„Моля за дискретност“: ГЕРБ тайно помага на БСП и ДПС за връщане на хартиените бюлетини (ДОКУМЕНТИ)

18 3 052

Централата на ГЕРБ „организирано и дискретно“ събира 50 хил. подписа, с която да подкрепи политическите си съдружници от БСП и ДПС за връщане на гласуването с хартиени бюлетини, с чиято помощ хунтата бе на власт 12 години.

Организацията е създадена по разпореждане на административния секретар на ГЕРБ и областен координатор за София Цветомир Паунов, научи „За истината“.

За тази схема областните координатори на ГЕРБ са инструктирани с мейл на 3 юни. С него Цветомир Паунов нарежда до 15 юни да бъдат събрани подписи за подкрепа „съгласно приложена таблица на квотите“.  Целта е да се съберат 50 хил. подписа в подкрепа на идеята за връщането на хартиените бюлетини. „Колеги, моля да подпомогнем настоящата инициатива, като до 15 юни съберем подписи в подкрепа, съгласно приложената таблица.

Моля за организираност и дискретност“,

пише в мейла. Засега не е ясно как подписите ще бъдат предадени обратно по веригата, тъй като това очевидно също трябва да стане тайно. „Допълнително ще се уточним как да получим събраните подписи“, завършва имейла на Паунов.

Най-много подписи трябва да събере организацията в София град – 5 500, следва Бургас с 4 хил. подписа. На Варна и Пловдив е поставена задача да съберат по 3 хил. подписа. Организациите в Шумен и Търговище имат квота съответно от 1000 и от 900, макар че и двата областни центъра се управляват от кметове на ГЕРБ.

Изпитаната партийна практика

„Когато държиш в ръцете си общинската администрация, подписките са много лесни за събиране“, коментира по този повод активист на ГЕРБ в Шумен, който е сред учредителите на местната партийна структура още през 2009 г. Той обясни, че организираното събиране на подписи е изпитана практика на ГЕРБ още от създаването на партията.

Механизмът е отработен – централата спуска задачата на областните координатори, те привикват общинските председатели на ГЕРБ и клубните отговорници, връчват им листите с подписката и им дават срок за връщане на събраните подписи.

„Такъв е бил винаги принципът при събиране на подписки, независимо дали става дума за президентски кандидатури, подкрепа за Борисов или „позиция“ по някоя гореща тема“, обясни гербопитекът, пожелал анонимност.

Планът обяснява солидната подкрепа, която подписката срещу задължителното машинно гласуване има до момента. От Инициативния комитет за нейното организиране се похвалиха, че вече има събрани над 60 хил. гласа.  

В него влизат спорни имена като издателите на „Труд“ и „ПИК“ Петьо Блъсков и Недялко Недялков, разкритите като агенти на комунистическата Държавна сигурност до 1989 г. Георги Марков (бивш конституционен съдия) и бившия главен редактор на в. „Стандарт“ Юлий Москов, бившият журналист Николай Бареков, ММА боецът и председател на федерацията по този спорт Станислав Недков – Стъки и др.

Дали всички подписи, събрани до момента, са от реални противници на машинното гласуване или са събрани под натиск, е въпрос с лесен отговор. Ето как, например, става събирането на подписи в Габрово. За града, според списъка с квоти, изпратен от Цветомир Паунов, квотата е „най-малко 1000 подписа“.

Реклама

Там служители на различни ведомства, контролирани от ГЕРБ, са привиквани в партийния офис и на място им се обяснява какво трябва да направят. „Не може да откажеш да се подпишеш“, каза един от привиканите.  

Най-вероятно схемата на принуда се прилага и в останалите градове, където ГЕРБ контролира общинските администрации и по-ниските нива на териториалните структури на изпълнителната власт.

В друга местна структура на ГЕРБ – Шуменската, също няма никакви проблеми да бъдат събрани 1 000 подписа, потвърди пред „За истината“ член на местния актив на партията. „Важно е да се има предвид „националните рекорди“ по лични преференции на единствения шуменски депутат от ГЕРБ Илтер Бейзатов, каза той. Миналата година и на трите парламентарни избора Бейзатов беше рекордьор в региона, организирайки цели секции в Делиормана да гласуват за него.

На изборите през април той влезе дори в ТОП 5 за страната, събирайки близо 7 хил. гласа за себе си в делиорманските общини, където баща му Бейзат Яхя от години е концентрирал голяма политическа и икономическа власт“.

Хартиените бюлетини ще обединят БСП с ГЕРБ и ДПС

Предложението за връщането на хартиените бюлетини дойде от БСП и е на път да обедини социалистите, които са част от управляващата коалиция, с опозиционните ГЕРБ и ДПС. През април трима депутати от БСП внесоха поправки в Изборния закон, с които се цели връщане на гласуването с хартиена бюлетина, така че всеки избирател сам да решава дали да гласува машинно или с хартия.

Сега хартиени бюлетини се използват само в малките секции с под 300 избиратели, а в големите се гласува само с машини. Машинното гласуване беше практикувано на последните два парламентарни избора през юли и през ноември 2021 г. и значително намали броя на недействителните бюлетини.

Самата БСП подкрепи машинното гласуване при промените в Изборния кодекс миналата година,

но сега иска връщане на хартиените бюлетини с мотива, че изцяло машинното гласуване намалява избирателната активност.

И трите останали партии от управляващата коалиция – „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“ и „Демократична България“, са категорично против връщането на хартиените бюлетини. Те подчертават, че машинното гласуване дава добри резултати, като ограничава контролирания и купен вот.

Управляващите дори се надяват при следващи избори да въведат електронно гласуване.

ГЕРБ обаче се обявиха категорично за връщане на хартиения вот и изразиха готовност да подкрепят предложението на левицата, макар че миналата година бяха на коренно противоположни позиции. Бойко Борисов дори се подписа в събота в подписката на „Инициативния комитет“ за връщането на хартиените бюлетини. Според ГЕРБ, до този момент са събрани 10 хил. подписа, но целта е те да станат 50 хил. до 15 юни.

Освен на ГЕРБ, социалистите могат да разчитат и на подкрепата на ДПС за връщането на хартиените бюлетини.

С обединените усилия на ГЕРБ, БСП, ДПС и вероятно на „Възраждане“ събирането на подписи за отмяна на машинното гласуване изглежда очевидно постижимо.

Законовата процедура след това предвижда подписите да бъдат внесени в Народното събрание, а ако депутатите от управляващото мнозинство не се съобразят с тях, да бъде иницииран национален референдум за начина на гласуване.

18 Коментара
 1. Добри Джуров С Танковете казва

  ПОЖИВЕМ – УВИДИМ

 2. Добри Джуров С Танковете казва

  ГОСПОЖАТА Е ИКОНОМИСТ И РАЗБИРА ОТ НЕОБЕЗПЕЧЕНИ КРЕДИТИ.

 3. Добри Джуров С Танковете казва
 4. Добри Джуров С Танковете казва

  КРАЙ НА АВАТАРИТЕ„ МЪРШИ.

 5. Рецидив казва

  НАЙ– СИ ПАСВАТЕ С ДОЙЧОВЦИТЕ„ ДА ВИ КАЖА…… ПО ПРОСТОТИЯТА.

 6. Мариана Сумистката казва

  МЕЖДУ Б.Б. И “ ГЕРБ ИМА ТАКАВА ОГРОМНА ПРОПАСТ„ КАТО КАНьОНА В КОЛОРАДО.

 7. Добри Джуров С Танковете казва

  ОБИКНОВЕНО АРОГАНТНОСТТА НЕ ТРАЕ ДЪЛГО „ БОКЛУЦИ !!!

 8. Добри Джуров С Танковете казва

  СКОРО ЩЕ ГОТВИМ СВИНСКО СЪС ЗЕЛЕ В СТРАСБУРГ „ ГЕРБАДЖИЙСКИ БОКЛУЦИ„ И ЗАПОЧВАМ ОТ ВАС.

 9. Добри Джуров С Танковете казва

  ВЗИМАЙТЕ СИ ОРКЕСТЪРА И АЙДЕ – ЧИБА !!!

 10. Добри Джуров С Танковете казва

  НАПРАВО СТЕ УНИКАЛЕН БЪЛВОЧ. КАК Е ПРО– И АНТИ – ПУТИНИЗМА ?

 11. Добри Джуров С Танковете казва

  НАСИРАТЕ СЕ„ ДЕ – ОТ ЗАВИСТ. СЪЩО КАТО ГЪБАВИТЕ. ИМА ЕДИН ОСТРОВ ЗА ТЯХ„ КОЙТО СЕ НАРИЧА БЕЛЕНЕ И ЩЕ ГИ ПРИЮТИ В СКОРО ВРЕМЕ……..

 12. ѝѝѝ казва

  ГНУСЕН УРОД

 13. Со керез казва

  Ами, логично. Някои от избирателите им са полу- или напълно неграмотни.

 14. External казва

  UMSTÜRZ ЗВУЧИ ГРОЗНО.

 15. Мариана Сумистката казва

  МНОГО ИЗВРАТЕНА ФОРМА НА УПРАВЛЕНИЕ Е МАНАФСКО– ФАШИСТКАТА ФОРМА НА УПРАВЛЕНИЕ.

 16. Мариана Сумистката казва

  ZU VIEL GEWALT IST NICHT GESUND:

 17. ИСТИНАТА казва

  А,“бсп“ и „дпс“,ТАЙНО ПОМАГАТ на ОПГ „герб“,да НЕ бъде РАЗКРИТА ИСТИНАТА за : КТБ,ПЪТНАТА КАРТА,НОЩНОТО ШКАФЧЕ,Мата Хари,гласът от ЗАПИСИТЕ,Барселона,…………………………………………..,за МИЛИОНИТЕ,МИЛИАРДИТЕ ОТКРАДНАТИ от ОПГ „герб“,ТАКА ли????????????????????????????????????

 18. Д-р Менгеле казва

  Ако ви е интересно как изглежда полу-маймуна- полу-човек, вижте горните индивиди, по тироида се разбира. Тези са за зоологическа градина. Альо, зоолозите, приберете си ги!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.