ВАС реши: Рекетът „Жоси“ е повод за чегъртането на Иван Гешев

9 1 953

Рекетът „Жоси“ трябва да бъде разгледан, макар и частично, сред основанията за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, предложено от правосъдния министър Надежда Йорданова.

Това се разбира от окончателното определение на Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС), информира специализираният сайт news.lex.bg.

То потвърждава акта на Тричленния състав, който потвърди през май отказа на Висшия съдебен съвет да обсъди всичките девет случая, посочени в предложението на министър Йорданова. Мотивът за отказа на ВСС беше, че посочените нарушения са извършени преди встъпването в длъжност на главния прокурор и те би трябвало да са били обсъдени преди избора му.

Така на 4 април ВСС допусна до цялостно разглеждане само пет от казусите – за полицейското насилие на протестите през 2020 г., „Осемте джуджета“, липсата на ефективно разследване за Емилиян Гебрев, за случайното разпределение на делата, както и за указанията във връзка с транспортните престъпления.

Случаите с Елена Йончева, делото „Баневи срещу България“ и коментари на Гешев срещу адвокатурата и граждански организации. бяха частично допуснат. А изцяло недопуснат остана случаят „Жоси“.

Надежда Йорданова обжалва пред ВАС с искане ВСС да допусне до разглеждане в цялост всички случаи. Първата инстанция задължи ВСС да се произнесе частично и по случая „Жоси“.

Съдът посочи, че трябва да бъдат обсъдени действията и бездействията на Иван Гешев по този казус след датата, на която е встъпил като главен прокурор – 18 декември 2019 г. Според ВАС няма как да бъде търсена отговорност на някой от „тримата големи“ в съдебната система за събития отпреди встъпването им, защото техните качества са били преценени при избора им и няма как решенията за това да бъдат ревизирани и отхвърли жалбата на Йорданова в останалата част.

Реклама

Сега Петчленният състав на ВАС изцяло потвърждава определението на първата инстанция.

Предистория и последици

Искането на Надежда Йорданова за отстраняването на главния прокурор е второ поред.

На 16 юли м.г. Янаки Стоилов внесе в съвета своето искане като в него посочи четири основания за отстраняването на обвинител №1. Става дума за избирателно разгласяване на данни от досъдебни производства, като Стоилов посочваше разговори на президента Румен Радев с шефа на Военновъздушните сили ген. Цанко Стойков, както и за огласените разговори на обвиняемия бизнесмен Васил Божков с депутат и журналист.

След като ВСС отказа да разгледа по същество казсите, проф. Янаки Стоилов сезира Конституционния съд за правомощията на министъра на правосъдието /дали може да предлага отстраняване на главния прокурор/ и обжалва решението на ВСС пред ВАС.

КС единодушно заяви, че правосъдният министър може да иска предсрочното освобождаване на тримата големи в съдебната система.

А малко по-късно ВАС задължи ВСС да се произнесе по същество по искането на Янаки Стоилов , а на 5 април това решение беше потвърдено и от петчленен състав на съда .Така цялата преписка се върна отново във ВСС за произнасяне по същество.

ВСС насрочи обсъждането на двете предложения за 18 май т.г., но впоследствие го отложи до окончателното произнасяне на ВАС по жалбата на министър Надежда Йорданова.

Сега кадровият орган ВСС вече може да разгледа и двете предложения.

9 Коментара
 1. Мариана Сумистката казва

  СПОКО ! ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪД ЩЕ ИМ ЗАНИТЯТ ТЕКТОНИЧНИТЕ ПЛОЧИ.

 2. Мариана Сумистката казва

  ИМА ЕДНИ ЖАЛБИ В ПОЛИЦИЯТЯ ОТ МАЙ 2018 С ЖАЛБА ЗА КРАЖБА НА ГОЛЯМА СУМА ПАРИ. ДАНО ДА Е СЪХРАНЕНА ЖАЛБАТА„ ЗАЩОТО ЩЕ СИ ПЛЮЯТ НА ТРУДОВИТЕ КНИЖКИ.

 3. Мариана Сумистката казва

  ГОВОРЯ ЗА ДВЕ ЖАЛБИ ОТ МАЙ 2018 ГОДИНА.

 4. Мариана Сумистката казва

  ПЛЮС ДВЕГОДИШНО 24 –ЧАСОВО НАСИЛИЕ ОТ УРОДКИ ОТ ПАРТИЯТА НА ИЗОСТАВЕНИТЕ.; ВИЗУАЛИЗАЦИИ НА ОТРЯЗАНИ РЪЦЕ И Т.Н.

 5. Мариана Сумистката казва

  ЗА ПРЕСЛЕДВАНЕ И ТЕРОР„ ПРЕДПОЛАГАМ„ ЧЕ В ЖЕНСКИЯ ЗАТВОР ЩЕ ГИ ПРЕВЪЗПИТАТ ПРОСТАЧКИТЕ„ ПЛЮС ОБЕЗЩЕТЕНИЕТО„ КОЕТО ЩЕ ПОИСКАМ ЗА ТЕЖКИ ПРОФЕСИОНАЛНИ ЩЕТИ И Т.Н.

 6. trifon14 казва

  Тоя “ главен прокурор ‘ , Е НОСНА КЪРПИЧКА ЗА „“ бойко борисов !“““

 7. Мариана Сумистката казва

  МНОГО ТЕЖЪК СЛУЧАЙ НА ШИЗОФРЕНИЯ„ В КОЙТО И ПРЕГРЪДКАТА НА “ ГЕРБ “ НЯМА ДА ПОМОГНЕ.

 8. Мариана Сумистката казва

  В КРАЙНА СМЕТКА ЗАТВОРИТЕ СА „ ЗА ДА БЪДАТ ИЗПОЛЗВАНИ„ МЪРШИ.

 9. Мариана Сумистката казва

  САМО ДА ДОПЪЛНЯ„ ЧЕ ВСИЧКО ЗАВИСИ ДАЛИ ИМАМЕ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НАГЛИ ХАКЕРИ, ИЛИ ЩЕ ТРЯБВА НА ПРАВИТЕЛСТВЕНО НИВО ДА СЕ ТЪРСЯТ ВИНОВНИЦИТЕ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.