежат на засилен контрол през 2021 г., съгласно действащите регламенти, са много по-малко, отколкото тез през 2022 г. Резултатите, които БАБХ представи за периода 20 май – 30 юни 2022 г., че държавната лаборатория е хванала по-големи количества лоши пратки в сравнение с „Евролаб“ за същия период миналата година, се оказват абсолютно неверни.

Например за установен и спрян лош пипер през периода 20 май – 30 юни:

2021 г., „Евролаб“ – 46 лоши пратки / 83 416 кг

2022 г., ЦЛХИК – 18 лоши пратки / 39 050 кг

Установени и спрени лоши портокали през периода 20 май – 30 юни:

2021 г., „Евролаб“ – 1 лоша пратка / 14 300 кг

2022 г., ЦЛХИК –  1 лоша пратка / 20 950 кг

Установени и спрени лоши грейпфрути през периода 20 май – 30 юни:

Реклама

2021 г., „Евролаб“ – грейпфрутите не са в регламента

2022 г., ЦЛХИК –  3 лоши пратки / 41 850 кг

Същото е и при открития лимон с пестициди.

През 2021 г. той не е влизал в регламнета и затова не е проверяван от „Евролаб“. Сега обаче е част от регламента и това позволява на БАБХ да се хвалят, че са заловили 700 000 кг лимон с пестициди.

От предоставените данни на едни и същи продукти, които са влизали в обсега на контрол и през двете години, нагледно се вижда, че всъщност по-големите количества лоши продукти са установени от „Евролаб“.

В конкретните данни единствените съпоставими продукти са пиперът и портокалите. Другите продукти, които БАБХ представя като свой „успех“ не са подлежали на контрол през 2021, тъй като не е имало и регламент, според който да попадат под такъв. Така излиза, че БАБХ „се бие в гърдите“ с едни 750 хил. кг повече, но заради влезли в сила нови продукти от тази година.

Припомняме, че твърденията и хвалбите на Даскалов и Христанов бяха разбити на пух и прах от председателя на комисията на земеделие Пламен Абровски.

„Не може да имаш цялата власт над БАБХ, да направиш промени с които да твърдиш, че държавата си е върнала контрола на границата и да получиш такива убийствени бележки“, категорично заяви той и добави: „Много внимателно се запознах (неофициално) с констатациите от одита, представени на заключителната среща. С всичките 37 констатации!

И съм меко казано потресен. Защото за тези, които не знаят, одитите на Европейската комисия имат за цел да проверят контролните механизми към момента на самия одит. Това означава, че от сряда до петък одиторите са проверявали новата система на контрол – оная същата, чрез която държавата вече е там, на Капъкуле!’.

Според Абровски одиторите са установили, че на хартия всичко изглежда прекрасно, но в действителност цялото място е абсолютно задръстено. Изключително малко е мястото, на което тежкотоварните превозни средства изчакват лабораторните резултати.

4 Коментара
 1. Маркиза дьо Сад казва

  ВЪВ ВРЪЗКА С ПРАВИТЕЛСТВОТО, ОБЯВИХТЕ ЛИ ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ, ИЛИ ЧАКАТЕ РЕЗУЛАТИ ОТ РУСКО– ТУРСКИЯ ГАЗОВ ПОТОК?

 2. Мариана Сумистката казва

  ОНАЯ УРОДКА ФАНДЪКОВА НА БЕЛЕНЕ ЛИ Е ВЕЧЕ ??

 3. Буздуганов казва

  Лъжи и валш пишете ,,народ.бг,“вземете една позиция какво се клатите като топки надам-натам вчера едно лъгахте ,днес друго .Достъчно други лъжци има .Скрйте се!

 4. Мариана Сумистката казва

  НЯМА НУЖДА ОТ ПОВЕЧЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА УРОДЛИВИЯ ФАШИЗЪМ НА ГЕРБ И ЗЛОВЕЩИТЕ ИМ НАМЕРЕНИЯ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.