ИЗНЕНАДА: Гълъб Донев се стяга за служебен премиер

9 4 051

Гълъб Донев, служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика в правителството на Стефан Янев, ще оглави евентуално ново служебно правителство. Вероятността Радев да сформира пореден временен кабинет става все по-реална, а според наша информация президентът вече е готов със състава на министрите.

Експертът в социалната сфера Гълъб Донев заема различни постове в Министерството на труда и социалната политика през последните 17 години, пише „Филтър“.

Любопитното е, че първото му висше образование е във Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия, където най-вероятно се запознава с Румен Радев, въпреки че двамата се дипломират през различни години.

Донев обаче не крие, че президентът лично му се обажда, за да го покани за поста служебен министър на труда и социалната политика. Иначе Донев има и магистърска степен по финанси в УНСС и по право в Русенския университет „Ангел Кънчев“. Специализирал е и бизнес и мениджмънт В УНСС.

Отново образованието го свързва и с бившия лидер на БСП Сергей Станишев, защото двамата учат в 35-а Руска езикова гимназия в София. Социалният експерт твърди, че не е обвързан с нито една партия – работил е с министри от различни формации като Иван Нейков, Лидия Шулева, Христина Христова, Емилия Масларова и Тотю Младенов.

Реклама

Кариерата му започва в Министерството на труда и социалната политика през 2001 г. като директор на дирекция „Условия на труд и управление при кризи“. Впоследствие преминава през различни постове – главен секретар на министерството, член на надзорния съвет на Националния осигурителен институт и за кратко председател на надзорния съвет на Националния институт за помирение и арбитраж.

През 2007 г. тогавашният министър от БСП Емилия Масларова го назначава за шеф на Главната инспекция по труда. Важен опит трупа и като заместник на Ивайло Калфин във втория кабинет на Борисов. Подава оставка след оттеглянето на Калфин, а наследничката му Зорница Русинова не му предлага да остане на поста.

Колегите му го описват като амбициозен и последователен. Донев прокарва наредба за фиксирани бонуси върху заплатите заради стаж и професионален опит. Обяснява, че така се бори срещу „работодателите тарикати“. По-късно настоява работодателите да осигуряват анекс към трудовия договор, в който се записва добавка стаж.

Като служебен министър Гълъб Донев обаче попари исканията на синдикати и политици за 300 лева минимална пенсия.

„И аз имам близки, които са пенсионери.  Минимална пенсия от 300 лева е желание на всеки пенсионер“, заяви тогава министърът, като подчерта, че много по-сериозен  проблем у нас е голямата младежка безработица.

Ако оглави поредно служебно правителство, тя ще бъде само една от задачите, които ще трябва да решава в динамичната политическа ситуация, в която се озовахме.

9 Коментара
 1. Отправна Точка И Управление На Капитала На Генетичния Интернационализъм И Човешки Свободи казва

  “Great spirits have always encountered violent opposition from mediocre minds. The mediocre mind is incapable of understanding the man who refuses to bow blindly to conventional prejudices and chooses instead to express his opinions courageously and honestly.”

  Albert Einstein

 2. НА ДЯДО БОЖЕ ПАЧКАТА казва

  “It’s unpleasantly like being drunk.“
  „What’s so unpleasant about being drunk?“
  „You ask a glass of water.”

  Douglas Adams, “ The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy „

 3. Мариана Сумистката казва

  ПРИБЕРЕТЕ СИ УРОДЛИВИТЕ СВОЛОЧИ !!!

 4. Мариана Сумистката казва

  ДА ВИ ИМАМ ПЕРВЕРЗНИЯ УРОДЛИВ ПЛАН И 24 – ЧАСОВИ СМЕНИ….. ПОДСЪДИМИ СТЕ !!!

 5. НА ДЯДО БОЖЕ ПАЧКАТА казва

  ЧУМАВИ ФАШИСТКИ КОПЕЛЕТА– МРЕЖАТА СЕ ОФОРМИ ПЕРФЕКТНО…..

 6. Мариана Сумистката казва

  ТЪПИ КОПЕЛЕТА И БИПОЛЯРНИ УРОДЛИВИ ОТКАЧАЛКИ. СМЪКНАХ ИМ ИДЕНТИЧНОСТТА И СА ОСЪДЕНИ. ФАКТ.

 7. Мариана Сумистката казва

  ИЗРОДКИ УРОДЛИВИ

 8. Д-р Менгеле казва

  Има исхемия и болни бъбреци. Да оди да си ги лекува.

 9. Lubo казва

  На някой хора ще им се стъжни, дерзайте гниди, чакаме служебен кабинет.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.