Народът плаща 23 млн. евро за баровските къщи за гости, откраднати при шайката ГЕРБ

2 2 199

Европейската служба за борба с измамите, известна като ОЛАФ, препоръча възстановяването на повече от половин милиард евро в бюджета на ЕС, стана ясно от публикуван доклад на ведомството на 8 юни.

Делът на България в тази сума са 30 млн. евро. Оказва се обаче, че едно е да бъдат открити и разследвани схемите на все по-изобретателните измамници, свързани с бившите управляващи от ГЕРБ, а съвсем друго е тези пари да бъдат платени от тях.

Така или иначе Брюксел си иска откраднатите милиони от различни реализирани проекти тук.

Както става ясно от доклада за 2021 г., в ОЛАФ са приключили проверките по 10 случая, а работата продължава по други 6. За прословутите къщи за гости у нас, финансирани от европейските земеделски фондове, ще трябва да се върнат на европейския бюджет 23 милиона евро.

Причината е, че въпросните къщи не са били използвани по предназначение, тоест не са приемали туристи, а са станали частни вили на тарикатите, които са ги вдигнали.

По програмата са вдигнати 377 къщи. Над 90% от тях са неизрядни, показа и проверка на Фонд „Земеделие” след избухването на скандала. Тогава бяха ревизирани 288 постройки, а  нередности лъснаха при 253, стана ясно от официална информация.

От тях 158 проекта са с наложена пълна санкция, тоест очаква се да върнат 43,1 млн. лв. Останалите 95 проекта са с частична санкция, която възлиза на 3,3 млн. лева.

Според правилата на европрограмата пет години след построяването на вилите, те задължително  трябва да приютяват гости през цялата година, като за туристите се грижат безработни, наети на пълен работен ден.

Оказа се обаче, че това е баровските постройки масово са станали лични резиденции на влиятелните си собственици. Заложените в бизнесплановете стотици туристи годишно естествено липсват. Няма ги и обещаните да бъдат назначени на постоянен трудов договор безработни.

Кой в България се облажиха от европейските пари? Веднага да уточним, че сред тях почти няма случайни хора, но затова пък изобилства от роднини на депутати, съпруги и братовчеди на кметове и общински съветници от различни партии.

В списъка на нарушителите се появи дори името на фолклегендата Милко Калайджиев, който отнесе глоба от 304 194 лв. Всички проверени и уличени в далаверата веднага отрекоха да са вършили нещо нередно. Те моментално се хвърлиха да обжалват в съда наложетиге актове.

В списъка с аферистите лъсна дори и бившият борец Георги Караманлиев, за когото от съдебни процеси в България и Швейцария стана ясно, че е сред хората, изпирали наркопечалбите на Евелин Банев-Брендо.

В Швейцария срещу Караманлиев все още върви дело в Швейцария за пране на десетки милиони евро. Той бе и свидетел по процеса у нас на неговия съученик и пръв приятел от Тополовград Евелин Банев.

През фирмата си „Интервал Инвест” Караманлиев вдига огромен палат  в тополовградското село Сакарци. Проектът е за 320 хил. лв., от които 267 655 лева и 38 стотинки идват от Брюксел.

Къщата за гости на Георги Караманлиев също не е виждала туристи. Или поне няма документи за това. Не са назначени и седем безработни на трудов договор в нея, както е било написано в проекта. С две думи казано, човекът на Брендо си е вдигнал с европейски пари една хубава частна резиденция.

Караманлиев също е получил акт, според който е трябвало да върне евросубсидията от 267 хил. лв. Той, подобно на стотици други, обжалва и казусът стига до Върховния административен съд.

Висшите магистрати обаче откриват интересен факт – още когато са писали акта на Караманлиев, чиновниците от фонд „Земеделие” – дали по грешка, или нарочно, са объркали основанието за санкцията. Резултатът от това е, че глоба автоматично пада.

Подобна грешка няма как да направи дори и слабо грамотен писар от селско кметство. Какво остава за експерти, чиито работа е точно това, обясняват юристи.

Оказва се, че подобни грешки са били истинска епидемия, когато са писани актовете, с които уж са наказвани близките до политици. Както можем да се досетим, те са отменени от съда. Името на този чиновнически „пропуск” е корупция.

Трудно е с подобни актове дори формално да се оправдаем пред Брюксел, че държавата е пробвала да си събере парите, но съдът не е позволил. Подобно на Караманлиев са оправдани и няма да върнат и стотинка и повечето собственици на къщи за гости в Хасковска област. 

При проверката там са открити нарушения в 11 проекта, на които е наложена 100% санкция. На хартия те трябва да върнат обратно 3 610 702,41 лева. Досега обаче е известно, че по схемата на Караманлиев и те са оправдани.

Много важно, че в съдебните решения се натъртва, че чиновниците във Фонд „Земеделие” не познават правилата, по които работят. Не е известно някой от тях да е уволнен заради това.

Реклама

За да е сигурно, че важните хора няма да връщат пари, освен с грешка в закона, те са се подсигурили и по още един начин. Проверките са правени масово след изтичането на пет годишния мониторингов период.

Според правилата на европрограмата, след това дори и да бъдат открити нарушения и да се състави акт, той е невалиден. Логично, при обжалването пред съда, всяка една от санкциите пада.

Примерите са десетки, кой от кой по-фрапиращи. ЕТ „Александрина Евгениева” от Батак прибира 232 446 лева за построяване на къща за гости и лъскав джип, с който ще разхожда туристите в Родопите.

Проверката от Фонд „Земеделие” изяснява, че за три години във вилата е имало едва 61 нощувки, при заложени в бизнес плана стотици на година. За сметка на това, баровският джип не е спирал да вози посетителите, а най-вероятно собствениците, като навърта цели 62 028 км.

Проверяващите от фонда напълно резонно се усъмняват, че турист се е возил на джипа. Но и тук, колкото и фрапиращи да са  на пръв поглед нарушенията, собствениците  излизат сухи от скандала.

Санкцията в пълен размер е отменена, защото мониторинговият период е изтекъл преди чиновниците да посетят вилата с джипа.

Пак заради изпуснат срок е отменена глобата и на ЕТ „Парадайс – Даниела Манчева“, която е усвоила 185 970 лв. за къща в Бобошево. Тя е подписала догавар за вилата през 2014 г., контролният период е изтекъл след 5 години, през 2019 г. Актът за нарушението е от 2020 г. и това е достатъчно, за да падне в съда.,

ЕТ „Хефес – Айлин Байрам” от с. Кралево, община Стамболово прибира 373 770 лева за семеен хотел.

Ревизорите от Фонда обаче установяват, че тя нито е приютила туристи, нито е е назначила персонал. Но понеже и тук е изпуснат онзи 5-годишен срок, госпожата няма да връща пари.

Друг в списъка на тарикатите е ЕТ „Велека – Катя Дамянова“. Тя е взела 391 160 лв. за хотелски комплекс за селски туризъм в с. Бръшлян, край Малко Търново през 2014 г. Пишат й акт чак през 2020 г. и той естествено е отменен от съда.

Впрочем, има е един високопоставен чиновник, който бе вкаран в разправии покрай къща за гости – Александър Манолев. Вилата е вдигната с 380 000 лева от Програмата за развитие на селските райони.

Плащането получава зелена светлина” през 2015 г., само месец, след като Манолев става зам.-министър на туризма.

Луксозният имот е между Сандански и курорта Попина лъка. Земята е купена две години по-рано от фирма „Ди Ди Ви”, която е собственост на панамска офшорка.

Манолев дава право на строеж на къща с разгърната площ от над половин декар на фирма „Агротрейд – Ана Димитрова”, като това дружество е регистрирано само седмица, след като Манолев купува терена. При това е записано на адреса на сестра му – съдия Рая Манолева в Сандански.

В крайна сметка, когато гръмва скандалът, Манолев е принуден да се раздели с поста си на зам.-министър на икономиката в кабинета на ГЕРБ. Съдът обаче го оневини по няколкото дела, които гръмко започнаха и завършиха тихо-мълком.

Сега от ОЛАФ обаче си искат милионите от България за всички тези къщи за тъщи, както се прочуха вилите на тузарите. Ведомството, което е създадено, за да пази парите на европейските данъкоплатци, не се впечатлява от решенията на нашия съд. Според правилата, глобата ще се плати от бюджета, тоест за баровците остават резиденциите, вдигнати без пари.

Освен къщите за гости, ОЛАФ е надушил и други далавери. Проверка от Брюксел е установила, както пише в доклада, че парите по всички 11 програми за реклама на вина, спиртни напитки и млечни изделия, българско производство, са били насочени към една компания, при това регистрирана в Гърция.

Цените по проектите са били завишени, а в някои случаи дължимите суми не са били разплатени на изпълнителите на програмите. ОЛАФ препоръчва да се възстанови цялата отпусната от ЕС сума по тези проекти – общо 7 милиона евро.

Един от тези случаи е за отглеждане на лозя, като при това част от работниците не са имали трудови договори. Причината е елементарна, техният работодател е писал по-високи цени за извършената работа, а на практика я е давал на подизпълнители срещу по-малко пари.

При този случай е била забъркана и фирма от чужбина, което пък води до съмнения за пране на пари. Заради тази измама ще трябва да се върнат още 500 хил. евро.

От ОЛАФ са хванали и друга далавера – в проект за залесяване са включени земи, на които не може да има насаждения. Въпреки това в продължение на 5 години са отчитани пари за обработка на участъка. От европейската служба искат да се върнат 180 хиляди евро, както и да има дело срещу „залесителите”.

От общо 85 случая, с които се е занимавала ОЛАФ през 2021 г., 13 са свързани с България, което ни нарежда сред „отличниците”.

2 Коментара
  1. Мариана Сумистката казва

    ДА СЕ ЧУДИ ЧОВЕК КОЙ ВИ Я ПРЕПРАЩА ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ„ КАТО СТЕ ТОЛКОВА „РАЗВИТИ „ТЕХНОЛОГИЧНО…..
    А СИ ИМАХТЕ И МИНИСТЕРКА НА ТУРИЗМА„ КОЯТО Е ПРЯКО ЗАСЕГНАТА С ТИЯ НЕЩА.
    И КАКВО ЩЕ ПОСТИГНЕТЕ„ КАТО ХВЪРЛЯТЕ ТАЗИ ПОМИЯ?

  2. Мариана Сумистката казва

    ПОДСЪДИМИ СТЕ !!!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.