Бойко Рашков: Някой много се страхува от мен! (ИНТЕРВЮ)

3 1 926

– Ако може да се направи някакво кратко резюме на последните събития – опитите за изчегъртване на корупцията отново се оказаха в основата на политическите сътресения, а вие отново по някакъв начин сте в центъра на тези събития с обявяването на вашата кандидатура. Как си го обяснявате?

– Аз не виждам с какво лично съм предизвикал някаква реакция. Единствената възможна причина е, че най-вероятно някой се страхува от мен.

И от намерението на правителството да води борба с корупцията. Това правителство започна с категорична заявка за нулева толерантност към корупцията и сега предложи проект за нов закон, разформироване на сегашната антикорупционна комисия и поставяне на някакво ново начало с нова комисия и нов председател.

Очевидно е обаче, че някой се страхува от хора като мен. Може би са се чувствали комфортно при предишните двама председатели на КПКОНПИ Пламен Георгиев и Сотир Цацаров и настоящия и.д. Антон Славчев, а и сегашните членове на комисията.

Това разчитам аз в нервността на някои хора, когато се коментира моето име. Друг е въпросът дали това ще се случи, струва ми се, че страхът е доста авансов, нещо като тичане пред вятъра.

Може би някои хора действително имат основание да се страхуват. Вероятно те искат да влияят в тази комисия до степен да изкривяват нейните решения.

Съзирам такива нагласи в една политическа партия, която заговори да се даде право на вето на всеки от членовете на комисията по отношение решението на цялата комисия. Аз просто не мога да си представя как е възможно да се предлага такова нещо, след като служителите на тази комисия се занимават с разследване.

Това на практика означава, че комисията ще разследва, когато има данни за престъпление, но при наложено вето от един член на комисията няма да се разследва, въпреки че има престъпление. Не зная как да го окачествя.

– Същевременно бяха изказани и други опасения – че управляващите гласят тази нова комисия като бухалка – срещу политически опоненти или бизнес конкуренти. В смисъл, че това управление се опитва да действа като старото. Доколко са основателни такива опасения?

– Напълно съм убеден, че те не са основателни, особено ако намерението за състава на комисията включва и моята личност. И дума не може да става за бухалка. Все пак предвижда се в тази комисия да се избират членове с юридическо образование и стаж по специалността, за председателя – не по- малко от 10 години юридически стаж.

Също така разследването, което ще се осъществява от органите на комисията, да се движи по правилата и принципите на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

Ако някой се старае да изкриви закона, за да постигне резултати, които са различни от законовите, тогава органът ще се самокомпрометира, няма да си изпълнява функциите и ще се обезсмисли.

– Той няма да е първият орган, който се е самокомпрометирал и обезсмислил в България – точно вие имате много добър опит в това отношение с бюрото за контрол върху СРС. Персоналният състав и нагласата на хората са важни, но това не може да е единствената гаранция. Ако един орган може да действа правилно, защото са избрани правилните хора, така може и да бъде превърнат в своята противоположност, ако бъдат избрани другите „правилни“ хора. Имаме нагледен пример с прокуратурата, КПКОНПИ и т.н.

– Има и други гаранции срещу подобно изкривяване на идеята за антикорупционен орган с разследващи функции.

Такава гаранция е разследването по НПК и съдебният контрол, който е предвиден в проекта. Той дава възможност да се ползва съдът както за преценка действията на антикорупционния орган, така и за обжалване отказите на прокуратурата да образува досъдебно производство – нещо, което в момента го няма в НПК.

Това е една сериозна гаранция срещу смачкването на различни случаи заради нечии интереси, включително с помощта на прокуратурата, която в момента, както всички знаем, е доста политизирана. Би могло да се помисли при обсъждането на проекта, включително между първо и второ четене, и за други подобни гаранции, които ще бъдат сериозно препятствие срещу превръщането на органа в слугиня на която и да е партия.

– Това правителство дойде с червената линия да не допуска кражби в управлението и тя беше напомнена миналата седмици от премиера. Какво направихте вие срещу кражбите?

– И в двата служебни кабинета, и сега – повече от половин година вече, в МВР са направени толкова много промени, колкото никой досега не е предприемал. Резултатите са видими, дейността на службите се подобри.

На първо място, статистиката показва намаление на броя на структуроопределящи престъпления, но същевременно увеличаване процента на разкриваемост.

Имаме изключително добри резултати в противодействието на престъпленията, свързани с наркотични вещества, включително ежедневно се разкриват нарколаборатории в цялата страна, включително участваме в международни разследвания в много държави в Европа. Изглежда, че напоследък доста е поскъпнала марихуаната извън България и се търси на външния пазар.

На следващо място за България през миналата година беше изключително сериозен проблемът с мигрантите, които влизаха от нашата югоизточна съседка. Домовете за временно настаняване бяха претъпкани над 100%, но в момента заетостта е под 30% – каня всички критици да дойдат, ще ги заведа да видят на място.

Предприехме редица мерки за преструктуриране и оптимизиране на организацията на работа на полицейските служби в цялата страна. Вече заявих, че този процес е приключил на 98%, защото не изисква законови промени.

Огледани бяха внимателно всички структури в страната и навсякъде, където има повече администрация, отколкото е необходимо за обслужване на основните дейности – оперативно-издирвателна, разследваща, охранителна и т.н., са предприети действия те да бъдат пренасочени или съкратени, но без да се пречи на функциите им. Това се прави както в ГД „Национална полиция“ и ГД „Борба с организираната престъпност“, така и в структурите по страната.

Промените в регионалните дирекции бяха обсъдени с участие на абсолютно всички ръководители на тези дирекции заедно с политическото и професионалното ръководство на министерството тук, в София.

Най-общо те се състоят в преструктуриране на районни управления и полицейски участъци – според криминогенната обстановка, демографските промени, стопанските промени. И така на практика бяха трансформирани общо около 25 районни управления и полицейски участъци в страната.

Оказа се, че в МВР има стотици, да не кажа хиляди, служители, които са с 2-3 години над пенсионна възраст. Преценихме, че е крайно време тези хора да преминат в заслужена почивка, защото има и много млади хора, които кандидатстват за работа в МВР.

Направихме пилотни проекти в няколко структури на МВР в страната, за да компютризираме цялата дейност на районните инспектори (по-известни като квартални отговорници) и да я свържем с комуникационната система в министерството. Сигурно не знаете, че по досегашните изисквания тези хора попълват общо 19 на брой книги и други регистри и всичко се пише на ръка!

След тестване на проекта ще въведем този принцип в цялата страна, така че всеки оперативен работник от всяка служба да може да получи на секунда информацията, която му е необходима от съответна територия, вместо да рови в бумаги, да пише докладни и др.

Така ще издигнем и ролята на районния инспектор, който е един от надеждните източници на информация, необходима за всички служби в МВР, защото той познава не само обстановката, а и хората, които живеят на съответната територия.

И, разбира се, това не може да се случи, ако не осигурим компютри. Хиляди са компютрите, които една част сме поръчали, очакваме всеки момент да ни бъдат доставени, друга част са налични, в момента ги разпределяме по службите. Най-големият консуматор ще бъде явно Столичната дирекция на вътрешните работи, тъй като там работят над 5000 души. И в момента те са на склад при тях, чака се компютърните специалисти да ги свържат със системата.

– Това известно ли е на синдикатите, които протестираха през уикенда с такива искания?

– Аз мисля, че те знаят абсолютно всичко, но като че ли им е по-удобно да се оплакват от ръководството на МВР, макар че сме се срещали с тях много пъти и не имало теми табу. Всеки знае, че министерството не може да купи компютри от магазина, обявяват се обществени поръчки, които са обвързани със срок.

Реклама

– Имахте намерения да извадите от МВР несвойствените дейности, които в някои отношения са големи структури.

– Аз широко обсъждах месеци наред необходимостта немалки структури, които нямат полицейски функции, да бъдат изведени от МВР, като най-точният пример е противопожарната служба, която е със състав над 8000 души.

Многократно съм консултирал идеята и с ръководството на правителството и в момента усилено се пише закон, с който ще предложим изваждането на противопожарната служба от МВР и нейното трансформиране в самостоятелна държавна агенция на подчинение на Министерския съвет със самостоятелен бюджет, оборудвана със съвременна техника, включително летателни средства за гасене на пожари.

Да се включи към правомощието на тази служба и спасяването – било морско, било планинско и други, към нея да се присъединят също така единният европейски номер 112, може би и някои служби за спешна помощ. И така да се концентрира тази дейност в една агенция, която да поеме всички тези функции.

– Да се върнем към големите кражби. Кога хората ще научат официално къде са отишли авансово платените пари за автомагистрала „Хемус“ и каква отговорност ще се носи. Ето например вие казахте, че различни фирми си купуват имоти с тези пари, „Капитал“ публикува резултатите от своя проверка на една такава фирма, която си е купила 12 декара до парка „Заимов“. Но кога ще има ясна развръзка?

– Да, ние поехме доста тежък товар да разследваме дейност, която е вършена в миналото. До сформирането на първия служебен кабинет миналата година, точно по това време, никой не си беше мръднал пръста да провери какво се случва на „Хемус“ – какво се плаща, дали тези средства се разходват по предназначение, дали се отчитат правилно извършените дейности, ако някой въобще е вършил дейност.

Казвам това, защото само от 1 до 3 лот има свършено нещо, но от 4-ти включително до 9-и няма абсолютно нищо свършено, което не е пречило на предишните управляващи авансово да дават пари на фирми, а тези фирми вече няколко години боравят с тези средства, но не ги влагат в строителство и ремонт на „Хемус“.

Струва ми се, че отворихме кутията на Пандора, защото се натъкнахме на фрапиращи нарушения на закона и боравене с огромни бюджетни ресурси, които бяха изнасяни от някои банки с чували в неизвестна посока. Реално тези суми от авансовите плащания на държавата са ползвани за всичко друго, но не и за строителство на магистралата.

– Добре, но тия факти започнахте да оповестявате още от края на м.г. и последно миналата седмица. Но нищо не се предприе за търсене на парите и връщането им, нови обществени поръчки и т.н., докато се стигна до разрива от миналата седмица.

– МВР не може да иска разваляне на никакъв договор, МВР разследва, а не сключва договори за магистрали. Това са правомощия на министерството на регионалното развитие и подчинените му структури. Те нашата работа не я вършат, ние тяхната работа също не можем да свършим.

А повече от 6 месеца няма решение как ще се изразходват тези средства за строителство и ремонт на магистрали, защото очевидно някой не е движил своевременно този въпрос към неговото законосъобразно решаване.

Тези дни чета как някой се опитва да прехвърли отговорността върху МВР, защото, видите ли, аз не съм съгласен още едни близо 4 млрд. лева да се изсипят в сметките на същите фирми, които ги изнасяха в чували. Нито като министър, нито като човек ще се съглася с подобно нещо. Ние в момента разследваме безобразия, каквито не сме си представяли дори.

Безобразие е с бюджетни средства да се купуват частни имоти, и то за десетки милиони, да се правят суперлуксозни вилни селища пак с тези средства, ние една частичка малка показахме миналата седмица. Всяко ведомство трябва да поема тежестта, която законът му е отредил, но като ведомство от изпълнителната власт.

– Добре, в рамките на правителството не си ли говорихте с колегата ви министър по регионалното развитие и не само вие, по принцип?

– Не може всеки да се вглежда в МВР и да очаква от МВР да решава всички въпроси, включително и тези, които са правомощия на други министерства. Аз съм готов и мога да коментирам тези проблеми, но единствено и само от гледна точка на разследването.

– Кога ще видим резултат от разследването?

– Оттук нататък едно от тези дела, които са предмет на разследване в МВР, също касае автомагистрала „Хемус“. Там разследването се осъществява от Софийската градска прокуратура (СГП). Очаквам от СГП, след като приключат някои експертизи в по-кратки срокове, да се вземат съответните процесуални решения и делата да се насочват към съдебната зала, защото има и едно такова дело в Националната следствена служба (НСлС) и това разследване е горе-долу от 1 година.

Така че, когато някой критикува МВР, че разследва, обаче няма краен резултат, да бъде така добър да попита същото и в НСлС, и в СГП.

Едната причина за забавянето е действително огромният обем на материалите. Втората – че в някои случаи става въпрос за доста добре замаскирана престъпна дейност. Трето, в такива мащаби, до момента несрещани в следствената практика, са назначени десетки експертизи и в момента разследването зависи от това дали вещите лица и в какъв срок ще се справят с поставените им задачи.

Надявам се обаче, че в един сравнително кратък срок тези задачи ще бъдат решени и ще може да се излезе пред обществото с конкретна фактология – какво точно е установено, какви точно обвинения са повдигнати и срещу кого, за да очаква обществото някаква справедливост в съдебната зала. Много се надявам прокуратурата да не продължава да бави тези дела.

– Какво би се променило в това отношение, ако бъде създадена антикорупционната комисия и разследващи инспектори? Ще могат ли да започват подобни разследвания и да ги движат?

– Проектът предвижда няколко десетки престъпления, по които ще бъде компетентна тази антикорупционна комисия. Аз, откровено казано, не очаквах да бъдат толкова много деянията, защото това означава, че ще трябва огромен персонал, който да разследва, а пък аз съм малко скептичен към това неподготвени за разследването лица да осъществяват такава високоотговорна дейност.

Когато законът влезе в сила, с много голяма сила ще възникне въпросът за кадрите, които примерно ще разследват 60 състава на престъпления от НК, и то едни от трудно доказуемите, включващи съзнателно сключени неизгодни сделки, подкупи, присвоявания и др. За това са необходими доста опитни кадри.

– За частната граница на Капитан Андреево?

– Защо го определяте като частна граница? Там осъществяваме контрол от гледна точка на Гранична полиция както на всяка друга точка.

Там нещата полека си идват на мястото. Има проблем там, както навсякъде, защото, първо, става дума за най-голямата и най-натоварената граница в източната част на континента, а аз не съм убеден, че ние там технически, архитектурно, инженерно сме готови за това натоварване, което е в момента. Не може организацията на работа там, на този граничен пункт, да спира 3000 камиона, които да стоят на турска територия.

Ние сме наистина много внимателни и прецизни, 100-процентов контрол правим на тези транспортни средства, защото сме длъжни по всички европейски нормативни документи да го правим. Но трябва да осигурим достатъчно технически и кадрови ресурси за едно нормално преминаване на граничната бразда. Известно е, че до миналата година там частни фирми извършват фитосанитарен, ветеринарно-санитарен и здравен контрол.

Преценено беше, че това е нередно, затова се предприеха съответни действия – тези фирми, които извършваха този контрол, да бъдат заменени със служби на агенцията по безопасност на храните. Този процес в момента тече. Вярно е, че има и съдебни процеси. Вярно е, че има оплаквания от всички страни, вярно е, че има и сигнали за подкупване на някои високопоставени служители в държавния апарат, и т.н., но промените, които там трябва да се направят, са в ход.

Много се надявам да приключат тези трудности, които сега съпътстват промените „Капитан Андреево“, защото ние ежегодно имаме ноти от турската страна. Имаме много бележки, които справедливо се отправят към нас, и там ситуацията като че не е подходяща за този огромен трафик.

Същевременно за съжаление и на Калотина извършваме ремонтни дейности, което също в голяма степен затормозява пък на изход трафика.

От друга страна, на Дунав мост също има определен капацитет на пропускливост и затова правителството мисли за строителство на нови мостове, за активизиране на фериботните връзки между България и Румъния. Така че всичко, което може да се направи, е да се облекчи трафикът, защото такъв е и сезонът и тази продукция трябва да пътува към европейските страни.

Интервю на вътрешния министър Бойко Рашков пред „Капитал“, заглавието е на Narod.bg

3 Коментара
 1. ЦИНГА МАНГА казва

  И ДА СЕ НАМЯТАТЕ„ ДА НЕ НАСТИНЕТЕ„ ОТКАЧАЛКИ …… ИЛИ ДА НЕ ПРОПАДНЕТЕ РЯЗКО В НЯКОЯ ШАХТА ПО ОБВИНЕНИЯ ЗА НЕПЪЛНОЦЕННИ И АНТИХУМАННИ ПРОЯВИ….

 2. Египетска пирамида казва

  “Alienation as we find it in modern society is almost total… Man has created a world of man-made things as it never existed before. He has constructed a complicated social machine to administer the technical machine he built. The more powerful and gigantic the forces are which he unleashes, the more powerless he feels himself as a human being. He is owned by his creations, and has lost ownership of himself.”

  Erich Fromm

 3. Джордан казва

  Велик.
  Бойко Рашков е император : като го видят и се наакват.
  Скоро ще се наакват и като си помислят за него.
  Подкрепа пълна.
  Велик

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.