Архитектът на Доган сам бутна къщата на плажа до „морските сараи“ (СНИМКИ)

2 3 045

Двуетажната сграда на плажа до лятната резиденция на Ахмед Доган в парка „Росенец“, която Бургаският административен съд обяви за незаконна, внезапно се оказа полуразрушена от собственика ѝ – дружеството „Стрейтлайн“.

Плажната къща и още няколко сгради около т.нар. „сараи“ на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, се оказаха незаконни след проверка, извършена от община Бургас през 2020 г.

Последвалите съдебни дела, установиха незаконното изграждане на обектите, като за единия от тях – двуетажната постройка на плажа, беше издадена заповед да бъде съборена.

Всички институции, ангажирани с темата за незаконното строителство на н. Чукалята в парка Росенец, се оказаха изненадани от доброволно премахване на сградата, собственост на „Стрейтлайн“.

Окончателното решение на Върховния административен съд (ВАС) по казуса, който започна през лятото на 2020 г. след протестите срещу правителството на Бойко Борисов, бе взето в края на април т.г.

Дружеството „Стейтлайн“ обжалва издадената от Бургаската община заповед за събаряне на постройката.

Реклама

Представител на компанията е известният архитект Калин Тихолов, който е проектирал и „сараите“ на Доган. От „Стейтлайн“ твърдяха, че постройката е ползвана повече от 10 години, но по делото имаше доказателства, че сградата е декларирана за плащане на данъци едва през 2020 г.

Недоказан остана и основният довод на „Стейтлайн“, че сградата е била построена през 1978 г. Според данни от архива на „Лукойл Нефтохим Бургас най-ранната постройка в района е била построена едва през 1981 г. и това не е сградата на плажа.

През април ВАС потвърди всички изводи на първоинстанционния съд, като определи, че двуетажната сграда няма как да бъде търпим строеж върху крайбрежна плажна ивица, която е публична държавна собственост. „Недопустимо е придобиването на ограничено вещно право на строеж в публична държавна собственост“, постановява съдебният състав.

По-рано през годината Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) установи, че и удължението на кея пред „сараите“ е незаконно. По-късно и полицията видя данни за извършено престъпление – нанесени неверни обстоятелства или изявления в констативен нотариален акт.

През миналата година не беше подадена нито една оферта за участие в обществена поръчка, възложена от областния управител на Бургас, за избор на изпълнител за събарянето на други две незаконни постройки около „сараите“. Така единствената възможност за премахване на незаконното строителство остана организирането на нова процедура с променени параметри.

Освен къщата на плажа, която сега се оказа в процес на премахване от собственика си, на н. Чукалята трябваше да бъдат премахнати още триетажна масивна постройка и павилион, използван от охраната.

На събаряне подлежат и още две сгради – друга двуетажна постройка и оранжерия.

2 Коментара
  1. Мариана Сумистката казва

    ХАРДАХУШ ……….. 😉

    ( ПУШКАЛАТА ЕКНАТ„ ТУРЦИТЕ РЕВАТ !!! )

  2. ВОДНИЯТ РЕСУРС казва

    ПРЕДПОЛАГАМ„ ЧЕ ЩЕ Я КАРАТЕ НА СЛУЖЕБНИ ПРАВИТЕЛСТВА.

    https://webstage.bg/li-ri-chni-otkloneniya/5806-sitiya-na-gladniya-ne-vyarva-zdraviya-nikoga-ne-razbira-bolniya.html

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.