САЩ смениха Кирил Петков с Асен Василев (ПП, ДБ и БСП си делят министерствата)

8 3 294

Кандидатът за премиер на „Продължаваме промяната“ Асен Василев е изместил Кирил Петков под американски натиск. Василев щял да следва същата политическа линия, но не искал да се афишира като ястреб, защото такова поведение предизвикало силното коалиционно сътресение.

Свързани с американското посолство политически деятели настоявали досегашният финансов министър да поеме управлението след като „Продължаваме промяната“ получи мандата, твърди източник на „Галерия“.

В бъдещото правителство щяло да има разнородни по партийна обвързаност представители на отделните сектори, но с повече управленски опит. Особено внимателно щял да бъде избиран външният министър, който ще има задължението да поддържа антируската линия както й да довърши процедурата по под-крепа на Скопие за ЕС.

Останалите министерства, заемани досега от хора на ИТН, щели да бъдат разпределени между „Промяната“ и ДБ, като двете формации ще направят опит да изолират хората на Нинова. Това никак не й допадало и тя предварително обявила към кои министерства има траен интерес и настоява да бъдат дадени на БСП: икономика, труд и социална политика, земеделие и туризъм.

Нинова настоявала левицата да получи и МРРБ, като обещала министърът да не е чисто партийна фигура, а експерт.

По-независими фигури щели да бъдат сложени и на останалите министерски постове.

Реклама

Със сигурност за Бойко Рашков е договорено да оглави КПКОНПИ, така че МВР ще има нов шеф. На такава прагматично звучаща концепция залагал Василев, който трябва до петък да предложи в парламента за гласуване състава на новото правителство.

Там обаче нямало да има повече от сегашните хора на Нинова. Това било изрично договорено както с останалите коалиционни партньори, така и с проамериканските кръгове.

По този начин доста диспропорционално на изборния си резултат в управлението ще се настанят още хора на „Демократична България“, твърди източникът на „Галерия“. Проамериканската пиния на досегашното правителство щяла да се запази, а антируските действия да се увеличат.

Още преди президентът Румен Радев да връчи мандата на „Продължаваме промяната“ стана ясно, че необходимите за гласуване на кабинет на 121 депутати вече са събрани, за което писа първо Narod.bg.

Това дава възможност да се състави ново правителство в рамките на този парламент. Но докога ще изтрае то, е въпрос на сложни договорки.

8 Коментара
 1. !!! казва

  Същественото е първите 2 думи от заглавието „САЩ СМЕНИХА“. От как е демокрация посолството на САЩ управлява България.

 2. Маркиза дьо Сад казва

  ИЛИ РУСИЯ…… КАТО ГЛЕДАМ, СТЕ СЕ ПОРАЗКРАЧИЛИ….. ОТ ШИЗОФРЕНИЯТА ЩЕ ДА Е……

 3. Рецидив казва

  ОТ ЛОШО„ ПО– ЛОШО: ВИЖТЕ КАК БГ СЕ ОСВОБОДИ ОТ ТЕРОРИСТА ГАЗПЕРОМ

  https://www.periscop.bg/strashna-choveshka-tragedia-v-petrich/besilka/

 4. Рецидив казва

  ТАКА Е„ КОГАТО ПРОСТИ ШОФьОРСКИ БИЗНЕСМЕНИ ДАВАТ АКЪЛ НА НЕКАДЪРНИ ПРАВИТЕЛСТВА. ДЕРЗАЙТЕ…..

 5. Мариана Сумистката казва

  СТРАННО КАК СЕ ПОБИРА ДУМАТА “ НАСИЛИЕ “ В РЕЧНИКА НА НАЙ– УРОДЛИВОТО И ВАРВАРСКО ПЛЕМЕ В СВЕТА…..

 6. Мариана Сумистката казва

  НЕ СТИГА„ ЧЕ СТЕ МЪРЗЕЛИВИ„ АМИ ЗАПАДАТЕ ЕНЕРГИЙНО„ БОКЛУЦИ.

 7. Д-р Менгеле казва

  Сашките да си прибират мангалите в техните макакски стада. Рашките достатъчно маймуняци ни натресоха. Даваме им и тях, free of charge.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.