АКЦИЯ: Гешев подпука Лена Бориславова за договор с ББР, Румен Вълка „виси“ на банката със 160 млн.

0 1 988

Прокуратурата на Иван Гешев проверява договор на Българската банка за развитие (ББР), свързан с началничката на кабинета на премиера в оставка Кирил Петков Лена Бориславова. Това се разбра от пост на самата Бориславова във фейсбук отпреди няколко дни.

Същевременно олигархът на шайката ГЕРБ-ДПС Румен Гайтански – Вълка „виси“ със 150 млн. заем плюс близо 10 милиона просрочия по кредита, но проблем очевидно няма…

„Прокуратурата се е „самосезирала“, само че не за просрочените кредити или увреждането на държавния ресурс, а заради договор, сключен с кантората, подпомогнала новото ръководство (на банката, б. а.) в първите дни на битката. Жълтите медии на ГЕРБ и ДПС и те ревностно участват в битката от ден едно. През май 2021 си мислех, че най-голямата лъжа за мен може да бъде, че лично получавам заплата от ББР в размер на 14 000 лв. на месец. 12 месеца по-късно осъзнавам, че просто ми е липсвало въображение“, пише Бориславова.

Пред „Сега“ тя уточни, че не е разпитвана по проверка или досъдебно производство по казуса и отказа друг коментар. „Сега“ научи, че от ръководството на ББР е търсена информация за договора му с адвокатското дружество „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“ (ДГКВ) – кой, защо и при какви условия го е сключил. Лена Бориславова беше част от това адвокатско дружество.

Реклама

Според източниците договорът е бил за няколко месеца, докато бъде окомплектован юридическият отдел на ББР, тъй като много от хората напуснали заедно със старото ръководство на банката, а новото било притеснено да не са му оставени заложени капани. Дружеството ДГКВ било избрано, след като били пратени покани на няколко фирми.

ББР стана обект на много проверки и разкрития, докато Кирил Петков беше служебен министър на икономиката миналото лято. Стана ясно, че на определени фирми са отпускани необезпечени „балонни кредити“. Бориславова пише, че „старите големи кредити на въпросните 8 компании … е, без изненада – изпадат в неизпълнение, т.е. няма #КОЙ да върне онези 2 млрд. лв. Наказани няма…“

Шефката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова през февруари публикува договора на външната кантора, наета от ББР.  В него Бориславова е посочена като предоставящ услугите от името на кантората. Атанасова настоява, че договорът е сключен, преди новото ръководство на банката да бъде вписано в Търговския регистър.

„Сега“ опита да разбера от прокуратурата какво проверява около договора на ББР с кантората, както и дали има някакви разследвания за лошите кредите от държавната банка.

В сряда на държавното обвинение бяха изпратени писмени въпроси по темата, но и до днес отговори няма.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.