Сбогом, „Промяна”! А ще има ли пенсии?

8 2 808

Увеличението на пенсиите се случи малко като в „Пътеводител на галактическия стопаджия“. Там на главния галактически стопаджия Артър Дент му се налага да наеме кола в Лос Анджелис. „Да я накараш да завие е малко проблематично – казва му младежът зад тезгяха. – Понякога е по-просто да слезеш и да се качиш на кола, която отива в другата посока“.

Та и с пенсиите стана нещо подобно – парламентът се оказа абсолютно неспособен на завои дори когато посоката не е съвсем правилна.

Политическите кризи са и добра, и лоша новина за възрастните. От една страна, както написа един читател на „Сега“, още няколко кръга избори и пенсиите ще достигнат човешки нива. От друга – тези увеличения все така няма да имат много общо с принципите и справедливостта, да не говорим за реформи.

По отношение на принципите сегашният парламент даже не е особено висок връх – той се пада на кратките парламенти на 2021 г., чиито поразии настоящите промени трябва да оправят. Но дори на този фон в пленарна зала се разигра рядко виждан цирк – ГЕРБ и ДПС критикуваха 4 часа предложенията на правителството, а след това гласуваха като един за тях.

Това единодушие се дължи на много причини. ГЕРБ изпълниха повелята на лидера Бойко Борисов „с подкрепата си да им избием зъбите, задето говорят, че ГЕРБ не даде пари на пенсионерите“.

Това не е платформа, която ще пропусне и ДПС. „Възраждане“ пък се присламчиха към управляващите, защото имат огромен проблем с участието си в новото мнозинство, рамо до рамо с ДПС.

Над всичко това властваше и един основен фактор – бързането.

Реклама

БСП изигра майсторски останалите с аргумента, че пенсиите може да закъснеят. Точно правителството с нейно участие обаче внесе актуализацията едва на 8 юни, а Корнелия Нинова говореше по този въпрос съ¬вършено неверни неща.

После енергията се разпиля в политическата криза, тъй че и Бойко Борисов не е прав да се изкарва невинен – неговите депутати поискаха на 14 юни вот на недоверие, а не извънредно заседание за пенсии. В окото на тази буря ИТН, ПП и ДБ изоставиха каквито бележки имаха към проекта и гласуваха ударно, каквото им се поднесе.

Така по причини, които невинаги имаха нещо общо с пенсиите, в следващите месеци ще бъдат изхарчени много пари. Откъде ще дойдат те не е съвсем ясно – според управляващите те идват от затворените чекмеджета, според опозицията – от подскочилите цени.

Сигурно е, че тези пари ще влязат в джоба на възрастните, както е сигурно и че част от тях няма да бъдат разпределени по най- справедливия начин. Откъде сме сигурни за последното? От самите партии, които го гласуваха с отвращение. За съжаление сигурно е и още нещо – това не е финалът на пенсионната сапунка, дълга почти колкото „Дързост и красота“.

Още наесен може да се окажем в нов сезон драми за добавки, компенсации, увеличения и преизчисления.

Проблемите с избрания вариант са коментирани много пъти – с увеличението 10% плюс 60 лв. окончателно във всички пенсии се включва елемент, който няма нищо общо нито с труда, нито с осигуровките на пенсионера.

При пенсиите под 600 лв. тази добавка ще е над 50% от увеличението. При по-високите пенсии увеличението ще е за пореден път по-малко от това при ниските.

Материал на в. „Сега“, заглавието е на Narod.bg

8 Коментара
 1. Мариана Сумистката казва

  ЗА ФАШИСТКО ПРОМИВАНЕ НА МОЗЪКА СОЛОМОН ПАСИ ЩЕ ПОЛУЧИ ПОНЕ 20 ГОДИНИ ПАНДИЗ…..

 2. Мариана Сумистката казва

  БОЛНИЧКИ СТЕ„ НАЛИ ФАШИСТКИ МЪРШИ…..?

 3. ИСТИНАТА казва

  ЗАЩО беше толкова ВАЖНО да се ВДИГНЕ ТАВАНА, а ПРЕИЗЧИСЛЕНИЕТО на старите пенсии НЕ???? ЗАЩО????

 4. Мариана Сумистката казва

  ЗАКОН ЗА ЕКСТРАДИЦИЯТА И ЕВРОПЕЙСКАТА ЗАПОВЕД ЗА АРЕСТ
  Екстрадиция

  Чл. 2. Екстрадиция е предаване на лице, намиращо се на територията на една държава:

  1. срещу което е образувано наказателно производство в друга държава или пред международен съд;

  2. което се издирва за изтърпяване на наложено наказание лишаване от свобода от съдебните власти на друга държава или от международен съд;

  3. на което е наложена от съдебните власти на друга държава или от международен съд мярка, изискваща задържане.

 5. External казва

  24 – КАРАТОВО ЗЛАТО

 6. Рецидив казва

  ОТ ЗАВИСТ НЕ СЕ УМИРА„ НО СЕ ЛАЗИ……

 7. !!! казва

  Накратко, Прекратиха Промяната.

 8. Рецидив казва

  НИВОТО„ ПСИХОПАТИ„ Е МНОГО НИСКО. А КРАЖБИТЕ ВИСОКИ……..

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.