Спасибо, товариш Митрофанова и идите нах*й

10 3 462

О, бозе и скоро почившият Владимир Вольфович Жириновский, рупорът на руската имперска политика, бе казал: „Българите трябва да ни пълзят в краката”. Споменавам този екзотичен жалък политик не толкова за въпросните му любезни думи по наш адрес, а за друго – за идейната му близост с настоящата руска посланичка у нас.

Госпожата с представително име Нейно Превъзходителство Елеонора Валентиновна Митрофанова, извънреден и пълномощен посланик на Руската федерация в Република България, бе най-близкият съратник на войнствения депутат с клоунски прояви и прозвище Жирик.

Но не само това – бе тя и основен деец в ръководената от него Либерално-демократическа партия. Чиято кауза бе  „Русия – най-великата сила” и която трябва да се осъществи с всички възможни средства, включително с ядрени бомбардировки от Лондон до Истанбул. Няма що, красива идеология изповядва тази „гаспажа пасоль”. Ако има класация на дипломатите „ястреби”, тя трябва да започва с нея.

Няма и не може да има посланик в света, издаващ ултиматуми на държавите, където е акредитиран – и то в определен от него срок! Съвсем логично Илиян Василев, бивш наш посланик в Русия, заяви, че още в мига на представянето на въпросния ултиматум, посланик Митрофанова е трябвало да бъде отзована, според нормите на международния дипломатически протокол.

Направих си труда да поразуча делата на руските посланици от 1878 г. насам. Извадих най-интересните. И бързам да отбележа че за любещите Русия – от Пушкин до Путин – четенето на следващите редове няма да е никак приятно.

Защото първо ще се смутят, после ще се разгневят и най-накрая ще ме обвинят в манипулация, провокация и вероятно за платен от американците трол. От московлиите друго, освен агресия, не може да се очаква… Но ето какво им предлагам:

Граф Игнатиев и Левски

Годината е 1873-та. Високата порта осъжда Васил Левски на смърт. Във връзка с процеса граф Николай Игнатиев, тогава руски посланик в Цариград, представя на Портата депеша, в която по обтекаем дипломатски начин изразява съгласие с присъдата над Апостола. А в столицата ни все още има улица на негово име…

Генерал Каулбарс и Стамболов

Генерал барон Никола де Каулбарс, пристига през 1886 г. като „временен дипломатически агент” („агент” – твърде точно!) да възстанови руския контрол върху младото Княжество България.

Назначен е за военен министър и в това си качество представя серия ултиматуми (явно те са стара руска практика): за отлагане на изборите за Велико народно събрание, за поправки в Търновската конституция, за компрометиране на еманципиралия се от Русия княз Батенберг; опитва също военен преврат и действа за дебаркиране на руски флот във Варна.

Не успява, Стамболов го разкрива и изгонва от България. Нататък дипломатическите отношения с Русия биват прекъснати за дълго време и в отечествената история генералът бива записан като типичен демагог и мракобес.

Генерал Шарапов и Живков

През 1989 г. няколко цекисти организират преврат срещу Тодор Живков. Координира ги руският посланик генерал Виктор Шарапов.

Започва тайни „свидания” по кафенета и градинки, а най-вече в окичената с мрачна слава руска легация на „Раковски”-„Московска”, среща се той с главните заговорници Андрей Луканов и Петър Младенов, като държи всекидневна  връзка с Горбачов.

А когато работата е вече опечена и е избран наследникът на Живков, посещава го в кабинета и му съобщава командата на съветския наставник да си подаде оставката и се оттегли в „заслужен отдих”.

Вижда се в чии ръце бе в онези години ръководството на страната. Например вътрешното и външното ни министерства бяха дирижирани пряко и безпардонно от съветски генерал губернатори, които разполагаха дори с кабинети в съответните ведомства.

Полковник Митрофанова и Кирил Петков

Поведението на посланичката,  привидно самостоятелно, не може да не е съгласувано с Кремъл, колкото това да се отрича. Няма начин за изразите й  „евроатлантически подлоги” и „слуги на чужди господари” Москва да не е била надлежно информирана.

Допускам че Кремъл си е дал сметка за пресолената дипломатическа гозба от страна на посланичката и е възможно в последните й предпенсионни години да бъде изпратена на работа някъде далеч в сибирски областен комитет, което, съглесете се, би било напълно справедливо.

Колкото за експресното активиране в последно време на руските „спящи клетки” – общественици и депутати, това не може да не е извършено, най-меко казано, със знанието на посланичката.

Реклама

Правителствената говорителка Лена Бориславова заяви тези дни в ефир, че на проруските „хибридни пропагандисти” са били изплащани добри хонорари по 4000 лв. месечно – а това не може да са голословни думи, непременно ползват специфична разузнавателна информация.

За „забивките” на Митрофанова експремиерът Петков сам й вдигна топката. Експулсира 70 посолски служители и с това й даде прекрасно основание да се опълчи. За което в последна сметка трябва да го поздравим – малцина ще имат куража да сторят това.

А посланичктата постъпи точно по Путински – с твърди „ответни мерки”.  Типично руско поведение – Русия напусна тежки структури като Световната здравна организация (СЗО) и Световната търговска организация (СТО), та ще се церемони с миниатюрен проблем като българския. 

Заплахата да бъде закрито руското посолство не е еднолично решение на Митрофанова, съгласувано е най-малко с прекия й шеф, външния министър Лавров, а може би и със самия Путин.

И мисля, че ако посолството не бъде закрито, Митрофанова ще бъде отзована, защото допълнително наврежда на и без това накърнения руски престиж. Все някой ще трябва да опере пешкира – и това ще бъде русата дама с червените цайси.

И нека не мислим, че служители, назначени като шофьори, бръснари, сервитьори, техници на климатици, не могат да бъдат шпиони. Точно те са най-годни за тази работа – подслушват (беседват) като возят, като бръснат и като сервират. 

Дипломатски паузи

Без руска/съветска мисия сме били както следва през: 1886-1896 г. 1915 -1918, 1918 – 1934 г. , и 4 дни през 1944-а, когато СССР ни обяви война. За общо 143 години Русия/СССР е била без посолство у нас цели 30 години. Оказва се, че можем да преживеем и без руска мисия. 60 държави нямат легации у нас и биват представяни от посланици, базирани в други страни. Австралийският е в Атина, на шведския  офисът му е в Стокхолм.

Най-много са посланиците с бази в Румъния – от Канада, Йордания, Естония, Литва, Норвегия, Мексико, Тайланд. Венецуела, Сингапур и някои африкански държави биват представяни от по един съветник с прерогативи на консул, отново в друга държава.

Суровинното оръжие

По стар навик Русия кореспондира с държавите от „суровинно-енергийни позиции”. Така командва и нашата държава. А може ли да се изсулим от тези нейни клещи? Мисля, че да. Ето например:

• С газа вече се оправяме – заработи тръбопроводът от Азербайджан, с когото имаме договор за 25 години. Ще получаваме и втечнен газ от съседни пристнища.

• Петрол може да купуваме отвсякъде – от Венецуела до Саудитска Арабия, а и отношенията с „Лукойл” вече се регулират съгласно закона – нещо, което чакахме повече от две десетилетия.

• Гориво за Козлодуй имаме за 2 години, а „Уестингхаус” и „Фраматом” обещават в скоро време да синтезират гориво, подобно на руското.

• С туристите също ще се оправим. И без друго те не представляват съществен дял – от общо 7,2 млн. туристи през миналата година, руснаците са били само 134 000. За сравнение Полша бе с 300 000, а първенството държи Румъния с цели 1,2 млн.

Руснаците с имоти у нас виждат, че нещата с Русия не вървят на добре и почнаха да ги продават. Интересно е, че сред 60-те хиляди украинци у нас се появиха желаещи да купят жилища. Тъй върви светът – едни гости си отиват, други идват.

Руснаците у нас броят над 300 000 – и като виждаме какво става в Украйна, леко ни дострашава дали някой ден Путин няма да тръгне да „защитава” правата им у нас – не че някой ги застрашава.

Императивно – императорска реакция

Попитах се: как се получи така, че ние, най-верният и любим на Русия балкански народ, станахме изведнъж най-омразният? Ще отговоря с пример от човешките взаимоотношения – най-боли когато те изостави най-преданият любовник. Михаил Белчев пее така: „Бяхме най-близки /затуй отсега нататък / ще сме най-чужди в света”.

Не вярвам откъм Червения площад да дойде приказ за късане на дипломатически отношения. Големият Източен Брат няма сметка от това. Надали ще изостави своя „троянски кон в ЕС”.  Гоненето на руски  дипломати е за Кремъл всекидневие и въпреки скандалниченето от последните дни, това не го вълнува драматично.

Това не е нищо в сравнение с тежката изолация, в която го постави светът. И възраженията му в тази област са повече симулативни – да придаде сериозност на проблема. А иначе знаем, че не обича да дава заден ход по проблеми, свързани с чуждестранните руски васали – все пак, макар да намаляват по причина на агресията в Украйна, русофилите продължават да са доста и не бива да бъдат оставени на естествено отмиране.

Така че когато читателят отвори този брой на „Уикенд”, Кремъл в лицето на госпожа Митрофанова може да се е вече отказал от императивно – императорската си реакция…

Наско Мандажиев за „Уикенд”

10 Коментара
 1. Stan казва

  Г-н Мандаджиев,
  Явно вие сте от Евроатлантик, мразещ Русия додъното на костите си!
  Такива, като вас и Паси трябва да сте на бунището!
  Каквато и да е Русия, не сме били ОКУПИРАНА държава, а сега сме ОКУПИРАНА ТЕРИТОРИЯ от САЩ и НАТО!
  Така, че г-н Мандаджиев – вървете НАХУЙ!

 2. НАСРАНИЯ ПРОКОФИЕФ казва

  Мандражиеф, ша идеш як сибирски трибуквен

 3. аз казва

  точно така

 4. ганьо казва

  За такова писане бая хонорар трябва да е получил или просто е човек който се взима за много знаещ за да проповядва тази негова гледна точка която обаче не обслужва българските а англоскасонските интереси.

 5. !!! казва

  Като гледам, целия български народ вече отиде върху хуя заради тъпите еврогейове, които ни управляват.

 6. !!! казва

  Като гледам, целия български народ вече седна на хуя, заради тъпите еврогейове, които ни управляват.

 7. Дедо Пене казва

  Stan, вие сте рубладжия или комунист, или и двете! Ние сме били окупирана държава от 09.091944г. до 10.11.1989г., защото нашите русороби-управници два пъти подариха златния резерв на България на СССР, а ватниците откраднаха архивите на държавата ни от 1878г. до 1944г!!! ЗАЩО ЛИ? – за да сме им подчинени завинаги и да не знаем истината за историята на България, а да повтаряме ТОВА, КОЕТО КОМУНИСТИТЕ КАЗВАТ!

 8. Дедо Пене казва

  Stan, вие сте рубладжия или комунист, или и двете! Ние сме били окупирана държава от 09.091944г. до 10.11.1989г., защото нашите русороби-управници два пъти подариха златния резерв на България на СССР, а ватниците откраднаха архивите на държавата ни от 1878г. до 1944г!!! ЗАЩО ЛИ? – за да сме им подчинени завинаги.

 9. Дедо Пене казва

  П.Е.Д.Е.Р.А.Л.Н.И. АДМИНИСТРАТОРИ НА САЙТА, ЗАЩО МИ ТРИЕТЕ ПОСТА КАТО ИЗПОЛЗВАМ ДУМИ КАТО РУС.ОРОБ ИЛИ КО.МУНИСТ, А КЕВОРК МОЖЕ СВОБОДНО ДА ПЛЮЕ ПРЕМИЕРА И ТРОЛОВЕТЕ ДА ПСУВАТ ЕС И НАТО???

 10. Lucid & Ferrous казва

  Фани Митрофановица, удари Мустафата. Малко са ни мангалите тъдява, та великите космически сили са ни пратили мангалки (вж. тироида) да ни инструктират. Аман-аман!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.