СВЕТОВЕН СКАНДАЛ: Руска провокация със самолета, прелетял над 6 държави до България

5 5 193

Малък граждански самолет прелетя провокативно над целия Източен фланг на НАТО, а екипажът изчезна яко дим. В режим на радиомълчание 60-годишният летателен апарат Piper PA-23-250 Aztec тръгва от Литва, минава над Словакия, Унгария, Румъния и Сърбия, за да кацне безметежно ката българска политическа калинка на буренясалото изоставено летище край търговищкото село Буховци.

Този странен полет е на път да се превърне в една от най-големите мистерии в авиацията. Тайнственият екипаж изчезна у нас, а това поставя редица въпроси за националната ни сигурност. Още повече, че призрачният самолет прелита опасно близо до АЕЦ „Козлодуй“.

По всяка вероятност става въпрос за руска провокация и хибридна мисия, която съчетава няколко елемента – разузнавателен, проверка на бойните способности на НАТО, демонстрация на недосегаемост.

Неслучайно полетът, който хвърли в смут няколко източноевропейски страни, се случва само броени дни след като България, Северна Македония и Черна гора отказаха достъп на самолета на Сергей Лавров за посещението му в Сърбия, сподели пред „Галерия“ дългогодишен висш офицер от ВВС на България.

„Става въпрос за класическа военна, стратегическа и политическа демонстрация. фактът, че самолетът за кратко влиза във въздушното пространство на Сърбия, е косвено доказателство за това.

В авиацията няма случайности, всичко се планира и изчислява. България очевидно е била крайната дестинация на този полет, защото летателният апарат спира и необезпокоявано зарежда гориво край Видин, тоест има ресурс да на-пусне страната. Въпреки това той каца на старото летище край Търговище, заяви нашият източник.

На територията на всички натовски държави, над които прелита, малкият самолет е съпровождан от два изтребителя на местните ВВС, в Румъния се включват дори американски F-16. Неизвестният екипаж кръжи без нужните разрешителни, без зададен маршрут, в абсолютно нарушение на авиационните правила, с изключени радиолокационни системи.

Не отговаря на радиокомандите и на визуалните сигнали на съпровождащите го изтребители. Лети на ниска височина. Каца за кратко в Унгария, вероятно за да зареди, но тамошната полиция не успява да го задържи.

„В България самолетът навлиза в понеделник вечерта, при изключително лоши метеорологични условия, когато множество по-лети от летище София са отменени заради страшната буря, която се развилня. Това предполага, че пилотът е бил изключително опитен“, каза още бившият авиатор.

Не се съобщава дали гранична полиция е проспала приземяването на самолета нарушител край Видин, или пък екипажът е проявил нинджа способности и се е измъкнал.

От официалните съобщения на Министерството на отбраната и на военния министър Драгомир Заков стана ясно, че той веднага е бил прихванат от българските ВВС, но не и дали е бил ескортиран от изтребители.

„В нито един момент самолетът не беше заплаха за цивилна или военна инфраструктура в България. Летеше на ниска височина, тоест труден за прихващане от изтребители по този начин, но беше следен през цялото време“, обяви министърът на отбраната Драгомир Заков.

Цял ден по-късно, по време на парламентарния контрол в петък, военният министър се усети, че трябва да изглади това недоразумение и добави, че всъщност наш МиГ-29 е ескортирал мистериозния нашественик „с риск за живота на пилота“.

Изключително странен е фактът, че към този момент екипажът остава анонимен. Не е тайна, че на всяка селска бензиностанция в България има охранителни камери.

А само-летите летят с авиационно гориво, тоест това предполага още по-големи мерки за сигурност, защото летищата са стратегически обекти. Как тогава мистериозните нарушители зареждат гориво във Видин?

Заснети ли са лицата на нарушителите от охранителни камери? Или те са заредили спокойно машината край дунавския град, която уж вече е прихваната от българските ВСС, купили са си кафе, пакет цигари и пак са отлетели на необичайната си мисия? Това са въпроси, по които поне засега българските власти запазват мълчание. „Галерия“ научи, че самолетът беглец каца за малко на старото летище в с. Инина, край Видин. Там е заредил гориво, което е оставено в туби. Как и от кого – това остава неизвестно.

Реклама

Според разследващите органи летателният апарат с литовска регистрация е открит малко по-късно край село Буховци, община Търговище, „с още топъл двигател“.

Очевидци в Унгария твърдят, че екипажът се е състоял от 4-5 души

които са се суетели около машината, заредили са гориво с туби от кабината и са продължили. У нас очевидци няма или по разбираеми причини мълчат.

След откриването на самолета на българска територия се провеждат следствени действия. Машината беше проверена от екип сапьори, проверено е за биологичен материал и отпечатъци, а полицейски кучета са търсили следи от наркотици.

„Те са действали според правилата – покрили са самолета, за да го съхранят. Това показва отговорно поведение на професионалисти, а и подсказва, че не са били притиснати от времето, защото са имали време да извършат процедурата. Вероятно ги е чакал и автомобил“, твърди нашият източник. Според него каквито и да са целите на мисията, тя е грижливо подготвена и не става дума за обикновени авиоавантюристи.

Резонен е въпросът и кой изоставя самолет в летателна годност – това е скъпо удоволствие. Това не е случаен и любителски полет, смята експертът по авиационна безопасност Ангел Борисов.

„Летателният апарат нарушител, който навлезе във въздушното пространство на 7 държави, сред които и България, може би е тръгнал не от Литва, а от руска територия. Той има много подробен маршрут. Най-изненадващото е, че самолетът е прелетял Източния

фланг на НАТО или т.нар. система air policing.

Той е тествал абсолютно всички държави, това не е случаен и любителски полет – да прелети от един до друг пункт и да загуби радиовръзката. Това е много добре планиран полет“, заяви пред Би Ти Ви Борисов, допълвайки, че ВВС не охраняват само Черно море.

Още преди да навлезе над река Дунав от Сърбия, те веднага е трябвало да се задействат, тъй като той е прелетял над атомната ни централа, което може да породи международен скандал, че въобще не охраняваме централата.

„Пилотът, който излетя, рискува живота си, но си свърши работата. Не мога да приема самозвани експерти да хвърлят кал върху хора, които си вършат работата, това е безобразие. Призовавам за внимание при поканите към експерти, да се проверява какъв е техният опит, каква е тяхната експертиза, за да не се стига до комични твърдения“, остро реагира по този повод министър Заков.

Машината Piper РА- 23-250 Aztec е произведена в САЩ през 1962 година със сериен номер 27-2250. Между юли 1985 и март 2006 година е летял с швейцарска регистрация.

В последните години прехвръква под литовски флаг с опознавателен номер LY-LOO от 2009 година. В летателна годност е, но няма разрешително за летене, защото не е минал през необходимите процедури.

Сайтът Offnews.bg откри бившият му собственик – известният литовски пилот Брониус Заронскис, бивш командир на авиационната ескадрила в Паневежис, а впоследствие ръководител на любителски аероклуб в града. Заронскис признава скандален факт – никой от властите на облетените незаконно държави не се е опитал да се свърже с него.

Самите му отговори будят много подозрения, защото са уклончиви, едносрични, защитни. Според бившия собственик самолетът нарушител е купен от фирма, която е регистрирана в София, но той не знаел на кого всъщност го е продал. Според думите му купувачите не били българи, а украинци или румънци.

Странно твърдение, защото като източноевропеец и дългогодишен гражданин на СССР Заронскис би следвало много добре да различава румънска от украинска реч.

Този случай за пореден път поставя въпроса за националната ни сигурност. И по-точно за боеспособността на ВВС. Малкият ретро самолет доказа пред когото трябва, че авиационната защита на България е „пробита“.

5 Коментара
 1. Мариана Сумистката казва

  ВСЕКИ УРОДЛИВ ФАШИСТ СЕ СТРАХУВА ОТ СЯНКАТА СИ. ФАКТ.СЪЗНАВАЙКИ„ ЧЕ Е КРАЙНО НЕСЪВЪРШЕН…. ОБЩО КАЗАНО ЗА УРОДЛИВА СТАТИЯ КАТО ТАЗИ. СЪЗНАВАЙКИ„ ЧЕ НЕ СИ ОТГОВОРЕН ЗА УРОДЛИВОСТТА НА ДРУГИТЕ Е НАЙ– ГОЛЯМОТО ОБЛЕКЧЕНИЕ НА СВЕТА.

 2. Мариана Сумистката казва

  ЗА ПСИХОПАТИТЕ Е ЕЖЕДНЕВИЕ ДА ГОВОРЯТ НЕЩА„ В КОИТО САМИТЕ ТЕ НЕ ВЯРВАТ ИЛИ НЕЩА„ИЛИ КОИТО СА НАУЧИЛИ НАИЗУСТ С ЦЕЛ ДА ЗАЩИТЯТ ИНТЕРЕСИТЕ СИ. В КРАЙНА СМЕТКА ЗВУЧАТ ТОЛКОВА НЕУБЕДИТЕЛНО„ ЧЕ ОБРАЗОВАНИТЕ ХОРА СЕ ЧУВСТВАТ ПАРАЛИЗИРАНИ ОТ ОТРОВАТА ИМ И ЗАМРЪЗВАТ В НЕДОУМЕНИЕ.

 3. Мариана Сумистката казва

  АЗ БЕЛЕЖА ТОЧКИ ОТ СЕРВИС, БОКЛУЦИ „ ЗА РАЗЛИКА ОТ ВАС !!!

 4. !!! казва

  Пак ли руснаците са се изсрали в гащите ни? Или по-скоро са литовците?

 5. Lucin казва

  Може ли да ми каже некой къде се намира с.Инина, че малко ми е чудно уж съм от Видин ама не познавам такова село

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.