Край с далаверите на Красимир Дачев! Закон осветлява ДС „бизнесмените”, които лапат обществени поръчки

5 2 157

Безчинствата на сенчестия приватизатор Красимир Дачев и подобните му са към финала! Новината от деня е, че далаверите с обществени поръчки на назначени от подземния свят милионери вече ще стават публично достояние.

Чудото става възможно със законопроект, който да осветлява „икономическите кръгове около ДС, които се захранват с обществени поръчки“, с автор министърът на електронното управление Божидар Божанов.

Текстът изрично предвижда всяка година да се предоставя информация на обществото дали големи обществени поръчки са взети от фирми, собственост на лица, свързани с бившата Държавна сигурност.

Промените са част от прокета за изменение на Закон за обществените поръчки(ЗОП), публикуван в правителствения портал strategy.bg. 

Те предвиждат също така публикуване на информация за всички договори, които попадат в изключенията на ЗОП като инхаус възлагането, договорите за медийни услуги, сделките с имоти, арбитражните услуги и др.

Търговете за над 500 000 лв. с проверка за ДС

Готвеният проект предлага да се разкрива принадлежност към Държавна сигурност за лица, които са в органите на управление или имат значителна собственост във фирми, които са спечелили обществени поръчки за над половин милион лв. всяка година, посочи във фейсбук министър Божанов.

Това ще обхваща и фирмите, участващи в търговете като консорциуми или подизпълнители.

Министърът прави уточнението, че досега комисията по досиетата разкриваше принадлежност само на лицата, които заемат публични длъжности.

„Сега осветяваме и икономическите кръгове около ДС, които се захранват с обществени поръчки“, каза Божанов.

Реклама

Най-вероятно това предложение ще се натъкне на остра съпротива от страна на БСП, която е коалиционен партньор в управлението.

Наред с това проектът изисква публикуване на информация за всички договори, които попадат в изключенията на ЗОП, вкл. инхаус възлагането, чрез което, например се случи строителството на пътища и магистрали при управлението на Бойко Борисов. И реално държавната компания „Автомагистрали“ преотдаде на частни фирми да строят пътища без търг и конкурс.

Проектът се стреми да въведе ред при публикуване на информацията за поръчките, която да позволява независим анализ на обществените поръчки. Причината – от 2019 г. при възлагането на обществени поръчки се използва централизирана е- платформа – Централизирана автоматизирана информационна система „Електронни обществени поръчки“ (ЦАИС ЕОП).

Оказва се обаче, че при нея липсва задължение за съхраняване и публикуване на данни в структуриран вид, което да позволи тяхната повторна обработка и използване на множество заинтересовани страни.

„Този пропуск силно ограничава положителните ефекти от публикуваната информация и стеснява нейната приложимост“, пише още в мотивите на законопроекта.

Именно затова с промените се залага „съхранение и публикуване в структуриран, отворен и стандартен формат на данните за поръчките – ценови предложения, броя на допуснатите оферти, стойност при сключване, стойност при измемение, прогнозна стойност и други данни, които да позволят независими анализи на обществените поръчки“.

От самия проект се разбира, че става въпрос за стандарта Open Contracting Data Standard, който се използва в Канада, Великобритания, Румъния, Украйна и др.

Създава се и задължение при обществените поръчки да се прилагат шаблони за техническо и ценово предложение с оглед максимално детайлно описание на предложенията.

Специално за поръчки за електронно управление и информационни и комуникационни технологии се предвижда задължително обществено обсъждане на техническите спецификации, за да може всички съмнение за „заключени“ процедури да се изчистват преди обявяване.

Наред с това възложителите трябва да приложат и направените пазарни проучвания и доклад, на база на който са достигнали до необходимостта от възлагане с цел максимална прозрачност.

5 Коментара
 1. External казва

  “ Every cell in your prefrontal cortex carries the signature of the presence or absence of your mother ”

  Moshe Szyf

 2. Мариана Сумистката казва

  ГЕРБАДЖИЙСКИТЕ СВИНЕ ОПОЖАРИХА И РАЗВРАТИХА ВСИЧКИ СОЦИАЛНИ МРЕЖИ И ЗАГРАБИХА ЕВТИНИ САЙТОВЕ КАТО ТОЗИ.

 3. Мариана Сумистката казва

  ПОДСЪДИМИ СТЕ„ ОТКАЧЕНИ ФАШИЗИРАНИ ДОЛНОПРОБНИ ГЕРБАДЖИЙСКИ ИЗРОДИ !!!

 4. Мариана Сумистката казва

  ДА МЕ Е СТРАХ ОТ ВАС – НЕ !!! КАКТО ПРОФЕСОР ПАНТЕВ КАЗВА„ НЕ СТЕ НАУЧИЛИ НИТО ЕДИН ИСТОРИЧЕСКИ УРОК.

 5. Мариана Сумистката казва

  МИСЛЯ„ ЧЕ СТЕ ДАЛИ КАРТБЛАНШ НА ДОСТА УРОДЛИВ ЕКСТРЕМИЗЪМ И МИСЛЯ„ ЧЕ ЩЕ СВЪРШИТЕ ЗЛЕ…..

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.