В 12 без 5: Корнелия и Калоян Методиев бетонират свои калинки в държавни дружества

9 2 378

Корнелия Нинова и сивият кардинал в нейното министерство – Калоян Методиев, бетонират свои калинки в бордовете на важни държавни дружества. Цялото безобразие се случва току преди това правителство да сдаде властта…

В понеделник, 27.06.2022 г., на сайта на Министерството на икономиката и индустрията, където все още се разпорежда Корнелия Нинова, са обявени публични покани за набиране на членове на Съвета на директорите на Държавната консолидационна компания, Национална компания индустриални зони ЕАД и БЪЛГАРСКА АГЕНЦИЯ ЗА ЕКСПОРТНО ЗАСТРАХОВАНЕ ЕАД, СОФИЯ.

На пръв поглед това звучи едновременно странно и говори зле за управленските имения на вицепремиера и министър на икономиката и индустрията, понеже „старите” бордове са на по 3 месеца, пише 19 мин.

В края на март бяха назначени новите Съвети на директорите на държавните дружества под опеката на Министерството на икономиката и индустрията. При това в разрез със Закона за публичните предприятия и правилника към него, нищо, че министър Нинова се води юрист.

Бордовете бяха назначени само и единствено с протоколни решения на вицепремиера, въпреки изискването на закона да има проведен конкурс, като впечатление правят и самите протоколи за смяната – те не са на бланка на Министерството и очевидно са писани на коляно в тъмни стаички извън него.

Сега, в опит да замажат закононарушенията си, в 12 без 5 Корнелия Нинова и нейният фаворит и шеф на кабинета Калоян Методиев бързат да си окопаят хората в държавните дружества преди идването на служебното правителство.

Шефката на БСП не успя да намери време за консултациите при президента Румен Радев, като се оправда с бюджета, по който няма думата, откакто бе внесен в парламента още на 8 юни, но успя да пусне в буквално по същото време конкурси за ключовите си държавни дружества.

При това с рекорден 3-дневен срок за подаване на документи – от 27.06. до 30.06.2022 г. Какво означава това – реално ще могат да се явят само предварително подготвени от обявилите конкурса, които са знаели по-отрано, че трябва да имат подготвени документи и какво точно ще се изисква от тях.

Интересно в случая е, че кандидатите на Нинова, участващи в органите на управление и контрол, дори нямат нищо общо с партията й – те са външни за БСП хора, приближени на нея и на сивия кардинал от министерството и бивш лидер на младежкото СДС Калоян Методиев.

Важно е да се знае защо това се крие дори от самите приближени на Нинова социалисти. Явно Калоян Методиев се ползва с далеч по-голямо доверие от Изпълнителното бюро на БСП и приближените съпартийци.

Реклама

Действащият в момента директор на „Национална компания индустриални зони“ е небезизвестният Петков Николов – вечният шеф на Комисията за защита на конкуренцията при правителствата на НДСВ, Тройната коалиция и ГЕРБ, който по-късно беше назначен за шеф на Патентното ведомство. Човек, предизвикал немалко скандали с дъх на корупция.

С каква точно експертиза въпросният приближен на Нинова и Калоян Методиев управлява индустриалните паркове и привлича чуждестранни и местни инвеститори – остава неясно.

Да не говорим, че кандидатурата му не съответстваше и на законовите изисквания и се наложи да се заобикалят ред регламенти.

Всичко това го прави правителството, което се бори срещу статуквото, мафията и корупцията…

Има и още едно отчайващо за „Промяната“ обстоятелство – административният капацитет, който е нулев.

В Приложение № 3 към настоящата публична покана за избор на членове на Съвета на директорите на НКИЗ ЕАД има информация за текущото състояние на предприятието, неговата стратегия и цели.

Прави впечатление, че данните вътре са стари. Оставете другото, но вече не съществува дъщерното на НКИЗ ЕАД дружество – ,Индустриална зона – Видин ЕАД, което е заличено в момента.

Както се разбира от всичко, бързането е голямо за сметка на професионализма, добрите нрави и законността.

Може да се предположи, че в бюджета, който предстои да бъда актуализиран, въпреки всичките текущи кризи и цени са предвидени средства за държавните дружества, които хората на Нинова следва да продължат да усвояват дори, след като тя вече не е на власт.

Целта е да вържат ръцете на едно бъдещо служебно правителство, които да бъде безсилно пред вече бетонираните с конкурси Бордове на дясната ръка на Нинова – Калоян Методиев.

9 Коментара
 1. Мариана Сумистката казва

  ВМИРИСАНИ ПЕРИТОНИТНИ ЧЕРВА.

 2. Мариана Сумистката казва

  ПОЗНАЙТЕ КАКВО ЩЕ Е В 12 И 5„ МАЛОУМНИ ИДИОТИ…..

 3. Мариана Сумистката казва

  ПРИЛИЧАТЕ НА УМИЯЛНИК ЗА ИЗХРАЧВАНЕ„ НО КАКТО И ДА Е……

 4. Мариана Сумистката казва

  ОК, ЧИСТО И ПРОСТО АЗ ЩЕ ВИ БЕТОНИРАМ НА ДЪНОТО НА НЯКОЕ ЕЗЕРО.

 5. Мариана Сумистката казва

  ОЩЕ МАЛКО И ЩЕ ИМ ПРЕКЪСНА ЗАХРАНВАНЕТО НА ВАШИТЕ “ ПАРТНьОРИ „„ ОТКАЧАЛНИЦИ.

 6. Мариана Сумистката казва

  ВНИМАВАЙТЕ ДА НЕ ИЗПОПАДАТЕ ОТ САЛА„ ЧЕ Е ПЪЛЕН С ХРАЧКИ !!!

 7. Мариана Сумистката казва

  И – РЕДОВНИЯ СЪВЕТ ОТ МЕН: ДРЪЖТЕ СИ КРАКАТА ЗАТВОРЕНИ !

 8. Мариана Сумистката казва

  АЗ ОТИВАМ НА ДРУГОТО ЕЗЕРЦЕ, ВЪВ ФЮСЕН, БОКЛУЦИ !

 9. […] В 12 без 5: Корнелия и Калоян Методиев бетонират свои кал… […]

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.