Започва битката за КПКОНПИ, ще видим ли крадливите политици в затвора?

5 1 736

Започва битката за КПКОНПИ – проектът за Закон за противодействие на корупцията, внесен от цялата парламентарна група на „Продължаваме промяната“ веднага след като ИТН напусна управляващата коалиция, е в дневния ред за днешното заседание на правната комисия в парламента.

Няма обаче яснота дали изобщо комисията ще успее да заседава днес. Последните пъти заседанията се отменяха заради актуализацията на бюджета, а преди това и заради липсата на кворум.

Кворумът на правната комисия е 13 души. Той беше постижим от управляващите, докато ИТН бяха част от тях. Партията на Слави Трифонов има трима депутати в 24-членната правна комисия. „Продължаваме промяната“ има шестима, БСП – трима, а „Демократична България“ – двама.

Т.е. трите партии от правителството в оставка имат 11 народни представители в комисията. Те не са достатъчни за кворум, нито за приемане на решения, ако комисията е в пълен състав.

Затова изглежда изключително малко вероятно дори комисията да заседава, да успее да приеме на първо четене ключовия за ПП проект. Още повече, че премиерът в оставка Кирил Петков обяви като една от причините за раздора с ИТН точно антикорупционното законодателство. Не може да се очаква подкрепа и от другите парламентарни партии.

Реклама

Проектът предвижда сегашната антикорупционна комисия КПКОНПИ, която се занимава и с борбата с корупцията, и с конфликта на интереси, да се трансформира и да остане само с ресор отнемане на незаконно имущество – КОНПИ.

В същото време се създава нова Комисия за противодействие на корупцията (КПК). В тази комисия ще работят разследващи инспектори, които ще извършват разследващи действия само за корупционни престъпления и ще имат право да носят служебно оръжие.

Началниците им няма да могат да им се месят с указания или по друг начин, предвижда още проектът. Въвежда се и съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да образува наказателно производство по предложение на КПК. (Още за това какво предвижда проектът вижте тук.)

Когато преди седмица Петков обяви, че Асен Василев ще е кандидатът на ПП за следващ премиер, той очерта и основните цели за първите 6 месеца на това бъдещо управление. Първата е да се промени законът за КПКОНПИ и Бойко Рашков да оглави антикорупционната комисия. Това също би минало трудно при сегашната конфигурация в парламента.

Реформата в КПКОНПИ винаги е била сочена от ПП като основен приоритет. Тя обаче така и не се случи. Сотир Цацаров подаде оставка като председател на комисията, но и досега мястото му се заема от заместника му Антон Славчев.

Самият Цацаров се върна като върховен прокурор и дори получи отдел в прокуратурата, който да оглави. А междувременно Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) и прокуратурата го почистиха от скандала с отнетия му от ДАНС достъп до класифицирана информация.

5 Коментара
 1. Мариана Сумистката казва

  КЪМ ДУМАТА “ ПСИХИПАТ “ НЕ СА НУЖНИ ДРУГИ ОПРЕДЕЛЕНИЯ – ПРОЕТО ПСИХОПАТ ( РАЗБИРАЙ ПО ПОДРАЗБИРАНЕ )

 2. Мариана Сумистката казва

  ЕДИН УМЕН ЧОВЕК Е КАЗАЛ: “ ПОДЛАГАЙ ВСИЧКО НА СЪМНЕНИЕ““

  УСЪМНИХ СЕ В ЛЪЖИТЕ„ ЧЕ МОМЧЕТАТА В ИРАК СА УБИТИ ЗАРАДИ НАРКОТРАФИК„ И ИЗЛЕЗНА„ ЧЕ СА БИЛИ АВТОВОЗ ОТ ЕВРОПА.

  ДРУГОТО СЪМНЕНИЕ Е„ ЧЕ ИСКАНИЯТА НА ТЕРОРИСТИТЕ СА БИЛИ СВЪРЗАНИ С ОСВОБОЖДАВАНЕ НА ТЕХНИ ЖЕНИ– ЗАТВОРНИЦИ В ЩАТИТЕ. МНОГО ПРОСТО– ТАЗИ ИЗМИСЛИЦА НЕ СЪДЪРЖА НИКАКВА ЛОГИКА.

  СЕГА ЗНАМ„ ЧЕ ПРОСТО СА БИЛИ ИЗОСТАВЕНИ„ ЗАЩОТО ТЕХНИЯТ ЖИВОТ НЕ ИМАЛ ЦЕНА ЗА ЧУДОВИЩНИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ИГРИ.

 3. External казва

  УРОДЛИВО И ИЗРОДЕНО ФАШИСТКО ПЛЕМЕ

 4. Мариана Сумистката казва

  ПОМИЙНА ЯМА

 5. External казва

  АЗ СИ ТЪРСЯ АДВОКАТИ КАТО ДОБЕРМАНИ !

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.