ОЛИГАРХ: Кумът на Путин купувал БГ имоти на кило

6 2 248

Украинският олигарх Виктор Медведчук, по-известен като „Кумът на Путин“, е купувал имоти на килограм по българското Черноморие. Сега милионерът е в затвор в Киев и го чакат решетки доживот за държавна измяна.

Прозвището си получава, след като руският президент лично става кръстник на дъщеря му Дария през 2004 г. заедно със съпругата на неговия верен ортак Дмитрий Медведев – Светлана.

Стойността на недвижимите имоти е около 19 млн. евро, разкри в свое разследване украинската антикорупционна група „Бигус.инфо”, кръстена на своя основател журналистът Денис Бигус. Парцелите са ваканционни имоти и земеделски земи в Бургаска област – в общините Несебър, Поморие и Царево, предаде „Уикенд”.

Край Ахелой кумът на Путин притежава три имота, според картите, публикувани от онлайн изданието. Друга негова собственост е близо до къмпинг Юг, намиращ се на около 3 км от Лозенец, община Царево. „Бигус” се добира до данните от имотния регистър в България чрез компанията „Щмид&Щмид”, която помага на журналисти да откриват информации в чуждестранни бази данни.

Проверка на „Уикенд” в Търговския регистър показа, че по документи собствеността е на името на пет фирми, регистрирани в България  –  „Хр.Атанасиу Канстръкшънс енд Дивелопмънтс“, „Пърфект Ланд Пропъртис”, „Политими Ги Пропъртис”, „Ескафеас Констракшънс” и „Анаптиксис Дивелопмънт”.

Всички те са еднолични дружества с ограничена отговорност, създадени с цел покупко-продажба, строителство, наемане и аренда на недвижими имоти. Офисите им са на един и същи адрес на пъпа на София – бул. „Витоша” № 1.

Общият им капитал е 36 589 600 лева. Всяка от фирмите е получила заем, цесия или допълнителни парични вноски за покупка на имотите почти до размера на внесения капитал. Така след сделката остават по 5000 лева във всяко едно от дружествата.

Фирмите имат сложна структура на собствеността – всяка от тях има своя майка, регистрирана в Лимасол, Кипър. Малко преди Коледа в Търговския регистър е вписана промяна на управителите на  фирмите. Само дами въртят бизнеса. Управител в София е 43-годишната кипърка Тоня Антониу.

Тя явно е много доверено лице на Медведчук, защото е директор и на една от кипърските майки. Останалите дами са две Елени  – съответно Корелиду и Драку, а третата е Лоиза Анастасиу.

От Острова на Афродита връзката води към Украйна. В Киев делата са поверени на 64-годишната Ирина Башкатова. Тя е директор на съзвездието, начело на което е офшорката „Селкоривия Венчърз ЛТД”. Фирмата е изцяло собственост на третата съпруга на Медведчук – бившата телевизионна водеща Оксана Марченко, която две седмици преди началото на войната се скри в Москва през Минск.

„Селкоривия” е с три регистрации – в Кипър, на  Британските Вирджински острови и в Белиз. Отвъдморската територия на Великобритания е данъчен рай, тук са регистрирани близо 45 % от всички офшорни компании по света.

А Белиз е предпочитан от олигарсите не само като офшорно данъчно убежище, но и зароди споразумението на страните от Карибския басейн – КАРИФОРУМ с ЕС, което доскоро отваряше вратите на местни компании към Стария континент, но Белиз вече е в черния списък на ЕС.

Виктор Медведчук купува имотите у нас в далечната 2007 г. По това време е член на Висшия съдебен съвет на Украйна, който има пряка роля в кариерното развитие на съдиите. Едва през 2020 г. става ясно, че има имоти у нас, тъй като след избирането на Медведчук за депутат през 2019 г. той е бил задължен за подаде електронна имуществена декларация.

От снимка в приложението „Телеграм” гледа разрошен възрастен човек в украинска военна униформа и белезници. Отслабнал и несресан, Медведчук е фотографиран, след като е заловен от украинското контраразузнаване на 12 април.

Той беше поставен под домашен арест, но два дни след руската инвазия изчезна вдън земя. „Той се е крил 48 дни. И накрая се е опитал да избяга от нашата страна“, написа във „Фейсбук”  Володимир Зеленски. Украинският президент намира за „особено циничен“ факта, че Медведчук се е „маскирал“ във военна украинска униформа, все едно се представя за боец и патриот.

Реклама

67-годишният Медведчук е юрист по образование, бизнесмен по занятие, олигарх по прозвище. Той стои зад 3 забранени медии, зад суспендирана в момента проруска партия, която най-ясно артикулира проруската ориентация и враждебното му отношение към европейската перспектива на Киев.

„Опозиционна платформа – За живота“ печели  второ място на последните парламентарни избори. Всъщност арестът му затваря в украинската политика съперничеството между западния и руския вектор, коментира Би Би Си.

Роден е през 1954 г. Завършил е Киевския университет и до момента, в който Украйна получава независимост от СССР, работи като адвокат. Успява дори да реабилитира баща си, осъден за колаборация с нацистите по времето на Втората световна война.

През 90-те защитава докторат, основава банка, инвестиционен фонд, футболния клуб „Динамо” (Киев) и става част от неформалната група „Киевска седморка“, в която влизат най-богатите тогава украински бизнесмени. Именно тогава е заложен фундаментът на бизнес империята на Медведчук.

Сп. „Форбс” за 2021 г. го класира на 12-то място в списъка на най-богатите украинци, състоянието му се оценява на 620 млн. долара. Наред с политическата си дейност, Медведчук участва и в бизнес, свързан с енергетиката, металургията и медиите, инвестира и в скъпи имоти.

Става член, а в последствие оглавява и Социалдемократическата партия на Украйна (обединена) – формация, която се обявява за лява, но се представлява от тогавашния прохождащ едър капитал. Избран е за депутат от партията, за кратко е и зам.-председател на Върховната Рада.

Майстор на задкулисните игри, наричан Сивия кардинал на Украйна или Князът на тъмнината той оглавява предизборния щаб на втория президент на Украйна Леонид Кучма и от 2002 до 2005 г. е ръководител на  администрацията му.

Медведчук подкрепя сваления проруски държавен глава Виктор Янукович и е смятан за човека, който е координирал действията му с тези на Кремъл през 2013 -2014 г. като личен приятел на Путин.

Това са годините на киевския Майдан, когато украинците се борят за европейска ориентация на страната, докато Русия анексира Крим и подкрепя проруските сепаратисти в Донбас. След това Медведчук е активен участник в преговорите със сепаратистите и е смятан за един от архитектите на Минските споразумения.

Заради това САЩ му налагат санкции още през същата 2014 г. Медведчук се появява в Москва през 2020 г., където за първи път от анексията на Крим насам участва в заседание на руската Дума. Твърди, че е там, за да намери решение на ситуацията в Донбас. Малко по-късно срещу него е образувано дело за държавна измяна – изнасяне на военни и икономически тайни за Кремъл и финансиране на тероризма.

Накрая към обвинението беше добавено и дело за грабеж на национални ресурси в Крим. От май 2021 г. е под домашен арест, но съдът отказва да му бъде сложена електронна гривна.

Още през 2004 г. Путин става кръстник на дъщеря му Дария. Бляскавото тържество е в Казанската катедрала на Невски проспект – един от най-големите и величествени храмове в родния град на руския президент Санкт Петербург. Кръстницата е Светлана Медведева – съпругата на Дмитрий Медведев, който в първия мандат на Путин е шеф на президентската администрация.

Година по-рано Медведчук се жени за Оксана Марченко в Крим. Венчавката е в църквата „Възкресение Христово“, която е на кацнала на Червената скала на 412 м над морското равнище във Форос.

На сватбата специални гости са тогавашният президент Леонид Кучма и бъдещият Виктор Янукович и всички украински олигарси, начело с най-богатия Ринат Ахметов. Москва е представена от първия премиер на Путин – Михаил Касянов. Поздравителна телеграма праща и полският държавен глава Александер Квашневски.

След САЩ, Канада и Обединеното кралство включиха заради войната Медведчук в черния списък. Вашингтон и Лондон засилват дипломатическия натиск над Брюксел също да въведе санкции срещу украинския олигарх с проруско сърце. Изненадващо обаче в края на 2021 г. лидери от ЕС поискаха от Зеленски да отмени санкциите срещу трите му медии.

Само Хърватия наложи временен запор над петпалубната му яхта „Роял романс“, закотвена в Риека и оценявана на 180 млн. долара. Сега спецслужби на държавите от ЕС трескаво търсят имоти на олигарха из Европа, вероятно за да им бъде наложен запор. В същото време Зеленски предлага на Путин да размени довереника му срещу пленени от Русия украинци и добавя: „Той е ваше момче“.

6 Коментара
 1. Мариана Сумистката казва

  КАКВО ЛИ МОЖЕ ДА НАПРАВИ ТОРБА ЦЕМЕНТ„ АКО И СЛОЖИШ НЕОБХОДИМОТО КОЛИЧЕСТВО ВОДА„ ВОДА„ ВОДА ВОДА„ А БОКЛУЦ ???

 2. Мариана Сумистката казва

  ЗНАЕТЕ ЛИ НА КОЛКО ГРАДУСА СЕ ДОБИВА 24– КАРАТОВО ЗЛАТО ?? НА 1 200 .

 3. Мариана Сумистката казва

  МИРИЗЛИВЦИ

 4. Мариана Сумистката казва

  ШО СЕ ОТНАСЯ ДО МЕН – АЗ ЖИВЕЯ С ЦИВИЛИЗАЦИЯТА. ПОСЕТИХ ЯПОНИЯ ПРЕЗ 1988 И ОСТАНАХ ОЧАРОВАН ОТ НАЧИНА НА ЖИВОТ НА ЯПОНЦИТЕ„ ОТ ТЯХНАТА ДРУЖЕЛЮБНОСТ И ВИСОКА КУЛТУРА, В СМИСЪЛ НА НАЧИНА„ ПО КОЙТО ПРИЕМАТ ЧУЖДЕНЦИТЕ. ИМАТ ИЗРАЗА KAWAI DESU, КАТО ИЗРАЗ НА НЕЖНОСТТА НА ТЯХНАТА ПО– НЕЖНА ЧАСТ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО.

 5. Мариана Сумистката казва

  НО НИКЪДЕ„ НИКЪДЕ НЕ СЪЩЕСТВУВА ТАКАВА ОТВРАТИТЕЛНА ВРАЖДЕБНОСТ КАТО ВАШАТА. ФАКТ.

 6. Мариана Сумистката казва

  БИЛА СЪМ И В КУВЕЙТ “ С РЕКЛАМНА ЦЕЛ “ ПО ВРЕМЕТО НА ТОДОР ЖИВКОВ„ ТЪЙ КАТО СЕ ЗАНИМАВАХ В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА 14 ГОДИНИ С ИЗКУСТВО.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.