Защо България преговаря с терориста „Газпром”?

5 1 679

Историци смятат, че митичният Генерал Зима е измислица на Наполеон и Хитлер, за да оправдаят пораженията си в Русия. В действителност те са загубили решителните си битки в не най-мразовитите дни, които само са довършили армиите им по-късно.

Но руският президент Владимир Путин, който се мисли за далечно подобие на Петър Велики, защото го славослови и се опитва да му подражава, черпи опит от по-стари времена. През есента на 1708 г. по време на Северната война армията на шведския крал Карл XII воюва срещу цар Петър Първи в Малорусия (части от днешните територии на Русия, Украйна, Беларус и Полша).

Настъпилата скоро зима се оказва най-ледената от 500 години. Студът е толкова сковаващ, че птиците замръзват в полет. След изтощителната зимна кампания и непроходимата пролетна киша Карл XII не може да очаква друго освен окончателно поражение, както става през лятото на 1709 г. в Полтавската битка.

Путин, който разбра, че не може да надвие Украйна с блицкриг, си поставя за цел поне да отслаби външната ѝ помощ, за да победи чрез изтощение.

Той си представя, че ако със спрените енергийни доставки направи зимата в Европа непоносима за нейните граждани, те ще възроптаят срещу увеличаващата се финансова и военна помощ на своите държави за Украйна. Започна от България и Полша (едната презряна от него като предателка, а другата мразена като заклет враг), на които спря природния газ месец след началото на войната като предупредителен изстрел срещу ЕС в паралелната газова война.

Наивници от русофилския сектор у нас надигнаха глас: как ще живеем без руски природен газ и защо да не  плащаме на „Газпром“ в рубли, както настоява? Но два месеца по-късно Путин затегна крановете и на газопроводите към други държави в ЕС, където отделни фирми вече се договаряха да преминат по сложни схеми към разплащане в рубли, за да заобиколят европейските санкции срещу Кремъл.

Международната агенция по енергетика (МАЕ), която е автономен международен орган в рамките на ОИСР, предупреди на 22 юни: „Колкото повече се доближаваме до зимата, толкова повече разбираме руските намерения. Сегашното намаляване на доставките има за цел да попречи на Европа да запълни хранилищата си за природен газ и така да увеличи влиянието на Русия през зимните месеци“.

Къде е слабото място на Запада?

Като общество на потреблението той е разглезен и не обича да стои на студено. За отоплението си ЕС разчита почти наполовина на руски природен газ (45% за целия Евросъюз, но 40% за Италия, 55% за Германия и цели 80% за Австрия). За някои бивши соцдържави зависимостта клони по исторически причини към 100%.

Няма смисъл да се употребява оръжие срещу която и да е страна от ЕС, защото това би означавало война с НАТО, нова световна война и ядрено самоунищожение. Но магистралните газопроводи могат да служат за тежка артилерия и Путин не се колебае да промени предназначението им от мирно във военно.

По неговите сметки пропуснатите печалби на „Газпром“ от спирането им ще бъдат по-малки от причинените щети на европейските държави. Той няма да получава европейски пари от газа, с които да финансира войната си в Украйна, но ще принуди ЕС да намали помощите си за украинската армия. Освен това Кремъл се надява така да принуди ЕС да се откаже от санкциите срещу него и да се съгласи на преговори под диктовка.

„Газпром“ се превръща в камикадзе, което жертва бизнеса си на най-доходния за Русия пазар, за да даде някакво военно предимство на Путин в Украйна. Кроежите на Кремъл са прозрачни и затова противодействието е незабавно.

Европа започна спешно да пълни газохранилищата си месец преди обичайното време. Министрите на енергетиката решиха на Съвет на ЕС в Люксембруг на 27 юни всички държави да нагнетят до 1 ноември природен газ поне до 80% от обема на хранилищата си.

Реклама

 За целта ще използват доставки по алтернативни газопроводи, втечнен природен газ от САЩ, Катар и други държави, както и остатъчни доставки от Русия, които могат да спрат скоро.

В средата на месеца „Газпром“ отряза 40% от доставките за Германия, Италия и Австрия по тръбопровода „Северен поток-1“, под предлог че една компресорна турбина на „Сименс“ не е върната след ремонт от Канада заради санкциите. Но през юли спирането ще е 100% заради „техническа профилактика“.

След това газопроводът може въобще да не заработи. Германският канцлер Олаф Шолц директно обвини Русия, че си измисля причини, за да свива газовите потоци по „Северен поток“. Според него истинските мотиви са политически. „Никой от нас не вярва в техническите причини за намаляване на доставките“, каза той пред журналисти на последния Европейски съвет в Брюксел.

По същото време в Берлин министърът на енергетиката Роберт Хабек въведе втора степен на аварийна готовност срещу спиране на газовите доставки. Първата степен действаше от края на март, а третата ще означава държавно разпределение на количествата в резерва.

Заедно с това се пускат в действие временни мерки: включват се в енергийната система спрени електроцентрали на въглища, отлага се отказът от стари ядрени блокове, стимулира се икономичното потребление.

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен каза(link is external), че ако европейците намалят температурата на отоплението си само с 2 градуса през зимата и повишат температурата на климатиците си с 2 градуса през лятото, това би спестило енергия, равна на всичкия газ, доставян от Русия по газопровода „Северен поток-1“ в Балтийско море.

Мисли се и за по-дългосрочни решения. Германия, която има най-големите подземни газохранилища в ЕС, но няма терминали за втечнен газ, започна спешно да строи четири, от които два ще влязат в експлоатация още тази зима, а два – напролет. Дотогава ще ползва услугите на терминали във Франция, Нидерландия и Белгия, на които пък би могла да предлага газ от своите хранилища в пикови периоди. Останалите държави в ЕС също се стараят зимата да не ги свари неподготвени и координират усилията си съгласно решенията за обща енергийна политика.

В България наблюдаваме трагикомедия

Въпреки че газовият конектор с Гърция бе завършен след 12-годишни разтакавания, политици от правителствената коалиция продължават да умуват как да се върнем към зависимост от „Газпром“. БСП държи ключовото министерство на икономиката и индустрията, а депутатът от левицата Румен Гечев поиска подновяване на преговорите с „Газпром“.

На 25 юни той каза пред телевизия „Нова нюз“: „Завръщането на „Газпром“ не е заплаха. Русия и САЩ са конкуренти при доставките на газ. България има интерес от повече доставчици, които да се конкурират“.

Изглежда само в неговата партия не са разбрали, че руският газ вече не е стока, а оръжие, и следователно не може да се разглежда през призмата на конкуренцията и свободния пазар. Освен това за какви преговори с „Газпром“ може да става дума, когато при действащ договор до края на годината руският газов монополист напълно спря доставките, за да изнуди България да му плаща в рубли и да наруши санкциите на ЕС?

С държава, която не уважава основния принцип на международното и търговското право, че договорите трябва да се спазват, няма за какво да се преговаря. България трябва да е щастлива, че Русия по силата на своето високомерие сама я освободи от газова зависимост.

Публикация на „Сега”, заглавието е на Narod.bg

5 Коментара
 1. Мариана Сумистката казва

  ПАЧАВРИ

 2. Мариана Сумистката казва

  НЕНАДЕЖДЕН ТЪРГОВСКИ ПАРТНьОР

 3. Мариана Сумистката казва

  БУКВАЛНО СТЕ ВИЗУАЛИЗИРАНИ ВЪВ ВИД НА УРОД……

 4. Мариана Сумистката казва

  ПОНЕЖЕ ВСИЧКИ ЗНАЯТ КОЛКО СТЕ ПРОДАЖНИ„ НО НЕ СТАВАТЕ ЗА ТЪРГОВИЯ„ МЪРШИ……

 5. Мариана Сумистката казва

  ДА НЕ ГОВОРИМ КОЛКО СТЕ ОТКАЧЕНИ !!!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.