ПАНИКА: ДПС опитва да спре Бойко Рашков за КПКОНПИ

1 2 186

Паниката от разплитане на престъпления на ДПС изплува на повърхността – да се въведе изискване за пределна възраст от 65 години за председател на КПКОНПИ поискаха от партията на Доган по време на дебатите в ресорната парламентарна комисия за правилата за избор на нов шеф.

Това е опит да бъде спрян вътрешният министър Бойко Рашков от оглавяване на антикорупционната комисия, което може да се окаже фатално за фактори в ДПС.

Предложението бе направено от депутата Александър Несторов. Той се аргументира, че в Конституцията има изискване магистратите – съдии, прокурори и следователи могат да бъдат само хора до 65-годишна възраст.

Против предложението се обяви депутатът от „Демократична България“ (ДБ) Иван Димитров. Той коментира, че тази възраст е „разцветът и златната възраст по отношение на опита“.

„Разбирам колегите от ДПС, но не мисля, че това ще има някакво значение“, заяви той.

Предложението на Несторов бе отхвърлено. Освен пределна възраст той поиска кандидатите за шеф на КПКОНПИ да представят и „удостоверение за психическа годност“. Това също не бе прието.

Въвеждането на пределна възраст би дисквалифицирало кандидатът на управляващите – вътрешния министър Бойко Рашков, който е на 67 години. През последната година ДПС непрекъснато обвинява Рашков в репресии по време на изборите. Той пък твърди, че полицията просто е работила срещу купуването на гласове.

Реклама

Несторов предложи и да се въведен квалифицирано мнозинство от 2/3 депутати за избор на шеф на КПКОНПИ. Това би означавало, че кандидатурата трябва да бъде одобрена от 160 народни представители. В момента изборът се прави с обикновено мнозинство.

Против се обявиха Константин Бачийски от ПП и Иван Димитров от ДБ. Първият заяви, че ДПС много искат сегашният временен председател Антон Славчев да остане на поста. Димитров пък каза, че такова изискване би поставило пред невъзможност което и да е народно събрание да избере шеф на комисията. Предложението на ДПС не бе прието.

Другият кандидат за председателе бе номиниран от „Възраждане“. Това е следователят Бойко Атанасов.

КПКОНПИ остана без председател, след като бившият главен прокурор Сотир Цацаров си подаде оставката. През последните дни стана ясно, че антикорупционната комисия е една от причините за разрива в управляващата коалиция. Премиерът Кирил Петков обвини доскорошните си партньори от ИТН, че нарочно бавели приемането на реформа в тази институция.

Управляващите искат КПКОНПИ да има разследващи функции и да може да обжалва отказите на прокурор да бъде образувано разследване по техни материали. От ИТН пък признаха, че са настоявали в комисията да има борд от четирима души и всеки от тях да има право на вето върху разследвания.

Несторов поиска още, ако кандидатът е бил част от комунистическите служби, да не може да стане председател. Димитров и председателят на комисията Михаил Камбарев от ПП заявиха, че това е добро предложение, но не може закон да бъде приеман с процедурни правила. Димитров каза, че имало подготвен закон за лустрация и той ще се надява на подкрепа от ДПС при гласуването му в зала.

След приемането на правилата Несторов коментира, че желанието на управляващите за борба с корупцията било химера.

„Не става въпрос за комисията, не става въпрос за закона, става въпрос за човека“, заяви той.

1 Коментар
  1. ИСТИНАТА казва

    Опитва се да го СПРЕ или искат ПО-БЪРЗО да го РАЗКАРАТ от МВР-то?!?!?!?!?!?!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.