ОСТАВАМЕ БЕДНИ: Три сценария за „увеличение“ на пенсиите

0 1 506

Довчера пред управляващите стоеше парадоксалната задача да увеличат пенсиите така, че да не ги намалят. Разразилата се политическа буря обаче изведнъж улесни нещата и ги сведе до едно съвсем просто уравнение – как да се извлекат максимум политически дивиденти от пенсионерите на прага на поредната нестабилна ситуация.

В следващите дни вероятно ще станем свидетели на ново наддаване. Какво точно ще се случи, зависи от множество фактори, но заявките са предложенията на правителството да претърпят корекции. И при определени обстоятелства това може да се окаже добра новина.

Юлският проблем пред пенсиите е добре известен – необходимо е такова увеличение, че хем да не се усети спирането на ковид добавките, хем да се компенсира инфлацията, хем пенсиите да се върнат в нормални рамки, без добавки и компенсации. Известно е и защо стигнахме дотук – след популистките изстъпления м.г. всяка стъпка за осъвременяване/преизчисление се мъчи да вкара в ясни пенсионни формули раздаването на пари на калпак.

Сред много варианти правителството се спря на неприлагана досега схема – по-малко процентно увеличение, за да не се раздалечават още повече ниските и високите пенсии (10% вместо лансираните по едно време 21%), но вкарване на твърда сума от 60 лв. в размера на пенсията, включително и за бъдещите пенсионери. Това би означавало изкривяванията завинаги да влязат в пенсиите.

На фона на политическата криза, увеличението на пенсиите е едно от малкото сигурни неща в предстоящите дни. Големият въпрос е какво точно ще бъде то. Проектът на правителството мина без проблеми през първото четене, но три ключови партии обявиха, че ще внесат сериозни промени между първо и второ четене. Тези промени, разбира се, ще трябва да се вместят в ограниченията на времето, бюджета и пр. Кои са възможните сценарии оттук нататък?

1. Старата четворна коалиция се обединява около общ проект

„Продължаваме промяната“, „Демократична България“, БСП и ИТН гласуваха дисциплинирано на първо четене за проекта на правителството, но всъщност само БСП няма никакви забележки към него. ИТН подкрепя социалните мерки в актуализацията, но обяви, че ще внесе модел, по който смята, че трябва да се осъществи тя. Критиките на партията бяха много и остри, но не стана ясно как биха се отразили в пенсиите.

ДБ и ПП бяха единни в пленарната зала, но в социалната комисия техни депутати критикуваха увековечаването на добавките за бъдещите пенсионери и изразиха готовност да го отменят.

Сега БСП и ПП могат да спасят своя проект с компромис към ИТН. Дали той е възможен, ще се види, когато ИТН обявят какво искат. Една вероятна посока на развитие е отказ от 60-те лв. за бъдещите пенсии, но запазване на варианта с процент на увеличение и включване на 60-те лв. в съществуващите пенсии като последен компромис.

Възможно е и връщане към един от по-старите варианти – увеличение само с процент, но по-висок от 10%, така че да се покрие натрупаната инфлация и да се компенсира спирането на добавката. Не е чак толкова труден и трети вариант – процент на увеличение и запазване на отделна добавка, но вече за хора до определена доходна линия.

2. Нова коалиция се обединява около проект на ДПС

И ДПС, и ГЕРБ направиха силни заявки за предложения преди второ четене. „Нашите предложения ще са сериозни, значими, да могат българските пенсионери да почувстват реално увеличение на доходите“, заяви Хасан Адемов. „Ще предложим между първо и второ четене увеличение на пенсиите, включително и с добавката от 60 лв., така че да постигнем по-добра справедливост“, обяви и Деница Сачева. Тук въпросът е дали двете партии ще намерят обща цел с ИТН и „Възраждане“, както стана с исканата оставка на председателя на НС.

„Възраждане“ е неизвестна величина, но смята, че 10-те процента не са нито справедливи, нито социални, т.е. може да се очаква подкрепа от тях за всяко по-сериозно увеличение. Гласуването им с ДПС няма да е прецедент.

В тази група най-ясни са идеите на ГЕРБ – увеличение на пенсиите, но изваждане на добавката от основния им размер и слагането на доходен праг за получаването й. Възможно е ДПС да предложи по-висок процент на осъвременяване и отделно по-висока добавка, което ще направи октомврийското преизчисление излишно. Към него и без това има доста съмнения – има ли смисъл от него, ще има ли съществен ефект и пр.

Реклама

ГЕРБ-СДС, ДПС, ИТН и „Възраждане“ събраха 120 депутати за оставката на председателя на парламента. Събирането на мнозинство за увеличение на пенсиите ще бъде по-лесно. Не е изключено даже да се стигне до повторение на феноменалното изпълнение на БСП от миналата есен, когато левицата даде гласовете си за всички варианти на увеличение, включително финтирайки собствения си отбор.

3. Разнобой по всички линии

Този сценарий е най-малко вероятен, защото няма депутат, който да се обяви срещу увеличението на пенсиите. Освен това критиките в голяма степен бяха еднопосочни – финансови рискове, включване в пенсионната формула на елементи, които нямат нищо общо с осигурителния принос, липса на реформи.

ПП, БСП и ДБ имат 109 депутати (114 с петимата отцепници от ИТН), ГЕРБ-СДС и ДПС – 93. И двата кръга не могат да надделеят без ИТН, освен ако „Възраждане“ не подкрепи управляващите.

Въпросът е кое ще надделее – здравият разум или безразсъдният популизъм

В изказванията си при първото четене на пенсионния бюджет тази седмица партиите бяха неузнаваеми – сякаш някой друг само преди няколко месеца гласува взаимно изключващи се варианти, така че по едно време минималната пенсия надхвърляше средната.

ПП обяви, че за последно смесва социална с осигурителна система и обеща да се заеме с тежки въпроси като категорийния труд, инвалидните пенсии и изваждането от НОИ на плащанията, несвързани с трудова дейност.

ГЕРБ вече са прозрели, че изкривяването на пенсионната система с пари, срещу които няма принос, е политическо безумие и тежък популизъм. ДПС говори за безпринципна смесица на осигуряване и подпомагане чрез включване на добавката в пенсията.

Проблемът с тези изявления е, че партиите много категорично ги защитават на теория, но когато се стигне до гласуване, залитат към безразсъдния популизъм. Случи се миналата година, и за съжаление може да се случи и сега.

Показва го отношението към големия бюджет, чиято актуализация подкрепят само ПП, ДБ и БСП. ДПС например откровено защитава тезата, че бюджетът ще може да покрие увеличението на пенсиите и без актуализация, само че с цената на „огромно напрежение“ и дефицит.

Този вариант, според МФ, не е възможен, а и в много отношения би бил най-лош, защото означава парите за пенсии да потънат в несигурност и да се решават почти месец за месец.

В най-оптимистичния вариант убеждението на политиците кое е правилно за пенсиите ще намери приложение и в самата актуализация – чрез ясен и обективно изчислен процент на осъвременяване, който да покрие инфлацията и да сложи край на недоразуменията.

Ситуацията е такава, че добавките най-вероятно ще останат под някаква форма за ниските пенсии, но това трябва да бъде последвано от бърза реформа на социалното подпомагане, за да поеме то подкрепата за нуждаещите се и тя най-сетне да придобие адекватни измерения.

В известен смисъл ситуацията с пенсиите прилича на онези филми, в които героят преживява отново и отново един и същ ден, докато не поумнее. На прага на поредния четвъртък главните герои определено изглеждат поумнели. Сега остава само да не пропилеят този шанс.

Публикация на „Сега”, заглавието е на Narod.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.