УЖАС в НС: Новата коалиция ГЕРБ-ДПС-„Възраждане“ трепери от Бойко Рашков

6 3 513

Новото мнозинство в НС – негласната коалиция на ГЕРБ-ДПС-„Възраждане“, трепери от силната фигура на МВР министъра Бойко Рашков и вероятността да поеме КПКОНПИ, за да разследва шайката за милиардните грабежи!

Падането на правителството беше организирано от Бойко, Доган и Копейкин най-вече за да не стане Рашков шеф на КПКОНПИ. Това заяви отлично информиран източник на „Галерия“ от Народното събрание.

В потвърждение на това е фактът, че на председателки съвет в парламента е поставен въпросът от предварителната програма да отпадне изборът на шеф на НС, както и да не се приемат процедурните правила за КПКОНПИ.

В средата на миналата седмица стана ясно, че правителството на Кирил Петков си отива и управлението влиза в процедура по възлагане на мандат за съставяне на нов кабинет.

Президентът ще го връчи отново първо на най-голямата група в Народното събрание „Продължаваме промяната“. Ако хората на Киро и Асен те не успеят да съставят мнозинство – мандатът отива у ГЕРБ и едва ако и те не направят правителство, на избрана от държавния глава парламентарна група.

Това може да ни отнеме месец и повече, твърдят депутати. Според специалисти по изборния процес минаването през процедурните детайли може да се проточи с месец, че и повече.

Отлагането на назначенията в регулаторите и особено в КПКОНПИ може да се окаже пагубно за съставената около „Промяната“ коалиция. На мястото на Сотир Цацаров отдавна можеше да бъде поставен титуляр, който да очертае основните приоритети, свързани с бъдещата работа на тази институция.

С оглед на поетите ангажименти от страна на доскорошно- то управление овладяването на КПКОНПИ беше стратегическа задача, която обаче така и не беше изпълнена, докато коалицията все още беше четворна, стабилна, с достатъчна депутатска подкрепа.

Реклама

Запознати твърдят, че отдалечаването на ИТН от останалите партньори е започнало в мига, в който Любомир Каримански не беше подкрепен за шеф на БНБ. Тогава Слави Трифонов престанал да отговаря на обажданията и есемесите на Кирил Петков.

Воденото от него мнозинство имаше необходимото време да осъществи процедурата по избор на нов председател на КПКОНПИ на мястото на Сотир Цацаров, който напусна поста от 1 март, но обяви това свое намерение в началото на януари.

Така начело на антикорупционната комисия остана зам.-председателят Антон Славчев. Той е работил в ДАНС и се смята за близък до ДПС. За него се разчу през 2019 г. покрай разкритията за имотите на властимащите и по-специално терасите им. Тогава се стигна до оставката на бившия шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

В същото време Славчев остана леко встрани и единственото, което му се случи, беше, че се сдоби с прякора Тони Балкони или Тони Терасата. Според медийни публикации той, заедно със съпругата си и брат си, притежава рекордна по площ тераса от 243.47 кв.м, купена от Столичната община за 39 487 лв. Данъчната й оценка е 216 419 лв.

Преди десетина дни парламентарната антикорупционна комисия обяви началото на процедура за избор на нов титулярен председател на КПКОНПИ. Тя прие проект за правила, които да бъдат представени и гласувани в пленарната зала.

От това обсъждане отсъстваха депутатите от ГЕРБ и „Има такъв народ“. Същевременно депутатите от ДПС направиха редица предложения за промени в правилата, сред които въвеждане на възрастов праг от 65 години за председателя на КПКОНПИ и избирането му с квалифицирано мнозинство от 2/3, което прави минимум 160 депутати. Те бяха отхвърлени и оценени като

саботиране на кандидатурата на Бойко Рашков за председател.

Така неминуемо стигаме до извода, че именно новите правила за битка с корупцията и фигурата на Бойко Рашков са обединили ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ и ИТН, а не финансовата политика на правителството, както беше записано в мотивите към вота на недоверие към кабинета „Петков“.

Наред с това проектът за Закон за противодействие на корупцията, внесен от 67 депутати на „Промяната“, се превърна в повод за поредния сблъсък вътре в самата коалиция. Не е трудно да се види, че и другите вътрешни конфликти са близки до корупционните схеми – парите за пътищата и „Капитан Андреево“.

6 Коментара
 1. ВИСОКОСЕНЗОРНО ЛИМИТИРАНО ИЗДАНИЕ казва

  УЖАСЪТ Е ГОЛЯМ …….

 2. Пешо казва

  УЖАСТ, УЖАСТЕН УЖАСТ – както казваше Плевню.

 3. Египетската казва

  ОЧАКВАМ ОЩЕ ЕЛИТНИ И НЕЕЛИТНИ РАЗПРОДАЖБИ НА ТЪРГ……. ( СМЯХ )

 4. Египетската казва

  ЦЕНИТЕЛИ„ КАКТО ЗНАЕТЕ …….. НЯМА…… ХАА– ХА– ХА

 5. Lucid & Ferrous казва

  Альо, народняците, как сте с геометрията и пространствено-времевото възприятие?
  Популацията на бг-то е около 5млн, повечето концентрирани в големите градове заради безработицата в кънтрито. Вие КОЛКО си мислите са симпатизантите (платени и/или по принуда) на Герб/ДПС/Възраждане?! Предвид, че 80% от населението ВЕЧЕ не гласува за никого? Ъ?

 6. Жоро казва

  Рашков остава единствения и най-сериозен кадър, който не променя мнението си след 15 мин и държи на думата си.
  Да ги почва

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.