ЕТО ГИ: Четирима се гласят за служебен премиер

7 4 581

Четири варианта за служебен премиер се обсъждат в президентството, твърдят близки до институцията. Както обясняват източниците ни, трите имена се въртели поне от месец „за всеки случай”, за да нямало изненадващи и прибързани решения в последния момент.

Потенциалните кандидати за служебен премиер са Даниела Везиева, Гълъб Донев, Даниел Вълчев и Димитър Стоянов, известен като „Митко есемеса”, обясняват източниците ни. Нещо повече, между тях вече се усещало леко напрежение, пише „Уикенд”.

Най-големи мераци за премиерския пост имала Даниела Везиева, но пък тя вече отпадна от играта, след като Комисията по академична етика установи, че 95% от дисертацията й е преписана.

Иначе госпожата била убедена в професионалните си качества, обясняват запознати с амбициите на бившата счетоводителка от Регионалния инспекторат по образование в Русе, която беше министър на икономиката във второто служебно правителство на Стефан Янев. Зад това служебно извисяване, допълват източниците ни, стои изключителната й близост с Меглена Кунева.

Сега пък приятелите на Везиева заподозрели някаква световна конспирация около скандала с плагиатството на нейния докторат. Проверката около докторската й работа се разиграла, по техни думи, буквално дни преди да се заговори за нов служебен кабинет.

Така й бил нанесен репутационен удар и шансовете й за премиер са почти нулеви. Комисията се произнесе, че 171 от общо 180-те страници от дисертацията на Везиева са преписани от други автори и източници.

След отпадането на плагиатката Везиева, с още по-големи шансове за премиер е Даниел Вълчев. Той също има солиден опит във властта, беше вицепремиер и министър на образованието.

Подобно на Везиева е от съратниците на Меглена Кунева и нейната вече забравена партия „България на гражданите”. Впрочем, той беше едно от обсъжданите имена за служебен премиер и при поредицата от избори през 2021 г., а негови познати казват, че и самият Вълчев вижда премиерският пост като венец на кариерата си.

През годините той се оказа в обща фирма „Филимко” с покойния лидер на кръга „Монтерей” Любен Гоцев. Излязоха и данни, че друга фирма – „А и В консултинг”, в която е участвал Вълчев, пък е давала правни услуги на външно-търговското дружество „Инко” в началото на 90-те години, дори писала за него и закон за радиото и телевизията, неясно поради какви причини.

Реклама

През изминалите години Даниел Вълчев е участвал в няколко  политически проекта – и при Симеон, и при Меглена Кунева. Сред близките му приятели освен Любен Гоцев са и Димитър Луджев, а също и разстреляният банкер Емил Кюлев.

Третият фаворит за служебен премиер Гълъб Донев не идва от редиците на Меглена Кунева, но пък е завършил политическия профил във военновъздушното училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия. После е изкарал по една магистратура в УНСС и Русенския университет.

Макар че е с военно образование, той от години работи в социалната сфера. Два пъти – през 2017 г., при Огнян Герджиков, и през 2021 г., при Стефан Янев, е служебен социален министър на труда и социалната политика и вицепремиер.

Близък е и с президента Радев, при който е секретар на по социални политики и здравеопазване. Донев е показателен пример за това как от експерт трупа опит, вписва се в политическата конюнктура и израства до министър.

Негови приятели казват, че в сравнение с другите кандидати, той е предвидим, а също и имал солиден опит в джунглата на администрацията. В политическите среди се ползва с добра репутация.

Четвъртият кандидат за служебен министър, както вече писа и „Уикенд”, е Димитър Стоянов, главният секретар на президентството. През годините той е доказал лоялността си към Румен Радев, последно като нападна експерта Тодор Тагарев, който се размина с поста на военен министър.

Няма съмнение, че Димитър Стоянов е изтъкнат представител на кръга „Зелени чорапи”, при това с всичките му явни и скрити геополитически пристрастия.

„Ако той бъде посочен за служебен премиер, това означава да се върнем години назад, по-близо до евроазиатската орбита, отколкото до ЕС” – категорични са анализатори.

Те обаче не изключват и варианта всичко да се окаже много шум за нищо и поне в близките месеци да няма нужда от персонална промяна на „Дондуков” 1.

7 Коментара
 1. Мариана Сумистката казва

  ВИЕ СИ ИМАТЕ ВЕЧЕ ДВАМА„ БОКЛУЦИ. НЕ СИ ИГРАЙКАЙТЕ„ НЕ СТЕ АНОНИМНИ„ А СТЕ СВИНЕ „ КУПЕНИ ОТ ФАШУГИТЕ.

 2. Мариана Сумистката казва

  НО СТЕ ТОЧНО ТОЛКОВА ПРОТИВНИ КАТО НА СНИМКАТА.

 3. Мариана Сумистката казва

  НЕ МОГАТ ДА СЕ РАЗБЕРАТ ЧИИ СТЕ, БОКЛУЦИ. ЗАТОВА ЩЕ ВИ ПРИЛОЖИМ НЯКОЙ И ДРУГ ОБЩЕСТВЕН ЗАКОН. НО СТЕ МАЛОУМНИ…

 4. Мариана Сумистката казва

  ПОДСЪДИМИ СТЕ„ БОКЛУЦИ. ЗАЕДНО С УРОДИТЕ ОТ ГЕРБ.

 5. Мариана Сумистката казва

  В СМИСЪЛ „ ПО МОЙТЕ НАБЛЮДЕНИЯ ДОСЕГА ВТОРИЯТ СЛУЖЕБЕН ПРЕМИЕР ВЪРШЕШЕ РАБОТАТА НА ПЪРВИЯ.
  А НИЕ САМО СИ РЕЖЕХМЕ ЛЕНТИ„ БОКЛУЦИ. НИКАКВА ШИЗОФЕНИЯ…. И СЕ ГРИЖЕХМЕ ЗА КОКИЧЕНЦА. МИРНО„ КРОТКО„ ОТ СЪРЦЕ….. НЕ СЕ И НАПЪВАХМЕ ЗА ВАШЕТО ВНИМАНИЕ. ПРОСТО ОТ ГЕРБ СА ОСРАЛИ КАРТИНАТА И НЕЩАТА СЕ ПРОМЕНИХА. ТОВА ОТ МЕН…..

 6. БОРИ. ВЕЛЧЕ. бившо педи казва

  Бех изкал и аз да поработя на ползу роду като премиер. И без това ние педерасите сме слабо представени в ръководството.

 7. !!! казва

  Че то, освен педерасти, други има ли?

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.