Капан от ПП! Ето как Киро и Асен ще се опитат да направят кабинет зад гърба на ГЕРБ-ДПС

1 3 154

Болни депутати, внезапни командировки и отсъствия по непредвидени обстоятелства се очакват при гласуването на правителството, което Асен Василиев ще предложи на Народното събрание.

Това е един от сценариите, които се обсъждат за деня, когато депутатите трябва да гласуват „за“ или „против“ втори кабинет на „Продължаваме промяната“ в рамките на 47-ия парламент.

Само 7 липсващи народни представители от опозицията ще направят възможно гласуването на кабинета, който ще предложи Асен Василев, защото кворумът ще падне и няма да са нужни заветните 121 депутати за правителство зад гърба на ГЕРБ и ДПС, пише „Филтър“.

От връчването на мандата миналия петък до последно депутати са били атакувани с обаждания и есемеси, за да подкрепят новия кабинет. Случая оповести лично Слави Трифонов във фейсбук. Той изрично посочи, че абсолютно всички народни представители на партията му са получили предложения да минат на другата страна.

Не стана ясно дали сред тях е дясната му ръка и шеф на парламентарната група Тошко Йорданов и как е реагирал той.

„Продължаваме промяната“ вече успяха да отцепят 6 депутати от партията на Дългия. Те станаха независими. Към тях се присъедини и Елена Гунчева от „Възраждане“, която също ще гласува за кабинета на Асен Василев. В кулоарите на парламента се говори, че Гунчева е била убедена с обещание да получи мястото на нотариус.

Очаква се осмият независим и седмият, напуснал Слави Трифонов, да е Виктория Василева. Тя обяви, че ще напусне Народното събрание, но това едва ли ще се случи до важното гласуване.

Още трима депутати от „Има такъв народ“ са обещали при разговорите, че напускат партията и парламентарната група, твърдят запознати с политическите совалки през уикенда.

Реклама

Те са избрани от различни краища на страната. Дори и с техните гласове обаче тези на опозицията надделяват и правителството на Асен Василев няма да мине. Совалките сред „Възраждане“ ударили на камък въпреки посредничеството на Елена Гунчева.

Разговори с депутати от ГЕРБ и ДПС не са водени. В същото време дори в БСП и в „Демократична България“ имало колебаещи се. Те били убедени, че правителство с втори мандат на „Продължаваме промяната“ е по-лош вариант, отколкото да се отиде на избори. В това число влизали трима депутати от левицата и двама от Демократична България.

Затова мозъчният тръст Около „Продължаваме промяната“ спуснал директива как да се убеждават хората на „Има такъв народ“ и „Възраждане“ – като не се явят в залата. Така те няма да гласуват нито „за“, нито „против“ и ще имат оправдание за ситуацията пред партийните си лидери и избирателите.

В „Продължаваме промяната“ първо били против този вариант, защото, ако направят правителство с по- малко от 121 гласа, всеки законопроект ще виси на косъм и програмата няма да може да бъде изпълнена. После обаче решили да поемат риска.

До последно няма гаранции, че устните обещания на депутати от „Има такъв народ“ да не влизат в зала или да напуснат партията ще се случат.

За да си осигурят гласове за второ правителство, управляващите са впрегнали и целия арсенал на институциите. На много от колебаещите се депутати деликатно е намеквано чрез посредници, че срещу тях или близките им има чувствителна информация в службите.

Един от тях пък дължал данъци от времето, когато бил шеф на фирма. Друг получил заплаха, че ще му бъдат извадени интимни извънбрачни връзки. Отговорите им били уклончиви, а обещанията – съмнителни. На никого обаче не били предлагани пари, независимо че в кулоарите на парламента вървят слухове за седемцифрени суми.

Комуникацията се осъществявала по телефон и с мобилни приложения. И двете страни знаели, че разговорите се записват, а чатовете се снимат със скрийншотове. За да избегнат бъдещи скандали, страните в преговорите обсъждали политики, перспективи и ценности. В преговорите най-активен бил Асен Василев, който подхождал по различен от Кирил Петков начин, за да се разграничи от него.

Любопитното е, че обект на интерес били депутати, които стоят по-скоро в периферията на процесите, не са особено активни на парламентарната трибуна и не се разхождат из медиите. Пробивани са били и фейсбук профили през специалисти от IT-сектора, който по принцип симпатизираше на „Промяната“.

1 Коментар
  1. ЕПОПЕЯ НА ЗАБРАВЕНИТЕ казва

    Я, ЗАЙЧЕ…… И ТОВА МИ БИЛО КАПАН…..

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.