Това е „промяната“: Гербаджия, нанесъл щета за 1,2 милиарда на България, остава в „Лукойл“

11 3 023

Редовното годишно общо събрание на бургаската петролна рафинерия „Лукойл Нефтохим“ се събира днес. Според твърдения на енергийния министър Александър Николов на общото събрание следваше да се обсъжда смяната на представителя на държавата в контролираното от руската частна компания „Лукойл“ дружество – гербаджийската калинка Красимир Първанов.

При това твърденията на Николов бяха направени в отговор на депутатски въпрос като част от парламентарния контрол.

В отговор на запитване от „Дневник“ от Министерството на енергетиката отбелязаха, че смяната на представителя на държавата изобщо няма да се дискутира на днешното Общо събрание, защото все още се обсъждали критериите, на които трябва да отговаря представителя на държавата в „Лукойл Нефтохим“. Т.е.,  обещаната промяна се отлага за пореден път.

„Търговията с петрол и петролни продукти е в компетенцията на министерствата на финансите и икономиката и заедно с тях обсъждаме и утвърждаваме критерии за подбор и избор на нов представител на държавата (в „Лукойл Нефтохим“) и след като бъдат утвърдени такива критерии, ще се пристъпи и към смяната“, уточни пиарът на Николов, което означава, че тепърва ще се обсъждат и конкретни кандидати.

В писмения отговор на енергийния министър в оставка, който беше в сваленото коалиционно правителство от квотата на „Има такъв народ“, на депутата от „Демократична България“ Мартин Димитров, се твърдеше, че „по предложение на Държавата в качеството ѝ на акционер клас „А“ ще бъде внесено за обсъждане предложение за промяна на представителя на Държавата в Надзорния съвет, като същият ще бъде определен след проведена състезателна процедура“.

Реклама

Наскоро от „Демократична България“ настояха, че „Лукойл Нефтохим“ трябва да бъде под оперативния контрол на държавата, за да се защити максимално българският интерес.

„Представителят на държавата (в „Лукойл Нефтохим“ – бел. ред.) досега не е пратил нито един отчет до българското правителство. Няма индикация, че въобще си върши работата“, коментира депутатът от „Демократична България“ Ивайло Мирчев и поясни в отговор на въпрос, че представителят на държавата Красимир Първанов е представител на т.нар. златна акция, а оперативната комуникация с него минава през министъра на енергетиката.

По думите на депутата в Румъния е имало същия проблем с рафинерията на „Лукойл“, но компанията вече плащала данъци. Според Мирчев подозренията са, че в България „част от държавните институции са били прилично стимулирани от различни лица“, но това нямало как да се докаже

От „Демократична България“ предложиха няколко стъпки за поевтиняване на горивата, като една от тях беше смяната на представителя на държавата в „Лукойл Нефтохим“.

Още в края на януари Александър Николов обяви, че представителят на държавата в петролната рафинерия в Бургас Красимир Първанов не отчитал дейността си пред Министерството на енергетиката. Тогава Първанов настоя, че не е длъжен да предоставя отчети и документи от работата на надзорния съвет, освен ако това не бъде поискано от министъра. Той изтъкна, че според него министърът или не бил наясно, или бил подведен.

Красимир Първанов е бивш заместник-министър на енергетиката, а преди това беше и директор на Националната електрическа компания (НЕК). При първото правителство на Борисов той се прочу със самоинициатива – като шеф на НЕК той подписа анекс №12 към договора за АЕЦ „Белене“, който по-късно помогна на руската „Атомстройекспорт“ да осъди България за над 1.2 млрд. лева.

Първанов нямаше мандат да подписва за допълнителни ангажименти, защото не бяха изчистени най-важните финансови въпроси по проекта, но го направи през главата на тогавашния икономически и енергиен министър Трайчо Трайков. След като поведението му предизвика скандал, Борисов го отстрани от НЕК.

Впоследствие обаче Борисов го назначи за заместник-министър на енергетиката в третия си кабинет, но отново се наложи да уволни Красимир Първанов – този път заради „Апартаментгейт“, в който наред с Цветан Цветанов е закупувал луксозни апартаменти на изключително занижени цени. Въпреки това остана представител на държавата в „Лукойл“, какъвто е от май 2017 г. насам.

11 Коментара
 1. КАМИЛКИНА ИНФОРМИРА казва

  ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ:

  ПРЕЗ 1497 ГОДИНА КОПЕРНИК СЪЗДАВА ТЕОРИЯ„ УКРЕПЕНА ОТ ИЗСЛЕДВАНИЯ„ ЧЕ ЗЕМЯТА НЕ Е ЦЕНЪР НА ВСЕЛЕНАТА . ЧЕТИ !

  https://www.obekti.bg/kosmos/9-mart-1497-g-nikolay-kopernik-izvrshva-i-opisva-prvite-si-astronomicheski-nablyudeniya

 2. КАМИЛКИНА ИНФОРМИРА казва

  ЧУХ КОРНЕЛИЯ ДА ВИКА : “ ТЪПА СЪМ„ НО УЛОВИХ МИЛИОНИ “ …

 3. НА ДЯДО БОЖЕ ПАЧКАТА казва

  НИЩО ДЕ – ПОВЕЧЕ ОМРАЗА„ ПОВЕЧЕ ОГЪН !!!

 4. Мариана Сумистката казва

  КОРНЕЛИЯ„ ВИНАГИ СЪМ СИ МИСЛИЛА„ ЧЕ МОЖЕШ ОЩЕ….

 5. Рецидив казва

  ИМАЙ ВПРЕДВИД„ ЧЕ МОГА ДА ТИ АДВОКАТСТВАМ– НА АДВОКАТ И НА ДОКТОР ВСИЧКО СЕ КАЗВА„ НАЛИ ЗНАЕШ ??

 6. Мариана Сумистката казва

  НАЙ– МИЛОТО ?? ТЪЗ ПЪК……!!!

 7. Мариана Сумистката казва

  АЗ ЛИ!ЧНО ТЕ ВИРТУАЛИЗИРАМ НА ПРАТЕРА„ ЗАВЪРЗАНА НА ВИЕНСКОТО КОЛЕЛО„ КОРНЕЛИЯ„ С ГЛАВАТА НАДОЛУ !!!!!!!!!!!!!!!

 8. НА ДЯДО БОЖЕ ПАЧКАТА казва

  КОРНЕЛИЯ„ КОЙ ТИ ДАДЕ НА ТЕБ ПРАВОМОЩИЯ ДА КУПУВАШ И ПРОДАВАШ ПРАВОМОЩИЯ ?

 9. Мариана Сумистката казва

  КАКТО СЕ ДОСЕТИ„ ПО КНИГИТЕ НА ДАН БРАУН„ АЗ ЗНАМ ОТГОВОРА. А ТОЙ Е – НАГЛОСТТА ТИ !

 10. Мариана Сумистката казва

  АКО СТАВА ВЪПРОС ЗА АВАТАРИ„ ЦВ. ОРИЗОВА ТЕ ПУСКА ПО НАНАДОЛНИЩЕТО. НО ТИ СИ ОБИГРАНА И ВЕЩА В ДЕМОНИЧНИ ЖИВОТОПОДДЪРЖАЩИ ПЕНСИОННИ ПЛАНОВЕ……

 11. Мариана Сумистката казва

  ПРИНЦИПНО„ ЗАЛИВАТЕ СВИНЕФЕРМАТА С НЯКАКВИ МИЛИАРДИ„ НО ТЯ ВОНИ ВСЕ ПОВЕЧЕ…

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.