Пада ли Кирил Петков? 11 протеста блокират София

6 1 817

11 протеста се очаква да се проведат днес само в София покрай дебатите и гласуването на вота на недоверие към правителството на Кирил Петков. От едната страна на парламента ще протестират в подкрепа на кабинета, а от другата страна – срещу него. Уведомленията за провеждане на демонстрациите са 3-дневни – от днес до четвъртък.

От Столична община, където съгласно изискванията на Закона за събранията, митингите и манифестациите, протестиращите трябва да заявят намеренията си за протести, казват, че 5 от уведомленията са подадени от сдружения и политически партии.

Това са политическа партия движение „Да, България“, партия „Възраждане“, ВМРО, сдружение „Толерантност“ и национално движение „Хан Кубрат“, а останалите 6 са подадени от различни физически лица.

Заявените цели на протестните мероприятия са: срещу смяната на председателя на НС Никола Минчев; в подкрепа на правителството на Кирил Петков; против кабинета на Кирил Петков и искане на оставката на правителството; за европейска България без мафия; срещу високите цени на горивата; за компенсации за високите цени на енергоносителите; защита на българския национален интерес в Македония.

За 11:00 ч. днес в Народното събрание е насрочено началото на самото обсъждане по вота на недоверие, който опозицията внесе срещу правителството на Кирил Петков. Мотивът е провал във финансовата и икономическата политика.

Реклама

Предизвикателството пред управляващата коалиция е изключително сериозно. Трите формации в нейния състав – ПП, БСП и ДБ, разполагат с едва 109 депутати. Заедно с шестимата отцепници от ИТН, които ѝ обещаха подкрепата си, стават общо 115 души.

За да успее вотът на недоверие, срещу кабинета трябва да гласуват минимум 50% + 1 от народните представители, т. е. 121 парламентаристи. Опозицията, в лицето на ГЕРБ-СДС, ДПС, ИТН и „Възраждане“, разполага със 125 гласа. Очевидно е, че числеността им е достатъчна, за да свалят властта.

Единственият шанс на управляващите е, ако се намерят и други отцепници от парламентарната група на ИТН. Към момента няма заявки, че още депутати на Трифонов ще го изоставят. Последният, който го направи – Кирил Симеонов, обаче обяви съвсем ненадейно оттеглянето си, така че са възможни всякакви изненади.

Чуха се гласове, че е възможно и отделни депутати от „Възраждане“ да подкрепят кабинета, но засега нищо не потвърждава подобен сценарий.

Кирил Петков допусна, че ако кабинетът му падне, ПП може да предложи друг, с различен премиер. Стигне ли се до този вариант, най-логичният му наследник е политическият му партньор Асен Василев. Освен вицепремиер в настоящото правителство, той е и съпредседател на ПП, заедно с Петков.

Очаква се дебатите да продължат дълго. Самото гласуване на вота ще се проведе 24 часа след приключването им. Това означава, че съдбата на кабинета ще бъде решена в сряда.

6 Коментара
 1. ИСТИНАТА казва

  ПРОБЛЕМА на България НЕ е Кирил Петков!!! България се НУЖДАЕ СПЕШНО,НЕЗАБАВНО: 1. СМЯНА на „другарят“ Гешев! 2. РАЗКРИВАНЕ ИСТИНАТА за: КТБ,ПЪТНАТА КАРТА,НОЩНОТО ШКАФЧЕ,Мата Хари,гласът от ЗАПИСИТЕ,Барселона,……………………………………,за МИЛИОНИТЕ,МИЛИАРДИТЕ ПРИСВОЕНИ от ОПГ „герб“!! 3. НОВИ ИЗБОРИ ,след ИЗПЪЛНЕНИЕ на 1. и 2.!!!

 2. Мариана Сумистката казва

  КАТО ГЛЕДАМ – ПАК СТЕ В КРИЗА.

 3. АСОЦИАЦИЯТА НА УРОДЛИВИТЕ казва

  ЧУВАМ КОНСКИ ТРОПОТ…… ДА НЕ СЕ СТРОПОЛИТЕ В КАЛТА ……

 4. МНЕНИЕ казва

  МИ ЗАЩОТО “ ГЕРБ “ СА НЕУВЕРЕНА„ БИПОЛЯРНА„ ИЗВРАТЕНА ГРУПИРОВКА.

 5. МНЕНИЕ казва

  ПИХТИЕСТА МАСА ОТ ОЛИГОФРЕНИ„ КОИТО ЯДАТ ПОВРЪЩАНО….

 6. SEX APPEAL казва

  “The mother of a trophy wife is not automatically a trophy mother-in-law.”

  John Grisham, “ The Appeal „

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.