В капана на опорките: Ще се простим с милиардите от ЕС

6 1 392

Националният план за Възстановяване и устойчивост стана любим повод за политически спекулации и заплахи. От разпадналата се управленска коалиция ни уверяват, че е ключово да се намери подкрепа за второ правителство в рамките на този парламент, защото България е обещала промени в 22 закона. В противен случай страната ни ще загуби 13 милиарда от ЕС.

Това обаче е политическа опорка, която само донякъде има общо с реалността. Истина е, че колкото повече се бавим, токова повече се отдалечава във времето получаване на пари по плана. Истерията в публичния живот обаче в повечето случаи не помага за подобряване на темпото. Кои са тези 22 закона, реалистично ли е те да бъдат приети и фатално ли е това да се отложи във времето, пише „Сега“?

Първото плащане по плана вече е осигурено

Шумът около 22-та неприети закона се припокрива с други 23 мерки по плана, които вече са изпълнени. Числата са близки и, естествено, бяха смесени в публичните изказвания. България вече се отчете с тези 23 мерки и се очаква да изпрати първо искане за плащане в Брюксел за сума от 13 млрд. евро, като забавянето там в момента не е свързано с не- приети реформи и закони, а с недовършени преговори около финансовата рамка за изпълнение на плана.

В момента финансовият министър в оставка Асен Василев би следвало да води преговори с ЕК за подписване на финансово споразумение и оперативни договорености, които са условие за отпускане на първия транш.

Ако тези документи бъдат подписани навреме, няма да има риск за получаване на първия транш в рамките на годината. България не планира втори транш за тази година, т.е. няма друго плащане, което да е под риск в рамките на този бюджет.

22-та закона са условие за плащане през 2023 г.

Така стигаме до 22-та закона, цитирани от представители на управляващите като критични за създалата се ситуация. Прегледът на документите към плана за възстановяване и устойчивост показва, че наистина има 22 законодателни изменения, които България е обещала да изпълни до края на 2022 г.

Тези срокове обаче са определени от самата България, като няма да е фатално те да се изместят с няколко месеца. 22- та закона, както и реализирането на конкретни схеми, свързани с част от тях, трябва задължително да се случи до юни 2023 г., когато е заложено България да поиска второ плащане по плана. Т.е. поставеният краен срок – декември 2022 г., не е фатален.

Тук е много важно да се види какви точно са обещаните 22 закона, кои от тях са свързани с изпълнени на планирани до юни 2023 г. реални схеми за подпомагане и какъв е шансът им да минат през един раздробен и раздиран от скандали парламент.

Реклама

Всъщност не става дума за 22 изцяло нови закона – толкова са конкретните намерения за законодателни изменения, но някои от тях касаят един и същ закон. Законът с най-много обещани промени и, уви, с най-ма-лък шанс да бъде приет в създалата се ситуация е Законът за енергетиката. Той е посочен 5 пъти в списъка от 22 закона.

По-големият проблем е, че много от промените са спорни и труд но биха минали през парламента в тази му конфигурация. Най-важните промени са свързани със закъснялата либерализация на пазара на електроенергия. В пакета за тази година се обещава пълна либерализация на пазара на едро.

Включително премахване на ролята на НЕК като обществен доставчик и на квотите за изкупуване на електроенергия на едро на регулирани цени от отделни производители като АЕЦ, „Марица-изток 2“, водноелектрическите централи на НЕК и др. Това са промени, които България отдавна обещава на ЕК, но моментът за приемането им на фона на съществуващата енергийна криза е много неподходящ.

За 2023 година се планират и първи стъпки на либерализация на цените на дребно. Синдикатите вече предупредиха, че подобни мерки в този момент са недопустими, защото допълнително ще увеличат цените.

„Премахване на ролята на НЕК като обществен доставчик и на квотите за регулирания пазар през 2022 г. ще имат значителни последици върху цените за крайните потребители. Недопустимо е в настоящото състояние на ценова криза да се планира и либерализация на пазара на дребно, която включва първи етап още през следващата година“, написаха в позиция от КНСБ.

Много спорни ще бъдат и промените в закона за енергетиката, свързани с мегапроекта за изграждане на парк за батерии, за който управляващите бяха силно критикувани. С този проект и с пилотното производство на енергия от геотермални източници са свързани част от останалите обещани на Брюксел промени в енергетиката, закона за водите и Закона за концесиите.

Приемането на пътна карта към климатична неутралност направо звучи невъзможно за този парламент.

Много взривоопасен на фона на политическата криза е и друг законопроект, включен в списъка с 22-те обещани промени – новият закон за антикорупционната комисия. По тази тема между „Продължаваме промяната“ и „Има такъв народ“ се разрази война, в която е залог и професионалната кариера на вътрешния министър в оставка Бойко Рашков.

Докато част от обещаните реформи са бомба със закъснител и е труд но да си представим, че биха минали без консенсус, други са лесни и работата по тях е напреднала. В списъка има едно вече изпълнено обещание – влязоха в сила промени в закона за насърчаване на заетостта.

Има и напълно готови законопроекти с напреднало обществено обсъждане – примерно промените в закона за електронното управление (общественото обсъждане трябва да приключи до 10 юли), проектът за промени в Закона за обществените поръчки, който трябва ва да ограничи ин-хаус възлагането и изпълнението на поръчки при само една подадена оферта, проектът за промени в закона за управление на етажната собственост, който трябва да улесни санирането.

6 Коментара
 1. Маркиза дьо Сад казва

  “ ПРОЩАЙ„ ГРИГОРИЙ „……

 2. Маркиза дьо Сад казва

  СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕНИЕТО : “ БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ И ДРЪЗНОВЕНИЕ „…..

 3. ВИЦЪТ УМРЕ казва

  КАТО НАПРИМЕР ЦВ. ОРИЗОВА ЩЕ ВИ ДАДЕ КУПОНИ ОТ ЗЕМЕДЕЛСКИ ПОЛИЦИ ЗА ОРИЗ„ МАНДРАДЖИЕВИ ЩЕ АКТИВИРАТ СТОПАНСКИЯ ДЯЛ НА СТРАНАТА И Т.Н…….

 4. ВИЦЪТ УМРЕ казва

  НИЙ

  Ний всички сме деца на майката земя,

  но чужда е за нас кърмящата й гръд,

  и в шеметния кръг на земния си път,

  жадувайки лъчи, угасваме в тъма –

  ний, бедните деца на майката земя.

  Х.С.

 5. ЯКОДИМЧО ПИТА: казва

  МОЖЕ ЛИ ПРОГНОЗАТА ЗА ВРЕМЕТО НА ПЪРВИ ПЛАН….??

 6. ЯКОДИМЧО ПИТА: казва

  “ КАК СИ ТИ? ( 2 ) –
  ВСЕ ЕДНО И СЪЩО ПРАВЯ.
  КАК СИ ТИ? ( 2 ) –
  ЗЛЕ СЪМ„ НО ЩЕ СЕ ОПРАВЯ….“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.