Роднински ДПС октопод точи милиони от Брюксел през арестант – бивш шеф на ДФ „Земеделие”

8 4 949

Бивш директор на Държавен фонд „Земеделие” от ДПС, арестуван с гръм и трясък от ДАНС, днес прилага из цяла България успешна схема за печелене на европроекти. Велин Велев, който навремето разпределя парите  от Брюксел за селските райони, а службите го сочат като „бяла якичка”, сега е пак в играта, но от другата страна – той е строител и изпълнител на обществени поръчки.

Братовчед му пък консултира общините и пише проектите им, които гарантирано печелят пари по различни европейски програми. Има само едно неписано условие –роднинската фирма да ги изпълни след това. Излишно е да уточняваме, че става въпрос за милиони левове, пише „Уикенд”.

Строителната компания „Вера строй” на бившия шеф в ДФЗ Велин Велев е абонирана, например, за обществените поръчки в Сатовча, казват източниците ни. Те обръщат внимание на факта, че там вече шести мандат управлява кметът от ДПС Арбен Мименов и явно той е доволен от работата на „Вера строй”. За разлика от местните, които показват като фрапиращ пример посочват ремонтът на пътят между селата Туховища и Годечево. За тази отсечка са отишли над 1,260 млн. лева.

А гледката е като след ураган – дупки и кръпки на асфалта, който е трябвало да бъде изцяло подменен, купчини инертни материали, които кой знае защо са изсипани до и върху шосето. Това е положението сега на общинския път, за когото е трудно да се повярва, че е бил ремонтиран, при това наскоро.

„Вера строй” обаче ударно печели поръчки за милиони левове не само в Родопите, но и из цялата страна от години. Както отбелязват запознати, зад това стоят дебелите връзки на собственника й Велин Велев, които ги е  изградил още по времето, когато е бил шеф в Държавен фонд „Земеделие”. Там той оглавява ключовата дирекция „Прилагане на мерките за развитие на селските райони”, която има решаваща дума при одобряването на проекти, финансирани с пари от Брюксел.

Велев обаче нашумява в медиите след сигнал от бившия депутат Яне Янев. Става дума за подозрения, че господинът и група негови подчинени експерти изнудват фермери, като ги „съветват” да възлагат подготовката на европроектите на определени консултантски фирми. Това щяло да гарантира спечелването им, което общо взето е факт.

От прокуратурата обаче започват проверка. През 2010 г. е обявена гръмката акция „Белите якички”, при която са арестувани Велев и негови подчинени. Твърденията в медиите тогава са, че ДАНС и прокуратурата, са активирани след сигнал от централата на ОЛАФ.

Разровени са и домовете на групата, откъдето са иззети документи. По-късно пък става ясно, че телефонният номер на Велин Велев е бил в указателя на прословутия Красимир Георгиев-Красьо Черния, известен като кадровика на съдебната власт по онова време.

Реклама

Накрая Велев и хората му са обвинени в злоупотреба със служебно положение и търговия с влияние. Според държавното обвинение те изнудвали кандидати, които представяли проекти по САПАРД и Програмата за развитие на селските райони да сключват консултантски договори с определени фирми. Точно, както по рано е обявил добре информираният Яне Янев.

И каква изненада – оказва се, че една от тези фирми е на братовчеда на Велин Велев. Да отбележим обаче, че въпросната консултантска фирма, чието име се пази в редакцията, и досега не е спряла да пише и да прокарва успешно проекти по европейските програми. Дори се твърди, че нейният истински собственик е Велев, но поне в Търговския регистър не може да се открие доказателство за това.

По-нататък развитието на тази история е банално. Само година след уволнението на Велев, съдът го възстановява на длъжност, но  той пък не пожелава да се върне във Фонд „Земеделие”.

А подчинените му дори тръгват да съдят прокуратурата. Вероятно са я и осъдили. Велев по-късно на няколко пъти е споменаван за разни високи постове в земеделието, но не е назначен, може би защото е открил по-спокоен и по-печеливш бизнес.

Според източниците ни, старата схема с братовчеда-консултант е поставена на по-високо ниво.

Той продължава да консултира и пише проекти, при това с големи гаранции, че ще бъдат спечелени, но при условие с изпълнението им да се заеме фирмата на роднината. Разбира се, за като се минава през съответните конкурси, обществени поръчки, въобще всичко е съвсем легално, особено когато кметове са феодали с по няколко мандата. 

Бившият шеф от ДФ „Земеделие” Велин Велев от години се е преквалифицирал в строителен предприемач и няма никакво съмнение, че от него са доволни не само в Сатовча, но и в общини из цялата страна, понеже е наясно как се печелят и усвояват пари по европроекти. Друг е въпросът какво е  качеството след това на изпълнените поръчки.

Тънък момент, който гарантира, че проектите по европейските програми ще бъдат спечелени, е членството в сдружението на общините „Толерантност”, отварят ни очите източниците ни.

Те обясняват, че във въпросното сдружение членуват предимно малки общини от цялата страна, като повечето от тях са с кметове от ДПС. Какво пък, от Брюксел непрекъснато поощряват сдружаването.

8 Коментара
 1. Мариана Сумистката казва

  ПЛЯС– ПЛЯС ПЕДАЛИТЕ…..

  И – ИМАТЕ ПРИЧИНА ДА СЕ ЯДОСВАТЕ– ПАЧАВРИ„ ПАЧАВРИ„ ПАЧАВРИ !!!

 2. Мариана Сумистката казва

  ПАЧАВРИ.

 3. Мариана Сумистката казва

  ТЕ МЕДИЙТЕ…

 4. Мариана Сумистката казва

  КАФЕ„ КАФЕ„ КАФЕ ЗА ГЕНИИ И ФРАПЕ ЗА ФРАПАНТНИ ХОРА„ НАЛИ ЗНАЕТЕ„ БОКЛУЦИ?

 5. Мариана Сумистката казва

  ЛЮБИМИ ИГРИ? – ИГРИ НА ВОЛЯТА, ХАЗАРТ….

 6. Мариана Сумистката казва

  ЛЮБИМИ ПОЕТИ – ГьОТЕ„ ХЕРМАН ХЕССЕ„ ВАПЦАРОВ„ СМИРНЕНСКИ„ ГЕО МИЛЕВ„ ПАВЕЛ МАТЕВ„ ПЕТЯ ДУБАРОВА.

 7. Мариана Сумистката казва

  ИНТЕРЕСИ – ПСИХОЛОГИЯ„ ФИЛИСОФИЯ„ ЯДРЕНА И АТОМНА ФИЗИКА„ КВАНТОВА ФИЗИКА„ БИОЛОГИЯ„ ГЕОГРАФИЯ, МАЛКО ИСТОРИЯ, АРХИТЕКТУРА.

 8. Мариана Сумистката казва

  СПОДЕЛЯМ

  https://virginia-duran.com/2017/03/07/vienna-architecture/

  ( РЕАЛНО СТЕ СИ ЖИВ ГьОЛ НА ПРОСТОТИЯТА И НЕКАДЪРНОСТТА )

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.