Лена потвърди новина на Narod.bg: Асен Василев става премиер!

3 3 663

Началникът на кабинета на министър-председателя – Лена Бориславова, потвърди новина на Narod.bg – не изключва Асен Василев да седне с премерския стол на Кирил Петков при размяна на постовете в правителството.

Тя даде интервю в предаването „На фокус с Лора Крумова“ в „Нова ТВ“, в което отговори и на интервюто на лидера на ИТН Слави Трифонов за „Дарик“, който заяви, че премиерът се държи авторитарно с коалиционните си партньори.

На въпрос дали е възможна ротация, в която Асен Василев да стане министър-председател, а Петков финансов министър, началникът на премиерския кабинет заяви: „Не я изключвам, но не сме я обсъждали.“ Бориславова добави, че „Продължаваме промяната“ застава твърдо зад личността на Кирил Петков като премиер, защото може с воля да не позволи източване на държавни пари и корупционни сделки“.

За подобна рокада говори и депутатът от БСП Румен Гечев след заседанието на Националния съвет на БСП. Той заяви, че е бил обсъден и вариант за ново правителство в рамките на това Народно събрание.

„Не мога да кажа дали решението е правителство без Кирил Петков премиер и Асен Василев финансов министър. Но не изключваме друго правителство с настоящия мандат“, каза Гечев снощи.

В интервюто си Бориславова заяви също така, че „г-н Кирил Петков е най-диалогичният човек, който може или по-скоро може до скоро да споява тази коалиция“, с което контрира думите на Слави Трифонов, че премиерът се държи авторитарно с коалиционните си партньори.

„Лидерите на тази партия (ИТН) се опитват да вкарат страната в политическа криза“, категорична бе Бориславова, но отказа да коментира защо Слави Трифонов обяви, че ИТН напуска коалицията, макар според нея причината да не е бюджетът.

Реклама

„Аз лично се обадих на г-н Балабанов вечерта преди (заседанието на) министерския съвет да попитам дали да очакваме изненади от тяхна страна. Тогава след 40 минути той ми върна обаждане и отговорът беше „не“.

Вместо това на следващия ден видяхме в Министерския съвет едно поведение, което прилича на това на ГЕРБ – блъскане на столове, тряскане на врати, демонстративно напускане по времето на гласуване на бюджета. Бюджет, от който зависи реформата на пенсиите, данъчните облекчения за работещи родители“, каза тя.

Според нея истинската причина за напускането на ИТН се крие в промяната на санитарния контрол в „Капитан Андреево“. И допълни, че „не може да си обясни безотговорното и неморалното поведение на ИТН“. „Това, което трябва да направи всеки един отговорен политик, е да се опита да не хвърли държавата в хаос“, поясни Бориславова.

Тя посочи, че в момента колегите им от ИТН продължават да не си вдигат телефоните и не може да обсъждат каквито и да било варианти за управлението и коалицията.

ЗА ПОЛЕТА ДО СОЛУН

След като стана ясно, че премиерът Петков и Лена Бориславова са летели до Солун с правителствения „Еърбъс“, макар с автомобил до гръцкия град пътят да е три часа, от Министерски съвет разпространиха обяснение:

„На 10 юни 2022 г. премиерът Кирил Петков участва в Солун във вечерята на високо равнище на Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ). Подобряването на връзките между страните от региона, облекчаване на транспортната и гранична инфраструктура са били сред темите на разговор. Най-важно обаче е доверието между страните, на фона на бушуващата война на изток от нас, е било общото мнение на лидерите.“

Самата Бориславова заяви, че пътуването е било работно, а е използван големият правителствен самолет, защото по това време по-малкият бил ангажиран с президента Румен Радев.

„Да, можеше да стигнем до там с кола, но трябваше да пътуваме 6 часа, когато държавата е в тежка криза и времето може да се използва за нещо друго“, посочи Бориславова.

3 Коментара
 1. Жоро казва

  ПЪЛНА ПОДКРЕПА ЗА ЛЕНА, КИРО, АСЕН И БОЙКО РАШКОВ.
  НЯМАТ ИЗБОР.
  ТРЯБВА ДА ИЗДЪРЖАТ

 2. Мариана Сумистката казва

  ДА НЕ ПОЛУЧИТЕ РЕНЕСАНСОВ ШОК !!!

 3. Мариана Сумистката казва

  ЕЛИН БОНЕВ„ СЛЕД КОНКУРС СПЕЧЕЛИЛ ДЛЪЖНОСТТА Г:ЛАВЕН АРХИТЕКТ НА ПРАВЕЦ. УБИТ ПО ЖЕСТОК НАЧИН ОТ ЗАВИСТ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.