ГАРАНТИРАНО от ГЕРБ: В хавайски вили и тлъсти аванси потънаха милионите за „Хемус” (СНИМКИ)

6 5 116

Милионите, откраднати от нашия джоб уж за магистрала „Хемус”, са потънали в луксозни вили с басейни ала Холивуд и тлъсти аванси със специалното съучастие на престъпници от ГЕРБ!

„Част от парите на българския данъкоплатец са тук, на тези снимки.“ Това обяви вътрешният министър Бойко Рашков на пресконференция в МВР на 9 юни, проведена ден след като ИТН обяви, че напуска четворната коалиция.

Един от поводите за разрива стана отказът на правителството да отпусне допълнителни пари за пътища на същите „крадливи фирми“, които при управлението на ГЕРБ получиха авансово милиони, без да има свършена работа, а част от парите са били изнесени кеш от банките в чували и изчезнали в неизвестна посока.

Неизвестна, но проследима, даде знак Рашков, показвайки снимки на строящи се вили около водоем.

Около 1 милиард лева, дадени от правителството на Бойко Борисов за строеж на пътища, са били отклонени по сметки на дружества, както и в лични сметки, някои от тях – в банки в ОАЕ, припомня „Капитал”.

Голяма част от тях са изтеглени и използвани за строеж на луксозни жилищни сгради, вили, вилни селища и нежилищни сгради – в София и на около 100 км на запад от София, каза Рашков. И изреди дълъг списък от авансови плащания на фирми, направени без дори да има договори, нито план, отчуждаване на терени и т.н.

Той отказа да назове имена както на фирми, така и на техните собственици с мотив, че това е оперативна информация, която се разследва. Но се оказа, че някои от тези случаи могат да бъдат проследени – по данните за размера на авансовите плащания и описанието на имотите.

Вътрешният министър Бойко Рашков показа вилното селище на 9 юни, Снимка: Дневник

„Капитал“ и Narod.bg вече писаха, че дружеството, което е получило авансово 84.5 млн. лв. от „Автомагистрали“ за доставка на материали по лот 8 на „Хемус“, а паралелно си е купило 12 декара имот в центъра на София, на който строи жилища, е „Битумина ГМБХ – България“.

От другия сюжет, разказан от Рашков, излиза, че „Грома холд“ и свързани дружества са получателите на авансови плащания по лот 7 на магистрала „Хемус“, които паралелно с това строят луксозно вилно селище на около 100 км от София.

Естествено не става въпрос, че „Грома холд“ е чакала точно тези плащания, за да почне да строи наколни жилища, едва ли някой така елементарно разбира схемата. Смисълът на изявлението на министър Рашков е, че от получените аванси няма и стотинка, вложена в строителството на магистралата, но по същото време дружеството строи вилно селище, защото се е оказало с излишни пари.

И на този фон служители на „Грома холд“ протестираха заради спрените плащания от страна на държавата – както през септември м.г., така и през април т.г.

Какво точно каза Бойко Рашков

„Придобита е оперативна информация, че търговско дружество, сключило договор за инхаус с „Автомагистрали“, през месец юни м.г. е извършило превод на 14.7 млн. лв. под формата на заем на друго търговско дружество, създадено малко преди превода. Дружеството от своя страна изгражда луксозно вилно селище. Според придобита оперативна информация двете дружества са тясно свързани с едно и също лице.

Придобита е информация, че за изграждане на друг от лотовете на АМ Хемус по сключени договори инхаус през месец август 2020 г. „Автомагистрали“ са превели близо 131 млн. лева на търговско дружество, собственост отново на същото лице, и 48.840 млн. лева на друго търговско дружество по договор, собственост на близка роднина на лицето. Последното дружество през март 2021 г. извършва превод в размер на 21 млн. лева на дружество, собственост на това лице.

На същата дата дружеството, собственост на лицето, извършва превод на 15.149 млн. лева на друго дружество, отново негова собственост. На тази дата двете дружествата, собственост на един и същ човек, превеждат към личната му сметка сума в размер на 23.420 млн. лв. На същата дата от личната сметка на този човек е извършен превод на същата сума към друго търговско дружество, пак негова собственост.

Отново на тази дата последното дружество е превело на друго търговско дружество, в чиято собственост участва и това търговско дружество, сума в размер на 23.402 млн. По същото време последното търговско дружество купува луксозен хотелски комплекс.

Това, което говорим, уважаеми журналисти, част от него, е тук, на тези снимки. Това са парите на българския данъкоплатец. Той скоро няма да пътува по АМ „Хемус“ по тази причина. Това не се е случило по време на това правителство.“

„Далеч съм от мисълта да съобщавам имена на хора, казах, че това е оперативна информация“, отговори Рашков на журналистически въпрос. „Надявам се разследванията да стигнат до окончателни изводи и едва тогава можем да цитираме имена“, добави той, като реферира към прокуратурата.

Описаните от него плащания обаче съвпадат изцяло с получените суми от „Грома холд“ със собственик Христо Савев и свързаната с нея „Европейски пътища“, собственост на неговата майка Анна Савева.

Реклама

Справката, с която „Капитал“ разполага от МРРБ, показва, че на 9 септември 2020 г. „Автомагистрали“ е сключила три договора с „Грома холд“ – за доставка на материали и за временно ползване на техника (именно така се заобикаля забраната за превъзлагане на дейности при инхаус поръчките – чрез договори за доставки и наеми).

Общата сума, която авансово е платена по тези договори до 1 септември 2021 г., е 130 775 779,28, т.е. близо 131 млн. лева, както казва Рашков. В таблицата с плащанията няма друга аналогична сума.

Пак на 9 септември 2020 г. е сключен и договор за доставка на материали с „Европейски пътища“, „собственост на близка роднина“ на Савев (по думите на Рашков), а изплатената авансово сума по него до 1 септември 2021 г. е 48 840 835 лв. Точно тази сума споменава и министърът на вътрешните работи.

Христо Савев стои зад „Грома холд“

Същевременно може да се проследи, че през юли 2020 г. Христо Савев купува за 1000 лв. 5 дка нива в благоевградското село Логодаж, която през април 2021 г. е прехвърлил на току-що регистрирана от него фирма „Логодиви“ със 150 хил. лв. капитал.

Втората сделка е изповядана при оценка 125 хил. лв., като в нея са още няколко съседни терена и сгради върху тях. Това, предвид че се прехвърля не само земеделска земя, а и няколко къщи (най-голямата 190 кв.м) с басейн, изглежда съмнително ниско. На теория при прехвърляне трябва местните данъци да се платят минимум върху данъчната оценка, която за такива имоти би следвало да е по-висока.

Точно върху тези терени в момента се строи въпросното вилно селище с водна площ, за което по време на пресконференцията Бойко Рашков се чудеше какъв точно стил е – хавайски или индонезийски. Имотът се вижда и на Google Maps, където личат същите къщички, само водната площ мени формата си, но все пак се виждат очертанията ѝ.

В съседния терен, също прехвърлен от Савев на „Логодиви“, вече има изградени сгради с басейн към тях, като на снимките се вижда, че с бели плочки върху дъното на басейна е изписано „Агромах“ – старото име на „Грома холд“.

Архивът от сателитни снимки на Google показва, че той заедно с надписа е наличен още от преди 2008 г. Сега е достроен тенис корт и се изграждат нови къщи.

Известно е, че собственикът на „Грома холд“ Христо Савев е с корени от Логодаж – това е писано много пъти в медиите. Една от трите кариери на фирмата за добив на варовик е именно в Логодаж.

На дъното на басейна е изписано „Агромах“ – старото име на „Грома холд“

Другата връзка с „Грома холд“

През декември м.г. беше задържан 42-годишният Борислав Колев, бивш данъчен служител, а Софийската градска прокуратура обяви, че му е повдигнала обвинение за пране на пари. Обвинението е, че е изпрал 53 млн. лева от авансовите плащания на държавата за изграждането на магистрала „Хемус“ чрез мрежа от фиктивни фирми, по сметките на които са били превеждани парите, а след това теглени кеш и изнасяни от банковите клонове в сакове и чували.

Тогава стана известно, че Колев вече е бил арестуван от МВР в началото на ноември м.г., когато за първи път МВР официално обяви, че строежът на магистрала „Хемус“ е използван за авансово изплащане на десетки милиони, които в крайна сметка са стигнали до сметки на „кухи фирми“.

Задържани бяха и други лица, сред които и мажоритарният акционер в дружеството „Водно строителство – Благоевград“ и управител на фирмата „Грома холд“ Виктор Велев.

В крайна сметка всички бяха освободени, а месец по-късно Колев се оказа единственият обвинен за изпирането на милионите от „Хемус“. Тогава се появи информация, че братът на Колев е служител на „Грома холд“ – която е получила най-големи преводи от държавата във връзка с изграждането на „Хемус“.

Данните, с които „Капитал“ разполага и вече е обобщавал, показват, че групата на „Грома холд“, „Европейски пътища“ и „Водно строителство – Благоевград“ има най-големите договори по линия на инхаус възлагането и пътната поддръжка.

Общо всички контракти с „Автомагистрали“ са за почти 1.39 млрд. лева.

Става дума за 568.6 млн. лв. за магистрала „Хемус“, 817.6 млн. лв. по рамковите споразумения за пътна поддръжка, както и още 3.3 млн. лв. за свлачища.

По всички тези договори получените суми към септември 2021 г. са били 589 млн. лева. С плащанията през тази година със сигурност това число се е увеличило.

6 Коментара
 1. Мариана Сумистката казва

  ОСТАВАМ БЕЗПРИСТРАСТНА ОТНОСНО ЧУДОВИЩНИТЕ КРАЖБИ ДОКРАЯ НА РАЗСЛЕДВАНЕТО.

  “ НЕИЗВЕСТНА„ НО ПРОСЛЕДИМА“ КАТО ОПРАВДАНИЕ ПОДЛЕЖИ НА СЪДЕБЕН ПРОЦЕС.

  ПОВЕЧЕ АДВОКАТИ„ ПОВЕЧЕ ЩАСТИЕ…..

 2. External казва

  80 % ОТ БЪЛГАРИТЕ ЖИВЕЯТ ОТ ИЗНУДВАНИЯ„ ПОДЛОСТИ И АЛЪШ– ВЕРИШИ. ОСТАНАЛИТЕ СА РОБИ.

 3. Рецидив казва

  МИ ПОДАРЕТЕ МУ НА ТОЗ ЧОВЕК РАШКОВ ЕДАН БАНКА ДА СИ ПЕРЕ И ТОЙ ПАРИТЕ БЕЕ…….

 4. External казва

  АУУ, АКО РАЗКРИЕМ АФЕРАТА “ ЕЛИТНИ ПЕНСИОНИРАНИЯ И ПЕЧАТНИЦИ “ ОТТАТЪК ОКЕАНА„ НЕ ЗНАМ КАКВО ЩЕ СТАНЕ…..

 5. External казва

  ВОНИТЕ……. !!! ЩЕ ВИ РЕГИСТРИРАМ В БРЮКСЕЛ САМО С ЕДИН ПОДПИС – ПОД СВИДЕТЕЛСКИТЕ ПОКАЗАНИЯ.

 6. Мариана Сумистката казва

  ИГРАТА СВЪРШИ !!! ИМАМЕ ДОКУМЕНТИРАНИ МОЗЪЧНИ ОТКЛОНЕНИЯ САМО НА НЯКОЛКО СТРАНИЦИ ДОКЛАД.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.