Ето ги мюретата на БСП, набутани за шефове в 12 без 5

4 4 194

Специална операция по уреждане с държавни постове на свои кадри тихомълком провежда БСП в последните дни на кабинета „Петков”. На държавната хранилка вече са успели да се наредят както роднини, любовници или приятели на отговорни червени фактори, така и редови партийни активисти, изгладнели до озверяване след години в опозиция.

Единственото условие за назначение не са високите професионални качества или натрупан опит, а верността към партията майка.

Някой си Кирил Пешев, който през последните три месеца е поставен за шеф на „Напоителни системи” в клона „Струма- Места” е вече ръководител на цялата фирма. Според запознати той е лансиран от зам.-министъра Стефан Бурджев, който бил емоционално близък със сестрата на господина Вася Пешева, адвокатка в Кюстендил.

По образование Кирил Пешев бил юрист, но се занимавал с търговия на авточасти по интернет. Едно е сигурно – че от хидроинженерство не разбира, а запознати твърдят, че и той самият бил изненадан от назначението си. Казват още, че то било издействано от сестра му.

Преди време тя е била кадър на ГЕРБ и дори председател на ОбС Кюстендил, но след скандал е изключена от партията. След това се преориентирала към социалистите, а приятелят й Бурджев успял да нареди брат й за шеф. Впорчем, „Уикенд” вече описа, че самият Бурджев е известен най-вече с престоя си в наркокомуни, но не и като земеделски експерт.

С държавен пост се е уредил и любимецът на Емилия Масларова Ленко Петканин. Седмица преди да бъде гласувана оставката на кабинета, атрактивно изглеждащият Ленко е набутан от земеделския министър Иван Иванов за шеф на ведомствената фирма „Врана”.

Неизвестното държавно дружество нашумя покрай отпуснатите му от правителството 1.1 млрд лева за покупка на зърно, след като възникна напрежение покрай войната  в Украйна.

Както често се случва, намеренията да се закупи огромно количество жито, си останаха само на думи, но отпуснатия милиард и до момента стои по сметките на „Врана”. С други думи, Ленко ще може да ги управлява. Господинът през последните години минава за протеже на достолепната социалистка Емилия Масларова.

Младежът, който е адаш на детето-ятак от едноименния роман на Георги Караславов, е роден 1985 г., завършил е финанси в УНСС и вече е шеф на БСП в район „Средец”, а също и предводител на младежите в Столетницата.

Преди е бил кредитен консултант и счетоводител, а сега вече се подвизава като управител и собственик на няколко фирми, но явно те не са достатъчни и за да е на държавната хранилка, е станал шеф и на „Врана”.

През 2019 г. Ленко се оказа в списъка, добил популярност като „къщи за тъщи”, построени с европейски пари, отпуснати от фонд „Земеделие” по програмата за развитие на селските райони. Вдигнал е вила за 334 000 лева в курорта Огняново и се рекламира в интернет, като място, което може да подслони 23-ма души.

Според запознати Ленко не е единствената червена калинка във фирма „Врана”. Амбиции да бъде в борда на директорите й има и любимецът на Корнелия Нинова  – доц. Георги Йорданов.

Той е сред малцината останали верни на лидерката в пловдивската структура на БСП. Йорданов няма и грам опит в земеделието. При съставянето на правителството той е назначен за зам.-министър на здравеопазването със задачата да контролира милиардите левове, давани на болниците.

Реклама

След няколко седмици Йорданов е разкаран от поста, без обяснения от министър Сербезова. По неофициална информация, повод са негови гафове, свързани с управлението на парите. По стара традиция, издънката не е спирачка за партийната кариера на доц. Георги Йорданов.

Спазвайки отколешния принцип, че се търсят постове за кадрите, а не хора за вакантните длъжности, е въпрос на дни социалистът- медик да влезе в управлението на „Врана”, обясняват негови другари. 

Любопитен червен кадър се е намърдал и във фирмата на МВР „Проинвекс”, която в миналото се забърка в купища финансови скандали. Дълги години дружеството се занимава със строителство, включително и на ведомствени жилища.

Ченгета заделят от заплатите си, за да им се построят апартаменти, но накрая сградите така и не се завършват. Парите, разбира се, изчезват. Днес „Проинвекс” обаче е собственик на стотици магазини, складове и други помещения в цялата страна, които са в капитала на държавната компания.

Повечето от тях са разположени в централните части на големите градове и се отдават под наем. Официално договорите се сключват след конкурс, но за един опитен шеф не е проблем да уреди свои хора, и то срещу символичен наем, обясняват запознати. Дали скандалите от миналото на „Проинвекс” ще се възобновят предстои да разберем.

Факт е обаче, че от месец полицейската фирма се ръководи от Ивайло Маламов, който има интересни бизнес връзки. Преди да поеме фирмата на МВР, Маламов е в бизнеса с тютюн, чрез фирма „Кепитал Табако”. Там негов съдружник е Юри Смуков, бивш шеф в ДС, а през последните години съветник на Каракачанов във ВМРО.

Ударно уреждане на червени калинки върви и в оглавяваното от Корнелия Нинова Министерство на икономиката.

Броени дни преди да си тръгне от поста, Нинова изведнъж се сети, че трябва да търси с конкурс ново ръководство на три от държавните компании под неин контрол – „Държавна консолидационна компания”, „Национална компания Индустриални зони” и „Българска агенция за експортно застраховане”.

Веднага след като „Продължаваме промяната” взе властта, а соцлидерката пое икономиката, в трите компании бяха сменени ръководствата. Колкото и на червените активисти да не им се иска, техните кадри бяха назначени като временни шефове. Просто такъв е закона.

Друг е въпросът, че това може да продължи до безкрай. В следващите месеци Нинова не си даваше труда да провежда конкурс, разчитайки, че ще векува на поста и няма нужда да прави юридически еквилибристики, за да утвърди протежетата си.

Да, ама не. След като правителството се разклати, плановете рязко се променят и соцшефката мигновено задвижва процедурата по избор на постоянни шефове в трите държавни фирми. Както можем да се досетим, за честен конкурс и дума не може да става.

За това подсказва и срокът за кандидатстване, който е едва 5 дни и изтича на 30 юни. Обявите, че има такъв конкурс са абсолютно невъзможни за откриване, забутани в министерския сайт.

За да има, макар и бутафорна конкуренция на конкурса, се очаква освен червените калинки, да се появят и няколко други кандидати, в ролята на мюрета. Те, естествено, няма как да издържат препитването, което гарантира постовете на предварително избраните хора.

По закон, веднъж печелили конкурса, кадрите на Нинова получават 4-годишен мандат начело на ключовите държавни фирми и няма как да бъдат махнати. Дали обаче ще се случи точно така, ще видим.

4 Коментара
 1. External казва

  СВЕТИ ГАВРИЛ ДА ВИ Е НА ПОМОЩ……

 2. External казва

  ВИДНО Е„ ЧЕ СИЛНОТО ПРИСЪСТВИЕ ДРАЗНИ ПОДЛЕЦИТЕ ДО СМЪРТ……

 3. External казва

  ТАКА Е„ ТАКА Е – ПЕЧАТНИЦИТЕ СА ЗАСТРАШЕНИ И ТЕ ОТ ПРЕСЪХВАНЕ….

 4. Mitaka казва

  Добавете варненските назначения:
  Ивайло Гавраилов
  Георги Събев,
  калинките на Гуцанов след серията му назначения в корумпираното БМФ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.