ЧЕРНА ПРОГНОЗА: Бедните ще стават по-бедни, богатите – още по-богати

7 1 459

Финансовата криза в България е свързана с кризата в целия свят. Това е така, защото светът сега е в особена ситуация – първо, има много висока инфлация, и второ, все повече намалява ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП). Непрекъснато се твърди, че високата инфлация е привнесена отвън.

Да, това е така, защото още през 2020 г. започна ръстът в цените на горивата. Инфлацията обаче може да бъде причинена и от вътрешни фактори, най-вече грешки във финансовата политика на всяко едно от правителствата.

Част от инфлацията при нас е привлечена отвън, но друга част от тях са от грешно взети решения, които имат проинфлационен характер.

В България за първи път се случи нещо, което е „чудо“. Тоест за пръв път в рамките на половин година имаме три бюджета и това е пълен абсурд. Първият беше продължение на бюджета от 2021 г., вторият, след като го приехме в края на януари, веднага бе предупредено, че ще има актуализация. И той имаше хоризонт само няколко месеца.

Ето, сега дойде т.нар. актуализация на бюджета. Първото нещо, което виждаме, е, че той е построен на абсолютно невярна прогноза -така казват финансовите институции в света, както и най-големите експерти в света.

Това е така, защото имаме предвиден ръст на БВП 2,9%. Но само преди няколко дни Световната банка и големите агенции предвидиха ръст на БВП по целия свят – вкл. и в САЩ. Първо, те дадоха на Щатите тези 2,9% ръст, които са най-мощната икономика в света.

Второ, защото ние сме страна, изключително зависима от внос и външни доставки на основни енергийни и други видове суровини. Само че войната в Украйна раздели. света на две. И за съжаление, източникът на суровини е от другата страна.

Защото не става въпрос само за петрол и за газ, а за основни продукти и метали като желязо, фосфор, паладий, литий и много други. А Украйна и Русия са житниците на света, защото доставят над 50% от зърното – царевица, пшеница и слънчоглед за изхранването на населението.

Най-важното в момента е актуализираният бюджет да приеме мерките, които правителството нарече антикризисни. Те в никакъв случай не са антиинфлационни, напротив – те дори са проинфлационни. Въпросът е дали те ще могат да спрат инфлацията, която в този проект на бюджета пише, че ще стигне 11,9% средно за годината. Как, като само за май месец тя вече е 15,6% и всеки месец се вдига с 1-2 процента. Очакванията са в края на годината инфлацията да стигне 20%

Затова със сигурност средногодишният процент на инфлацията ще е 15-16 на сто. Именно този репер ще очертае основата за изграждането на бюджета. Освен ръста на БВП, и инфлацията влияе изключително много върху приходите и разходите на бюджета. Ако вземем и третия репер, който е дефицитът и въпреки че е закован на 4,1 процента, той надвишава Маастрихтските критерии от 3%.

Нека да кажем, че е 4,1%. Агенция „Фич“, която е нашата рейтингова агенция, даде ръст на дефицита 4,9%, а самите работодатели дадоха ръст 6,2. Тоест излиза, че и този репер не е верен. Когато базата и основата на изграждането на един бюджет са неверни, то и той самият и изпълнението му е под въпрос.

Трябва да се има предвид, че всяко правителство обича инфлацията, защото събира инфлационни пари от данъците. Тъй като се твърди, че имало висока събираемост, ако погледнем цифрите в самия бюджет, ще видим следното нещо, което не е много успокоително: че данъчните приходи растат само с 347 милиона лева, а неданъчните- това са таксите, с 240 милиона.

Общият ръст е 587 милиона лв. Колко искаме да похарчим за тези антикризисни мерки – над 2 милиарда. А за пенсиите сега трябва да похарчим 1,365 млрд. лева, за да можем да постигнем този ръст.

Реклама

Идва въпросът – какво правим с него.

Само че, преди да отговорим, трябва да признаем, че ние правим бедните по-бедни и богатите по-богати.

Това е така по простата причина, че както оповести правителството, за втория стълб капиталът расте бавно и с него засега няма да се занимаваме. Основната пенсия се формира на разходен и покривен път през първия стълб.

В България има малко над 2 млн. пенсионери. От тях след ковида близо 1 милион пенсионери (точната цифра е 986 000) са на минимална пенсия.

И какво предлага правителството на пенсионерите – да включи към пенсията им 60-те лева за ковид, която вече става антиинфлационна добавка, но хората вече ги имат в своя бюджет, защото са ги получавали. И другото е, че увеличават основната пенсия на всеки пенсионер с 10%. Можем веднага да пресметнем, понеже половината от пенсионерите са на минимална пенсия, ако изключим добавката от 60 лева, тя ще се увеличи само с 37 лева.

Това прави по 1 лев на ден.

Максимална пенсия от 1500 лв. взимат около 30 000 души, за които сумата ще се увеличи със 150 лева, което е по 5 лева на ден и е пет пъти повече от другите. Това означава, че бедните стават по-бедни.

Работата е там, че ние не помагаме на най-бедните,а за да им помогнем, трябва да го правим не през пенсионната система, а през социалното подпомагане

Защото по този начин изкривяваме и деформираме пенсионната система. Тази система се пита каква връзка имат 60-те лева и 10-те процента с осигурителния принос.

Ако трябваше да го увеличаваме на базата на златното швейцарско правило, трябваше да е с 6,1%. Само че ние казваме, че няма да е така, а ще е 10%. Ето как влияем нездравословно на хората, които плащат нашите пенсии, а това са тези, които работят.

Всъщност ние им казваме: „Няма значение, вие не можете да си сметнете пенсията, понеже ние сме изкривили цялата пенсионна система, но не ми плащайте вашите социални осигуровки”. И какъв стимул имат те, като знаят, че може да дойде второ, трето или четвърто правителство, което си измисля други принципи, които нямат никаква връзка с осигурителния принос.

Смятам, че нашата актуализация на бюджета е слон на глинени крака, защото в нея нямаме пари, с които да осигурим дори ръста на пенсионерите. А чакаме 1 милиард да вземем от Плана за възстановяване и европейските фондове.

Догодина на нас ще ни трябват 3,400 млрд. лв., за да изпълним пенсиите, а по-до- година – 4,200 млрд. Най-трагичното е, че дори предвидените мерки не са финансово обезпечени.

Текст на икономиста Мика Зайкова, публикуван във в. „Галерия”

7 Коментара
 1. Мариана Сумистката казва

  СПОКО! ВИЕ ЗА НАС НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАЙТЕ „ МЪРШИ ( ГУГИ– ГУГЕНЦА ). НИЕ ИЗПРАТИХМЕ ПОДМОЛНО БУКЕТ ЧЕРВЕНИ РОЗИ НА РУСКИТЕ ДИПЛОМАТИ„ ПРИ КОЕТО КАЗАХА„ ЧЕ СМЕ ДОБРЕ ДОШЛИ И ТАМ…….

 2. Мариана Сумистката казва

  БАБА МИКА Е ПРЕРОДЕН ФАШИСТКИ МАЙОР„ КОЙТО НЕ ЗНАЕ ЦЕНАТА НА ЧОВЕШКИТЕ ЖИВОТИ.

 3. Мариана Сумистката казва

  ЕЛКА„ ЕЛКА МАЖЕ ИЗПРАЖНЕИЯ ПО СТЕНИТЕ НА СТАРЧЕСКИЯ ДОМ ……

 4. Мариана Сумистката казва

  ЕВЕНТУАЛНО„ МОЖЕ ДА ОКРИЕТЕ И ЗАЛЕЖИ НА ЦИАНКАЛИЙ С БРАТСКИЯ НЕМСКИ НАРОД……

 5. ИСТИНАТА казва

  „Другарко“ Зайкова, от КОЛКО ГОДИНИ се ЗАНИМАВАТЕ с тези пенсии?! И, КАКВО СВЪРШИХТЕ?????????????????? ЗАЩО само ДРАЗНИТЕ ХОРАТА???? КАЖЕТЕ, КОГА ще бъдат ПРЕИЗЧИСЛЕНИ старите пенсии и толкоз!!!

 6. Со керез казва

  Не думай! Чак сега ли го забеляза, бе бабишкер?

 7. ЛЮДМИЛА НЕМСКА казва

  СЪКРОВИЩАТА СЕ НАМИРАТ ЕДНО ДРУГО

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.