УРОД: Християн Хинчев от ГЕРБ върти измами с дарения за болно дете, арестуваха го

2 3 798

Обвинение за измама срещу Християн Хинчев, виден активист на ГЕРБ от град Цар Калоян, повдигна прокуратурата и прати гербопитека в ареста. Повод е организирана от политика фалшиви кампания за набиране на дарения в полза на болно дете.

Възползвайки се от състраданието на хората, 32-годишният Хинчев успява за няколко дни да получи по банковата си сметка хиляди левове. За щастие гнусната схема бързо е разкрита от ченгетата в Разград след сигнал подаден от потребители във Фейсбук, а тарикатът моментално е прибран в ареста.

Гербопитекът се вписва идеално в определението, измислено от Бойко – „тулуп“

Грозната си дейност Християн Хинчев стартира в началото на миналата седмица, регистрирайки фалшив профил във Фейсбук на името на Boryana Zlateva. Мнимата дама моментално започва да публикува призиви за помощ в различни групи.

Представя се за леля на „тежко болният 4-годишен Коки”, на което държавата е отказала лечение. Прилага и снимки на епикризи, издадени от различни болници в София и страната. Златева призовава „добри хора” да превеждат пари по нарочна банкова сметка.

На пръв поглед всички изглежда напълно нормално. Подобни кампании през последните години зачестиха, след като предишните управляващи на практика ликвидираха Фонда за лечение на деца, чиято цел бе да финансира изпращането в чужбина на малчугани, които не могат да получат адекватна помощ у нас.

Прехвърляйки фонда в НЗОК, той реално прекрати дейност, обясняват родители. Като резултат, призивите към дарители за спасяване на болни дечица отново задръстиха социалните мрежи. От това не пропуснаха да се използват и измамници.

За щастие на хората, и лош късмет на политика Хинчев, с обявата си той допуска грешка. Тъй като няма как да открие банкова сметка на фалшивата майка Боряна Златева, активиста на ГЕРБ дава своята. Разминаването е забелязано от бдителни хора във Фейсбук, който подават сигнал до полицията.

Ченгетата реагират незабавно. Титулярът на сметката бързо е разкрит, а униформените цъфват у дома на Хинчев. Политикът е задържан, а след случая е докладван на прокуратурата. Проверката бързо установява, че тариката от Цар Калоян за седмица е успял да подлъже стотици състрадателни хора.

Реклама

Само в един от дните на „кампанията му”, по неговата сметка са преведени над 5000 лв. След ареста, на Хинчев е повдигнато обвинение в измама. Наказанието е от една до шест години затвор.

Източници на „Уикенд” разкриха, че герберът почти сигурно ще получи присъда близка до максималната заради криминалната си биография. Християн Хинчев има „честа” да е един от първите българи, осъдени за компютърно престъпление.

Още докато е студент успява нелегално да проникне в компютъра на своя колежка, която работи в свободното си време като застрахователен агент. Целта на  Хинчев е да открадне данните за клиентите на девойката, която тя съхранява в електронната си поща. Хакерът е разкрит, а компютърна експертиза доказва безспорно вината му.

По време на делото заместник-окръжният прокурор на Разград Милена Пенчикова иска максималното наказание за Хинчев.

Съдът, обаче, е милостив и налага само 1300 лв. глоба на хакера. Все пак в досието му е вписано, че е осъждан, което трябва да окаже влияние и по сегашното му дело за измама.

Присъдата на Хинчев не му пречи да направи политическа кариера. С помоща на свои роднини хакера бързо се издига в структурата на ГЕРБ в Цар Калоян. Измамникът е чест участник в различни семинари и обучения, които партията организира.

На проведения през август 2019 г. Летен университет на ГЕРБ Християн дори успява да се снима с Бойко Борисов.

На обученията, качествата му като политик са оценени положително. За това преди време той е издигнат от ГЕРБ за секретар на Общинската избирателна комисия. През 2019 г. попада и в листата за общински съветници.

С партийна протекция успява да се уреди на работа и във Фонд „Земеделие”, от където е изчегъртан при смяната на властта. Мотивът е „некадърност и липса на качества за поста”, разкриват наши източници.

2 Коментара
  1. Мариана Сумистката казва

    КОЙ ДА ПОМИСЛИ„ ЧЕ ПЪРВАНОВ МОЖЕШЕ ДА ИЗВАДИ ОТ ДЖОБА СИ ДА ПЛАТИ ОТКУПА ЗА ДВЕТЕ ЕКЗЕКУТИРАНИ МОМЧЕТА…!?

  2. Д-р Менгеле казва

    Амчи, те и четиримата на пикчъра са уроди, вж. тироида.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.