ЛЪЖАТА ЛЪСНА: Българско оръжие тече като река към Украйна (СНИМКИ)

7 5 449

Реки от българско оръжие и най-вече боеприпаси текат към Украйна, въпреки че нашите власти бягат от тази тема като дявол от тамян с лъжи, че няма такава далавера.

Доставките включват патрони за автомати „Калашников”, мини, противотанкови гранати, системи за залпов огън „Град“ за „Катюши”, картечници, ръчни противотанкови гранатомети, бронирани машини и установки за артилерийска стрелба и съответните снаряди за тях, пише „Уикенд”.

Родни оръжейни търговци потриват ръце. Цената на амунициите за „Катюши” е скочила от 700 на 2193 евро на един изстрел след първите сто дни на руската инвазия в Украйна.

Печалбата от подобни сделки със стара съветска техника е 65 милиона на всеки 100 милиона евро. Сключените договори от началото на войната са в рекордни размери – над 2 млрд. евро, поръчки се приемат чак за следващата година, разкри скандално уволненият от вицепремиера Корнелия Нинова изпълнителен директор на „Кинтекс” ЕАД Александър Михайлов.

„Връщайки се от Киев през Букурещ, според моите източници, българският премиер е договорил сделка за реекспорт на специална продукция на стойност 200 милиона евро.

Според тях комуникацията е осъществена между двамата началник-кабинети Лена Бориславова и Калоян Методиев (на Корнелия Нинова – б.р.), а разрешението за износа на амуниции за „Катюши” е дадено на частна фирма за един ден”, твърди Михайлов.

Нинова в понеделник влезе в задочна престрелка с украинския посланик Н.Пр. Виталий Москаленко, който поиска с нота гаубици и ракетни системи за Украйна. „Няма нужда МВнР да изпраща искането в Министерството на икономиката и индустрията. Народното събрание реши – България няма да изнася оръжия за Украйна. Казусът е затворен”, заяви Нинова.

Външно обаче побърза да препрати писмото-нота до Нинова в качеството й на министър на икономиката и индустрията, под чиято шапка е износът на оръжие, но тя заяви, че не иска да го вижда.

Искането на украинското посолство за предоставяне на въоръжение е логична стъпка на Киев. Западни военни източници казват, че изходът на войната ще се реши от тежката артилерия и ракетите.

Страната ни разполага със съветски образци въоръжение и техника, с които украинската армия може да борави. Става дума за базовия танк Т-72, 152-мм гаубици, системите за залпов огън „Град“, системата за противоракетна отбрана (ПРО) „С-300”, а така също тактически ракетен комплекс „Точка-У“. Пехотните подразделения са въоръжени и с БТР-и и МТЛБ-та.

Киев отново е настоявал да му предадем системата за ПРО „С-300”, както вече направи Словакия, довериха дипломати пред „Уикенд”. В замяна трябва да поискаме от САЩ тяхната система „Пейтриът”, както и 7 мобилни и стационарни 3D радара.

Първи още на 25 април авторитетният „Ню Йорк Таймс“ открехна завесата на гигантския оръжеен износ от България към Украйна. Вестникът разкри, че страната ни заедно с Румъния, Босна, Словакия и Чехия продават оръжие на Украйна чрез американска компания.

Тези държави осигуряват около 90 процента от нестандартните боеприпаси, закупени от Пентагона, призна пред „Ню Йорк Таймс” Матю Херинг, собственик на „Ултра Дифънс корп”.

Военните ни заводи работят на пълна пара. Само по сметките на „Вазовските машиностроителни заводи” са постъпили над 150 млн. лева приходи за първите пет месеца на годината, а подписаните договори надхвърля половин милиард лева, съобщи депутатът  от „Възраждане” Иво Русчев.

Думите му силно противоречат на твърденията на Нинова, че ВМЗ работят на загуба, заради което тя уволни борда на оръжейницата миналия петък.

Последните официални данни за износа на оръжие от страната може да се открият в годишните доклади на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение към министъра на икономиката.

Реклама

От 2014 г. до 2019 г., когато е публикуван последният доклад, София е изнесла оръжия за Киев за близо 65 млн. евро, включително и стоки с двойна употреба, като най-голям е бил експортът през 2014 г. Тогава стойността е възлизала на €39 337 258, което съвпада с руската окупация на Крим през февруари същата година.

Сега страната ни индиректно доставя оръжия за Киев, като от началото на войната е утроила доставките си на оръжие за европейски държави в сравнение със същия период на 2021 г. Всъщност за малка България това са огромни количества оръжие към Украйна.

Износът не става директно, а чрез така наречения „трансфер” за страни от ЕС, който се одобрява от министъра на икономиката и няма нужда от потвърждение на междуведомствената комисия. От там нататък оръжията се реекспортират към Украйна, но България на практика няма вече нищо общо с тях.

По неофициална информация, военната помощ минава най-вече през Полша. Малко преди 22 ч. на 28 април в района на летище София три камиона с извънгабаритен товар минават по Ботевградско шосе.

Час по-късно те са на перона на летището, близо до украинския АН-124. В полунощ електрокари започват да качват зелени сандъци на самолета. В рамките на дни това е вторият АН-124 у нас.

Товарните самолети, кацащи на наша територия в този период, са съветско производство на украинската компания „Антонов“. Това е държавна компания за транспорт на свръхтежки товари или военна техника.

Самолетът е с внушителни размери – отстъпва единствено на най-големия товарен самолет в света – АН-225 „Мрия”, или „мечта“ в превод от украински, който беше разрушен при боевете край Киев. После един от двата товарни самолета каца и в Бургас.

Машите поемат към полското летище „Жешов“, отстоящо на 87 км от границата с Украйна. То се превърна в едно от най-натоварените от началото на войната. Депутатът Христо Гаджев първи показа документи, според които още в началото на април са извършени два полета от летище „София“ за Жешов в Полша, които са за износ на оръжие по договор между българска и полска компания за 600 000 броя боеприпаси за гранатомети.

Разрешителното е дадено на 25 март, а сделката е на стойност 23,5 млн. евро.

Нинова призна в отговор на парламентарен въпрос на депутати от ГЕРБ, че износът на оръжие от България за страни от ЕС за периода от 20 февруари (4 дни преди началото на войната в Украйна) до 13 април е нараснал близо три пъти в сравнение със същия период на миналата година – 316 млн. евро срещу 117 млн. евро.

Западна Европа едва ли има нужда от стара съветска продукция, каквато основно произвеждат българските заводи. Всъщност България е вторият най-голям донор на Киев за първата фаза от войната, разкри „Статиста“ – германската компания, специализирана в пазарни и потребителски данни.

Повече военна помощ през първия месец след нападението на Русия са дали единствено САЩ – $ 4,77 млрд.

Това не е единственият начин, по който българско оръжие отива в Украйна. Месец след уволнението на Стефан Янев от кабинета, новият военен министър Драгомир Заков е сключил договор с Великобритания за унищожаване на стари боеприпаси и военна техника, включително и беларуски, твърдят оръжейници.

„Бракуваните“ военни изделия обаче всъщност са съобразени с нуждите на украинската армия и в крайна сметка отиват натам.

За три месеца правителството на Кирил Петков е разрешило износ на военна продукция за близо 505 млн. евро, което е почти толкова, колкото страната ни изнася за една година – около 600 – 650 млн. евро. Нинова вече обяви, че от 2015 г. насам страната ни не е доставяла оръжие на Киев след постигането на Минските споразумения, което се оборва от публичните доклади на междуведомствената комисия.

В момента Корнелия е поверила военнопромишления комплекс на началника на кабинета си Калоян Методиев, който го е взел на ръчно управление като представител в Междуведомствената комисия и е усъвършенствал схемите на износа чрез посредници.

Бомбата хвърли бившият главен секретар на Министерството и икономиката и индустрията Йордан Татарски, който изпрати „кърваво писмо” до „Позитано” 20 и поиска партийно наказание за Нинова.

7 Коментара
 1. Мариана Сумистката казва

  ДА НЕ ПОЛУЧИТЕ СМС ОТ ПУТИН„ УРОДЛИВИ БОКЛУЦИ ?!

 2. Мариана Сумистката казва

  НЕ ЗНАМ КОЙ ВИ УПРАВЛЯВА„ НО НЕ ВИ УПРАВЛЯВА ДОБРЕ……..НЕ Е НЕ ХУБАВО……..

 3. НА ДЯДО БОЖЕ ПАЧКАТА казва
 4. Мариана Сумистката казва

  КУ- КУ…… НА КОЙ СВЯТ ЖИВЕЕТЕ„ ГЕРБАДЖИЙСКИ БОКЛУЦИ ??? ВИЕ СТЕ НАЙ– НЕКАДЪРНИТЕ И НАЙ– НЕАДЕКВАТНИТЕ, НАЙ– НЕАНГАЖИРАНИТЕ И НАЙ– УРОДЛИВИТЕ……

 5. Мариана Сумистката казва

  И НАЙ– НАГЛИТЕ, РАЗБИРА СЕ

 6. Мариана Сумистката казва

  АЗ ЩЕ ДОКАЖА„ ЧЕ СТЕ ПСИХОПАТИ !!!

 7. Мариана Сумистката казва

  ЛИЦЕМЕРНА ФАШИСТКА СГАН. УБИЙЦИ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.