Кой е Александър Сталийски – VIP партньорът за карти на Бойко („шеф” на ВСС, бизнеси и една Мата Хари)

9 56 608

Александър Сталийски – син е един от най-близките до Бойко Борисов „партньори за карти” с бизнес интереси, презадоволени по времето на глутницата ГЕРБ.

Президентът на Българската федерация по културизъм и фитнес е син на министъра на отбраната в правителството на Филип Димитров Александър Сталийски (1925 – 2004), осветен като нещатен сътрудник на Държавна сигурност.

Дядо му, също Александър Сталийски (1893 – 1945), е министър на правосъдието, членувал в крайнодесни организации през 30-те години на ХХ век, осъден на смърт от Народния съд и екзекутиран на 1 февруари 1945 г., реабилитиран през 1996 г., припомня „Дневник”

Бизнес кариерата на младия Сталийски (според медийни публикации завършил техникум по индустриална химия, а след това публична администрация в УНСС) започва през 90-те – в началото на 2002 г. става ясно, че от 1995 г. негово дружество е стопанисвало паркинга на летището, като е събирало по два лева на час – една от най-високите тарифи в столицата.

Летището си връща паркинга след съдебно дело. Прокуратурата започва проверка на договора за паркинга. Не е известно да е открила нещо.

Покрай него се разбира, че фирма на „картоиграча” е поставяла и скобите за неправилно паркиране. През 1995 г. за кмет на София е избран Стефан Софиянски, а председател на общинския съвет е Антоан Николов – и двамата от СДС.

Управлението им ще се запомни с ироничния слоган „Няма сини и червени, има бизнесмени“.

За влияние на Сталийски в управлението първа говори Татяна Дончева. През пролетта на 2010 г. тя заявява:

„Ако искате някой да ви върне ДДС-то, трябва да се обърнете към проф. Иван Саздов, към Сашо Сталийски или към един близък приятел на Румен Пашата, който се наричал Митко.“

Дотогава бизнесменът е известен като партньор на карти на столичния кмет Борисов, след това спечелил парламентарните избори и оглавил правителството.

Двамата имат различни версии за запознанството си: През 2009 г. Борисов разказва, че като бил главен секретар на МВР, Сталийски щял да го сгази на пешеходна пътека. Премиерът тъкмо си бил купил варена царевица и я хвърлил по колата.

После наредил да му приберат возилото. „После ген. Василев (бившият шеф на полицията – бел. ред.) му ходатайства за колата.“

Сталийски е цитиран в медиите, че запознанството станало на „Герена“, където двамата като левскари имали съседни места във ВИП ложата на стадиона. В търсачките може да се намери и снимка как двамата са заедно на мач в ложата.

По същото време Борисов обтяга силно отношенията си с друг свой приятел – Слави Трифонов, като заявява в медии, че шоуменът му искал 50% влияние в ГЕРБ: „В смисъл, че ако трябва да определиме двама министри, за единия да каже той кой да е, а за другия да кажа аз“, както и че не му разрешил да строи в градинка при Японския хотел.

Журналистът Георги Милков припомня преди няколко години (а тези дни снимката отново се споделя в социалните мрежи): „Гледах интервюто на Сашо Диков с банкера Цветан Василев, в което той казва, че Александър Сталийски е човекът на Бойко Борисов, чрез когото били придобивани активи и собственост на разни фирми.

И се сетих за едно тегаво дежурство, което имах пред къщата на Борисов на 6 юни 2009 г. Трябваше да снимаме всички, които влизат и излизат от дома му в Банкя. На този кадър човекът с розовите гащи и бялата тениска, който внася кашпа с тисово дърво у Борисови, е всъщност Александър Сталийски.“

Спортният министър на Борисов през 2011 г. Свилен Нейков връчва на Сталийски – по това време председател на федерацията по културизъм и фитнес – специален плакет за заслуги, защото бил издигнал престижа на страната, понеже организирал европейско първенство.

Година по-рано министерството му оборудва за 300 хиляди лева център за фитнес в „Дианабад“, премиерът Борисов често е засичан през работно време да излиза от комплекса. Дори и след като твърди, че със Сталийски са скарани.

През есента на 2011 г. става известно, че собственикът на „Левски“ Тодор Батков води преговори за продажбата на отбора. „Тема спорт“ съобщава, че евентуалният купувач е млад български бизнесмен, близък до правителството, и оглавява силова спортна федерация. На това описание отговаря Сталийски. Батков отрича да продава на премиерския приятел, но обещава да му даде една акция, за да бъдел спокоен.

Борисов се включва по темата и потвърждава слуховете: щял да забрани на своя приятел Александър Сталийски да влиза в ръководството на „Левски“. „Щом ми е приятел – няма да ходи. И той като другите мои приятели трябва да се откаже едва ли не от всичко, за да са спокойни недоброжелателите. И на мачове ще му забраня да ходи.

Само че не знам как може да стане. Като загуби „Левски“, той два дни ходи като болен, изключва си телефона. А по принцип е подходящ за „Левски“. Вижда се как се справя като президент на федерацията по културизъм. Направиха страхотен център, имат вече световен шампион, запалиха децата за спорта.“

По това време снимка на голия до кръста Борисов как прави силови упражнения обикаля медиите и ходенето на фитнес става много модерно. Процъфтява и търговията с анаболи.

Реклама

През февруари 2013 г. общинска проверка установява, че Сталийски строи незаконно в Морската градина във Варна – вместо да ремонтира наследствена къща, я надстроява. Същата година името му изплува от подслушаните разговори в Банкя на Борисов, земеделския му министър Мирослав Найденов и прокурора Николай Кокинов.

Посочен е и като „голям шеф на Висшия съдебен съвет“ от протестиращи, свикани срещу заплащане пред институцията, без и те да знаят защо.

Според Търговския регистър Сталийски има участие като собственик и в управителните органи само на няколко дружества. В две от тях е и Виолета Сечкова. Самата тя има участие в няколко фирми повече.

Партията на Бареков и милионите от КТБ

След събарянето на Корпоративната търговска банка и кражбата на активите й от кредитополучатели, които прокуратурата никога не разследва, започват да излизат различни факти.

Важен детайл е, че година по-рано бившият тв водещ Николай Бареков се впуска в политиката с партията „България без цензура“, кръстена на едноименното му предаване във финансираната от КТБ TV7 и продуциран от продуциращата външни продукции „Ноу фрейм медия“ на жената до Сталийски – Виолета Сечкова, в която управляващ е Емил Кошлуков – бивш кадър на предаването „Ку-ку“.

В студентското шоу той е колега със Слави Трифонов, Радомир Чолаков, Любен Дилов-син, Петър Курумбашев, Росен Петров, Тошко Йорданов, Ивайло Вълчев. Отношенията на бившите „кукувци“ през годините се развалят и стигат дотам, че групата на Трифонов в парламента иска Кошлуков да бъде махнат от директорския си пост в БНТ.

Банкерът, останал без банка – Цветан Василев, започва да разказва какво се е случвало в КТБ, след като тя му е отнета и започва да губи активите си.

Едно от твърденията му е за схема с участието на културиста и приятел на премиера, който бил получил евросредства за телевизионните си студиа с подкрепата на Пеевски и Бареков, заложил ги пред КТБ, а след като банката била затворена, ги ползвал безвъзмездно с позволението на квесторите.

Същият човек по думите на Василев овладял и стъкларския завод „Рубин“, чиито активи източил. Цветан Василев алармира и за натиск при спонсорирането на „Левски“, контрол върху министри на Борисов, незаконно превземане на мобилен оператор от „българо-руска група по интереси“, рекет да подарява активи на посочени фирми.

За посредничество на културиста в отношенията й с Борисов говори и бившият председател на Софийския градски съд Владимира Янева в подслушаните си разговори със съдия Ченалова.

Няма никаква информация тези сюжети някога да са разследвани нито от полицията, нито от прокуратурата. През годините прокурорът по делото КТБ, който сега е главен прокурор – Иван Гешев, неведнъж е отбивал въпросите защо не се разследва тази връзка с думите „По делото ги няма и Путин и Обама“.

От публикувани от квесторите списъци се разбира, че Сталийски и неговата партньорка Виолета Сечкова са сред най-големите депозанти, цедирали своите влогове в КТБ – те общо са държали на преференциални лихви в банката около 46 млн. лева.

Предизвикан от тежките обвинения на Цветан Василев, Сталийски дава интервю, в което отрича всичко и заявява, че двамата били приятели и никога не го е рекетирал. Дори твърди, че банкерът го скарал с Бойко Борисов чрез аферата с бюлетините в Костинброд. Василев обаче продължава да твърди, че културистът е „ковчежникът“ на Борисов, докато КТБ още е съществувала.

По темата се включи и Гриша Ганчев, който си спомни за прелюбопитен разговор на Цветан Василев и Бойко Борисов, в който централна тема са Пеевски и Сталийски. „Борисов каза на Василев: Единият ме бутна от власт заедно с тебе, а другия не съм го виждал от 6 месеца“, разказа Ганчев.

Като косвено доказателство за неразбирателството на Борисов и Сталийски идва новината, че спор за апетитен терен в столицата до гара „Пионер“ е спечелен от компанията „Артекс“ (станала известна с продажбите на луксозни имоти на занижени цени на хора от управлението на ГЕРБ) за сметка на дружество, свързвано с бившия премиерски приятел.

Сечкова и сюжетът „Мата Хари“

Преди края на мандата на третото правителство на Борисов партньорката на Сталийски Сечкова е назначена от правителството за почетен консул на Южна Корея. Тя е мениджър на „Синопойнт“ ЕООД, които са официален ритейлър на корейската компания „Самсунг“, а почетното консулство й осигурява привилегии.

Покрай дипломатическата й кариера става известно, че е завършила Пернишкия университет, който беше открит при управлението на Борисов – обявен за първи доктор хонорис кауза, и закрит след кратко и странно съществуване.

Собственик на т.нар. Пернишка политехника (с още по-странната абревиатуа ПУТКА – Пернишки университет по телекомуникации, компютри и архитектура) беше офшорка от Вирджинските острови с таен собственик, на която българският парламент и първото правителство на Борисов с радост дадоха рамо, а самият премиер дори обеща метро дотам.

Буквално ден след като Сечкова става почетен консул, името й се завърта в друг сюжет – коя е мистериозната жена, наречена от Борисов „Мата Хари“, която го е снимала в спалнята му в едно от най-охраняваните места в държавата – резиденция „Бояна“.

Тогава Сечкова се разпозна във фейсбук пост на лидера на „Да! България“ Христо Иванов и написа възмутено отворено писмо до съпругата му, в което отрече да се е въргаляла в спалнята с Баце.

Прокуратурата не установи коя е мистериозната дама, снимаща пачки с евробанкноти за милиони и златни кюлчета в спалнята, както и дали тя е само една, и тези деяния останаха неразкрити.

9 Коментара
 1. Мариана Сумистката казва

  ВИДЯХМЕ КОЛКО СТЕ ДОЛНИ И КОЛКО СТЕ ЗЛЕ С ГЛАВИТЕ. ПЛЮС ТОВА „ ЧЕ НЕ МЕ ПЛАШИТЕ ……… ЩЕ ВИ СМАЧКАМ ФАСОНА.

 2. Мариана Сумистката казва

  ПАЧАВРИ

 3. Мариана Сумистката казва

  АКО СЕ ГОРДЕЕТЕ СЪС СУТЕНьОРСТВО И ПРОСТИТУЦИЯ„ ГЕРБ СЕ ГОРДЕЯТ СЪС СЪЩОТО.

  НА КРАЧКА СЪМ ДА ВИ СМАЧКАМ…. А СЪМ ТАНК.

 4. Мариана Сумистката казва

  АКО ИСКАТЕ ДА ИЗЛАГАТЕ ВСИЧКО НА ПОКАЗ– БУКВАЛНО Е ИГРАЛА РОЛЯТА НА НАДУВАЕМА КУКЛА ОТ СЕКС– ШОП.

 5. Мариана Сумистката казва

  ПРИБЕРЕТЕ СИ ЛЕСБИЙКИТЕ И ОТКАЧЕНИТЕ КОПЕЛЕТА !!!

 6. Мариана Сумистката казва

  СМЯТАЙ„ ЧЕ СИ МЕ ЗАПЛАШВАЛ„ БОКЛУК . ПРИБЕРЕТЕ СИ ГНУСНИТЕ САДИСТИЧНИ КОПЕЛЕТА

 7. Мариана Сумистката казва

  И КАТО ОТВОРИХМЕ ДУМА ЗА СГАЗВАНЕ…. ТИ ЛИ БЕШЕ??

 8. Мариана Сумистката казва

  ПОМНИШ ЛИ БОДЕНЗЕЕ??

 9. Мариана Сумистката казва

  ОТКАРАЙ ВРЕМЕ ИМАТЕ ЗАКОНОДАТЕЛНИ ПРОБЛЕМИ„ НО НА ТОЗИ ПРОКУРОР ПОНЕ НЕ СА ОЦАПАНИ РЪЦЕТЕ С КРЪВ. …..

  И ……… НЕ МЕ Е СТРАХ„ БОКЛУЦИ !!!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.